Leta 2019 je Ilka Štuhec v Mariboru s 14. mestom prišla do veleslalomskega izida kariere.  Tistega leta je bila lisica še zadnjič pod Pohorjem, v naslednjih dveh letih je gostovala v Kranjski Gori. Foto: Reuters
Leta 2019 je Ilka Štuhec v Mariboru s 14. mestom prišla do veleslalomskega izida kariere. Tistega leta je bila lisica še zadnjič pod Pohorjem, v naslednjih dveh letih je gostovala v Kranjski Gori. Foto: Reuters

Potem ko so bile to zimo vse vremenske napovedi na spodnji poseki proge za 58. Zlato lisico napačne, so imele vsaj v odločilnem trenutku prav: opolnoči se je dovolj ohladilo, da se je 60 avtomatskih snežnih topov ob progi vključilo. Vremenska napoved obljublja dovolj mraza za delovanje zasneževalnega sistema še do petka zjutraj. V treh dneh, brez novih zapletov, bi lahko progo zasnežili dovolj, da bi bil kontrolor Mednarodne smučarske zveze Markus Mayr dan pred novim letom zadovoljen.

Čim bolj izkoristiti inverzijo
Za konec tedna je namreč spet napovedana otoplitev, tik pred silvestrovim naj bi snežilo, zatem pa naj bi se spet ohladilo. Na ta način bi lahko 58. Zlata lisica po dveh zaporednih gostovanjih v Kranjski Gori ostala v Mariboru. Direktor Marproma Bernard Majhenič je za spletno stran Zlate lisice dejal: "V zadnjih sedmih letih se ni zgodilo, da ne bi bilo decembra inverzije, ki bi omogočila zasneževanje spodaj. Te tri dni mraza moramo zdaj maksimalno izkoristiti."

Ob začetku zasneževanja nagajala elektrika
Če bo vreme na strani organizatorjev Zlate lisice, bo Maribor 8. in 9. januarja gostil dve tekmi za točke svetovnega pokala alpskih smučark. Najprej veleslalom in dan pozneje še slalom. Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega odbora, prav tako poudarja, da so ključne dovolj nizke temperature: "Vse druge organizacijske dejavnosti dobro potekajo, zato je zdaj res najbolj pomemben mraz. Časa je še dovolj za organizacijo tekme v Mariboru." Začetek zasneževanje so zaznamovale nekatere težave, saj je na zgornjem delu proge začela nagajati elektrika.

Alternativno progo naj bi uredili do prihodnje sezone
Alternativna tekmovalna proga, tako imenovana različica B (med vrhom Habakuka in Trikotno jaso), letos še ne pride v poštev. Zemeljska dela niso bila končala do datuma, ko bi lahko realno računali na izvedbo januarske tekme. "Drevje so posekali, morali pa bi še umakniti štore. Naslednje leto je to gotovo izvedljivo, letos pa še ne, razen če bi bilo več kot meter naravnega snega, ampak tega na vidiku ni ... Vse se dela na varianti A, ki bo vedno prva možnost; torej s ciljem v ciljni areni," je poudaril Dragšič.