Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Kaj so pancerji? Katere deske bomo uporabili, če se odpravljamo na smučanje? Na taka in podobna vprašanja so morali odgovoriti dijaki, da so se lahko sploh pognali po poligonu. Zakaj pa? Ker včerajšnji ni bil tipičen poligon, ki smo ga vsi izvajali med urami športne vzgoje. Na nižji srednji šoli Srečka Kosovela na Opčinah je včeraj zaživel Jezikovni poligon, športno-jezikovna pobuda, ki jo prireja Združenje slovenskih športnih društev v Italiji v sodelovanju s SLORI-jem. Na tekmovanju, v katerem sodelujejo vse nižje srednje šole s slovenskim učnim jezikom v Furlaniji Julijski krajni, se dijaki namreč merijo v športnih veščinah in znanju slovenskega jezika. Od tod ime pobude, pa tudi specifika tega tekmovanja.

Športni del tekmovanja je vključeval kotaljenje, slalom, metanje žogic v koš, hojo po ravnotežnih ploščah z loparjem in žogico, plazenje in skakanje v obročih. Jezikovni del pa dve preizkušnji. Na prvo jezikovno vprašanje - novost v primerjavi z lanskimi jezikovnimi poligoni - so dijaki odgovarjali čisto na začetku poligona na računalniku s klikom na pravilni odgovor (imeli so tri možnosti). Če je bil odgovor napačen, se je na računalniku prikazal »stop« na rdeči podlagi, pravilen odgovor pa je potrdil napis »Teci!« na zeleni podlagi. In šele ob zeleni luči so lahko stekli do blazine in začeli s kotaljenjem. Prvi sklop vprašanj je povečini preizkušal širino besednega zaklada dijakov, skratka, ali dijaki poznajo besede pancerji, deska, keglji, kavč in druge. Jezikovnih vprašanj pa seveda ni bilo konec. Sredi športnega dela je stala še druga »jezikovna postojanka«: tam je dijak izbral kuverto (najtežji vprašanji sta ob pravilnem odgovoru prinesli ekipi po 50 bonus točk, dve kuverti z nekoliko lažjimi vprašanji sta bili vredni 30 točk, najlažje vprašanje pa 15 bonus točk) in s peresom odgovoril na zastavljeno vprašanje. Dijaki so morali postavljati ustrezna ločila na pravo mesto v povedi, izbirati so morali med pravilnimi zapisi (velika in mala začetnica), ugotoviti, kateri je pravilni besedni vrstni red in narečne/lokalne izraze zamenjati s splošnimi. Izbirati so morali meddrugim, kdaj se ulica piše z veliko in kdaj z malo začetnico, kako v slovenščini pravimo »stampante« (tiskalnik ali printer) ali »pop corn« (pokovka), izbrati pa so morali na primer tudi pravilni vrstni red v povedi Vsi smo veseli, da so nas (ne pa »da nas so«) sodniki pohvalili. Po krajšem postanku pri jezikovnem vprašanju je dijake čakal še zadnji del poligona in predaja štafetne palice sotekmovalcu.

Na Opčinah so tretješolci sestavili pet ekip po pet tekmovalcev. Vsaka ekipa je tekmovala posebej: napaka v športnem delu poligona je ekipo kaznovala s petimi sekundami dodatka, pravilni odgovori na vprašanja pa so pomenili odbitek sekund. Najboljši končni čas (po poligonu in seštevku dodatkov ter odbitkov) je dosegla ekipa Kosovel 2, ki so jo sestavljali Martina, Eva, Lorenzo, Erik in Andrea (3.35,70). Peterka se je tako uvrstila v finale, ki bo konec januarja ali februarja. V športnem delu so zbrali malo kazenskih točk, dobri pa so bili seveda tudi pri reševanju jezikovnih vprašanj. Druga je bila ženska štiričlanska ekipa Kosovel 3 (Jessica, Irina, Katja in Mateja), ki je bila v poligonu najpočasnejša, pravilno pa je odgovorila na vsa jezikovna vprašanja. »Pravilnik je v bistvu tak, da si morajo dijaki vzeti čas, da odgovorijo na jezikovno vprašanje. Skratka, se splača, da se potrudijo,« je povedal vodja tekmovanja Evgen Ban. Njemu je v vlogi sodnika pomagal Igor Tomassetig, k režiji pa sta pristopili še sodelavki pri ZSŠDI Saša Grgič in Alenka Tomsic.

Pred zaključnimi pozdravi je bil še čas, da so organizatorji z dijaki preverili pravilne odgovore na vprašanja. »Ni bilo težko,« je po tekmovanju povedala Martina, članica zmagovalne ekipe. »Bilo pa je kar nekaj živčnosti,« je še priznala. Med urami slovenščine se dijaki sicer niso izrecno pripravili na tekmovanja, profesorji pa so jim vsakič naročili, naj ponovijo vse, kar so se doslej učili, pri športni vzgoji pa so s profesorico Eriko Škerl ob vadbi poligona ponovili tudi glavne športne izraze. Glede na število pravilnih odgovorov, so bili organizatorji zadovoljni, morda pa bo drugič še bolje.


Več novic na www.primorski.eu