Marko Tavčar levo, Vincenzo Morgante desno. Foto: Primorski dnevnik
Marko Tavčar levo, Vincenzo Morgante desno. Foto: Primorski dnevnik

TRST - Marko Tavčar je novi glavni urednik slovenskega novinarskega uredništva (Radio Trst A in televizija) deželnega sedeža RAI za Furlanijo-Julijsko krajino. Novinar (rojen leta 1958) po rodu iz Devina je nasledil Iva Jevnikarja, ki se je pred kratkim upokojil. Tavčarja je uradno »ustoličil« Vincenzo Morgante, direktor deželnih novinarskih redakcij (TGR), ki je včeraj posebej za to priložnost prišel v Trst. Tavčarjevo imenovanje je Morgante sporočil slovenskemu novinarskemu kolektivu RAI in se nato na kratko sestal še z novinarji italijanskega oddelka deželnega sedeža.

Tavčarja (na RAI je zaposlen od leta 1988) je za vodjo slovenskih novinarjev RAI, kot je v navadi, priporočil njegov predhodnik, postopek imenovanja pa je trajal skoraj štirideset dni, kar je tudi za javno radiotelevizijsko hišo nekoliko dolgo obdobje. V tem času je za Radio Trst A in slovensko televizijo iz Milana odgovarjal Enrico Castelli, ki se menda ni nikoli prikazal v Trstu, medtem ko je delo v uredništvu »de facto« vodil Tavčar. Novi glavni urednik bo v prihodnjih dneh uredništvu predstavil svoj razvojni načrt in določil tudi svojega namestnika ali namestnico. Pred kratkim so novinarski kolektiv okrepili Betti Tomsič in Ines Škabar (prišla sta iz programskega oddelka) ter novinarja mlajše generacije Valentina Oblak in Igor Gregori.

Morgante je izpostavil veliko pozornost, ki jo javna radiotelevizija namenja oddajanju in poročanju v manjšinskih jezikih, pri čemer je izrecno omenil slovenščino in nemščino. »TGR posebej skrbi, da bi vloga RAI v Trstu in v Bocnu čim bolj odražala večjezičnost teh okolij,« je dodal Morgante. Izrazil je zadovoljstvo, da je gledanost TGR zelo dobra ter v stalnem vzponu, pri tem ga prekaša le TG1, ki je na tem področju nedosegljiv za ostale mreže RAI. Vodja TGR se je, kot rečeno, srečal tudi z novinarji deželnega sedeža RAI, ki poročajo v italijanščini in ki so ga opozorili na precejšnjo kadrovsko podhranjenost uredništva.

Morgante ni pristojen za upravno in finančno strukturo deželnih sedežev, njegove besede pa gre razumeti kot opozorilo pristojnim v RAI, naj ne krčijo struktur, ki so vezane na narodne manjšine. Na to nevarnost so prejšnji teden z demonstracijo pred deželnim svetom opozorili uslužbenci deželne RAI, ki so kot vzor navedli deželna sedeža v Dolini Aosti in na Južnem Tirolskem. Njihovi sindikalisti so se srečali s predsednikom deželnega sveta Francom Iacopom in z načelniki svetniških skupin, sestanek je potem obrodil soglasno stališče deželne skupščine v bran deželnemu sedežu. Dokument, ki omenja slovensko, predvsem pa furlansko skupnost, obvezuje deželni odbor k naporom, da RAI FJK zagotovi upravno, finančno in produkcijsko samostojnost po zgledu Aoste in Bocna.


Več novic na www.primorski.eu