Trideseta obletnica VZS Mitja Čuk. Foto: Primorski dnevnik
Trideseta obletnica VZS Mitja Čuk. Foto: Primorski dnevnik

OPČINE - Radoživ, vesel, živahen, ljubezni in objemov poln praznik v prijetni družbi. Vzgojno zaposlitveno središče (VZS) Mitja Čuk je včeraj v Prosvetnem domu na Opčinah obeležilo svoj trideseti rojstni dan v skladu s svojim poslanstvom, se pravi v znamenju prisrčnosti, smeha in pozornosti do bližnjega. Dvorano so napolnili dolgoletni prijatelji, predstavniki krajevnih organizacij in ustanov, ki dan za dnem podpirajo to plemenito realnost.

Gojence in živobarvno občinstvo je obiskal tudi tržaški občinski odbornik Carlo Grilli, ki ima od nekdaj pri srcu dejavnost središča. Poleg njega so VZS čestitali predsednik ZKB Adriano Kovačič, organizacijski tajnik SKGZ Marino Marsič in Maja Lapornik v imenu SSO. V prvih vrstah so na tleh sedeli malčki osnovnih šol Bevk, Černigoj, Trubar-Kajuh in Gradnik. Slavju so se pridružili številni predstavniki in člani socialnih ustanov iz cele Furlanije Julijske krajine. Že samo ti podatki pričajo o tem, kako je vzgojno zaposlitveno središče Mitja Čuk zasidrano in cenjeno v krajevni ter širši stvarnosti. Kot je v uvodnem pozdravu ganjeno dejala predsednica Stanislava Sosič Čuk, jim je namreč uspelo »drugačne« vključiti v družbo. Ta pa jih je pozitivno sprejela, spoznala njihovo specifičnost in lastnosti. Iz straha in nepoznavanja so vzcvetele trdne čustvene vezi.

Različne nianse teh so še bolj otipljivo prišle na dan med nastopom glasbenikov zasedbe Across the Border Group pod spretnim vodstvom Aleksandra Ipavca. Sestavljajo jo glasbeniki solidarnostnega konzorcija ICS in prosilci za azil iz različnih držav sveta. Bučno ploskanje je spremljalo očarljivo izvedbo balkanske narodne pesmi Jovano Jovanke. Skladbe je z recitacijami uvajal član ansambla, ki je poeziji zaupal svoja upanja, negotovosti in domotožje. Oder so si naposled prisvojili trije energični afriški mladeniči, ki so občinstvo navdušili z verzi repa in poskočnimi gibi. Nato pa je Ipavec prisotnim razkril: »Vi ne veste, vendar je pravkar nastopil nekdanji francoski predsednik.« Enemu izmed treh fantov je namreč ime Sarkozy. Glasen smeh se je v hipu razlegel po dvorani. Temu se je med nastopom žonglerja Andreja Tomšeja pridružilo še pristno občudovanje. Predstavil se je s prizorom v spoju cirkuške tehnike in gledališke igre. Ko pa je na odrske deske stopil gojenec zavoda Rittmeyer Michel Tomasevic, je privrela na površje še nežnost. Mladi slepi pianist se je VZS poklonil s hitom Mamma mia skupine Abba, z dalmatinsko Večeras je naša fešta in tržaško ljudsko popevko.

Srečanje so z doživetimi in ironičnimi skeči povezovali člani Barvane Klape VZS Mitja Čuk pod mentorstvom Melite Malalan. Slišali smo tako med drugim o mavrici polni barv, svežine in veselja, po kateri vsi hrepenimo. Mavrična je tudi nova spletna stran skladmitjacuk.org, ki jo je ob pomembnem jubileju ustvarila Eva Ciuk ob tehnični pomoči podjetja Dotcom.

Slavje se je po prireditvi nadaljevalo s skupnim kosilom in plesom z razigrano skupino Nebojsega. Ni zmanjkala niti slastna torta, dar openske pekarne Čok. Kot se je razlegalo na včerajšnjem prazničnem prizorišču: še na drugih 30 in 30 ter še 30 in še obilo drugih tovrstnih uspešnih let.



Več novic na www.primorski.eu