Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Za nami so tri leta uspehov, a tudi tudi nekaj negativnih zadev, ki jih kot resna organizacija, usmerjena v prihodnost, ne smemo podcenjevati.« Predsednik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) Niko Tenze je na občnem zboru svoje organizacije med uspehe na prvo mesto postavil odlične odnose z institucijami v FJK, Sloveniji in v Avstriji. Trenutno ima združenje svoje predstavnike v organih, ki so za nekatere največje organizacije mogoče samoumevni, zanj pa predstavljajo izjemen dosežek.Predsednik je omenil razpis na programu Italija-Slovenija 2014-2020. »Naša najbolj odmevna pobuda, Okusi Krasa, je v svoji zreli dobi in tako prepoznavna, da je bila osnova za našo dvakratno predstavitev na Expu v Milanu, pred kratkim pa je odprla ljubljanski teden italijanske kuhinje,« je povedal Tenze.

»Odločili smo se za delovno praznovanje 70-letnice z nizom okroglih miz, kar je v naše veliko zadovoljstvo poželo splošno odobravanje. Želeli smo se dotakniti vrste vprašanj, ki so pomembna za našo organizacijo ter za širše okolje, v katerem živimo, tako v okviru naše skupnosti, kot italijanskega in slovenskega prostora, v katerem delujemo. Začeli smo z mladimi in predavanju o begu možganov, nadaljevali s poslovnimi modeli v digitalni dobi, se vprašali o možnosti razvoja skupnih strategij na nivoju narodne skupnosti v Italiji ter zaključili z osrednjo proslavo in okroglo mizo z vprašanjem, če smo v centru ali v periferiji Evrope. Odnesli smo ogromno iztočnic za pripravo strategije, ki jo potrebujemo za srednjeročne politike naše organizacije,« je nadaljeval predsednik SDGZ.

»Če se dotaknem manj pozitivnih aspektov gre povedati, da sta se letos na podlagi reforme Trgovinskih zbornic združili tržaška in goriška zbornica. Gre za po eni strani nujen korak na poti racionalizacije, ki pa ni bil neboleč. Toliko bolj za našo manjšinsko organizacijo, ki je prvič po desetletjih ostala brez svojega predstavnika v svetu zbornice,« je obžaloval Tenze.

Med sistemske probleme SDGZ je izpostavil notranje sinergije v sistemu - med združenjem in povezanimi podjetji ter med sekcijami - ki jih morajo koristiti v veliko večji meri kot doslej. »Racionalizacija delovanja mora postati naše geslo, saj imamo ravno tu izjemne rezerve, ki jih lahko koristimo, da članstvu zagotovimo, kar potrebuje. Tu moramo seveda apelirati na pristojne dejavnike, pri nas in drugje. Združenje pokriva vse sektorje: za vse mora obvladati zakonodajo z osebjem, ki ga ima na razpolago, zakonodajo in ostalo pa mora seveda prevajati v slovenščino, saj obenem posluje dvojezično, članarine pa morajo ostati primerljive s članarinami italijanskih organizacij. Očitek, ki ga pogosto slišimo, da SDGZ kot gospodarska organizacija ne potrebuje podpore, je torej popolnoma napačen, saj ga ne potrebuje za 'redni' del, primerljiv dejavnosti italijanskih konkurentov, pač pa za svoje dvojezično delovanje in za svojo manjšinsko specifiko.«

»So pa izzivi, ki jih moramo speljati sami, oziroma v sodelovanju z drugimi dejavniki v naši narodni skupnosti. Vračam se na Gorico in predvsem na Čedad: je stvar članov Združenja v Trstu in v Gorici, da s svojimi članarinami ustvarijo pogoje za gospodarsko organiziranost na Čedajskem in v Benečiji, ali pa je to strateška potreba naše narodne skupnosti, ki jo je potrebno podpreti bodisi v naši širši sredi in tudi iz Ljubljane?« se je vprašal predsednik.
Ob tem meni, da je treba dobiti način, kako del finančnih sredstev za manjšino uporabiti v razvojni smeri, »saj se bomo drugače morali kot skupnost sprijazniti z životarjenjem, na dolgi rok pa z umiranjem na obroke. S tem v zvezi je prišla do izraza potreba, da bi bile naše strategije osnovane na realnih podatkih in ne na percepcijah, ali slabše, na željah brez osnove. Zato se je porodila ideja o raziskavi o realnem stanju. Soočenje z realno sliko bi znalo biti tudi boleče, vendar predstavlja predpogoj za zasuk v pravo smer. Še enkrat ponavljamo, da ne gre za problem SDGZ, temveč skupnosti, zato apeliramo predvsem na krovni organizaciji, da se SLORI zagotovijo sredstva za ustrezno raziskavo,« je poudaril Tenze.Več novic na www.primorski.eu