Roberto Novelli. Foto: Primorski dnevnik
Roberto Novelli. Foto: Primorski dnevnik

TRST - V pristojni deželni komisiji je včeraj začel svojo pot zakonski osnutek, s katerim namerava desna sredina izvotliti deželni zakon za zaščito Slovencev iz leta 2007 (Illyjeva uprava). Glavni pobudnik predloga je čedajski svetnik Forza Italia Roberto Novelli; med podpisniki so zastopniki vseh desnosredinskih komponent, med katerimi tudi kandidat za župana Gorice Rodolfo Ziberna in nekdanji devinsko-nabrežinski župan Giorgio Ret. Novelli in somišljeniki predlagajo, da bi v sklopu »slovenskega zakona« ustanovili Inštitut za promocijo rezijanščine ter jezikovnih različic Nadiških in Terskih dolin ter Kanalske doline. Ta ustanova bi po mnenju zastopnika Berlusconijeve stranke dejansko morala zaščititi Rezijane in govorce »slovanskih narečij« pred slovenščino in Slovenci.

Omenjeni deželni inštitut bi deloval kot neke vrste agencija, ki bi raziskovala jezikovne razmere v videmski pokrajini in skrbela za strokovne publikacije za vsestransko ovrednotenje identitete krajanov, ki se »uradno« nimajo za Slovence. Novelli predlaga, da bi Dežela iz svojega proračuna (zakon za Slovence) temu inštitutu namenila 400 tisoč evrov v triletju 2017-2019. Predsednika inštituta bi imenovala deželna uprava, v njem pa bi (čeprav predlog tega ne pojasnjuje) sedeli zastopniki lokalnih uprav.

Komisija je včeraj prisluhnila Novellijevi utemeljitvi in predstavitvi zakonskega predloga, njegova vsebinska obravnava pa se bo začela v prihodnjih tednih. Odbornik Gianni Torrenti je svoj čas pojasnil, da nasprotuje predlogu Forza Italia, ki zaradi razmerja sil v komisiji in v deželnem svetu v tej zakonodajni dobi nima možnosti za odobritev. Novellijeva poteza je zato izrazito politične in strankarske narave. Po eni strani gre za politično nagajanje slovenski manjšini, po drugi pa opozorilo tistim, ki si v Forza Italia prizadevajo za normalne odnose s Slovenci. Mednje sodi tudi čedajski župan Stefano Balloch, ki mu Novelli javno očita »preveliko odprtost« do Beneških Slovencev.


Več novic na www.primorski.eu