Foto: Primorski dnevnik / FotoDamj@n Foto:
Foto: Primorski dnevnik / FotoDamj@n Foto:

Lep sončen dan in zanimiv program sta v nedeljo botrovala odličnemu uspehu 3. izvedbe Mednarodnega enogastronomskega, zgodovinskega in didaktičnega pohoda Kohišče 2017. Na pobočjih Grmade, na katerih so v letih prve svetovne vojne med avstro-ogrskimi in italijanskimi vojaki potekali srditi boji, je več kot 1500 pohodnikov imelo priložnost spoznavati floro, favno in zgodovino teritorija, okušati dobrote domačih proizvajalcev, se družiti in zabavati.

Pobuda rekreacijskega značaja, ki jo AŠD SK Devin prireja v sodelovanju s kmetijskim podjetjem Kohišče družine Pahor in z drugimi partnerji (ŠSKD Timava, Turistično društvo Brest, CTT, Kremenjak, SZSO, ŠKD Cerovlje-Mavhinje, ŠD Grmada, MPZ Fantje izpod Grmade, Gruppo Ermada in GS Flondar), se je pričela v zgodnjih jutranjih urah, ko so pohodniki krenili na pot iz Devina, Vižovelj, Medjevasi in Brestovice. Počiščene in lepo urejene steze so se vile ob strelskih jarkih in drugih ostalinah iz vojnega časa, po dolinah, v katerih so bile nameščene stojnice s pridelki kraških proizvajalcev, in mimo razgledišč, s katerih je segal pogled na Tržaški zaliv, Furlanijo, Kras in vrhove Julijcev. Udeleženci, med katerimi je bilo veliko družin z otroki in s psi na povodcih, so med potjo izkazali veliko zanimanje za obisk jam Karl in Zita ter razsvetljene Pejce na Grmadi.

Obiskovalcem, ki so prišli tako iz bližnje okolice, kot tudi iz osrednje Slovenije, Furlanije, Avstrije in Veneta, so vodiči predstavili značilnosti in znamenitosti ozemlja: zgodovinar Aleš Brecelj jim je orisal podroben potek bojev na spodnjem delu Soške fronte, geom. Marko Legisa je spregovoril o pomembnem zgodovinskem spomeniku (mejniku), ki priča o geodetskih meritvah, izvedenih na območju Kohišča na začetku 19. stoletja, naravoslovka Francesca Skodler je izčrpno predstavila razne živali (z razlikovanjem ptičjega petja) in številne rastline, ki živijo oziroma uspevajo na tem obmorskem koščku Krasa.

Nedeljski spored je predvideval tudi nagrajevanje udeležencev ex temporeja, na katerem so sodelovali osnovnošolci iz devinsko-nabrežinske občine, delavnico kraške suhozidne gradnje, pokušino pridelkov, ki so jih nudili kmetovalci okoliških vasi in orientacijski pohod. Pohod se je sklenil v dolini na Kohišču, v kateri so organizatorji delili pohodnikom razne jedi in pijačo ob zvokih narodno zabavne glasbe, ki so jo izvajali člana ansambla Pika na i.

Otroci, ki so prosto tekali po okoliških travnikih, so z radovednimi očmi opazovali krave, osle in druge udomačene živali, ki živijo na Kohišču.
Med ljudmi, med katerimi so bili kandidati, ki se bodo čez slab mesec pomerili na občinskih volitvah, je zanimanje vzbudila prisotnost ducata udeležencev iz lacijskega mesta Terracina, s katerim je devinsko-nabrežinska Občina leta 2011 sklenila prijateljstvo. Z bonifikacijo močvirnatega Agra Pontina je fašizem dal na tem območju zgraditi nova mesta in številna naselja, ki so jih naselili koloni iz Furlanije, Veneta in drugih krajev. Potomci naselja Borgo Hermada, ki nosi ime po prizorišču bojev na Krasu, so pred leti čutili potrebo, da stopijo v stik s tukajšnjimi ljudmi. Odtlej se tudi vsako leto udeležujejo pohoda na Kohišče.

Organizatorji pohoda, ki so bili v nedeljo zaradi uspeha prireditve vidno zadovoljni, so menili, da pobuda, ki poteka na hribu, ki je ljudi in narode pred sto leti ločeval, omogoča, da se le-ti na istem prizorišču danes srečujejo in sodelujejo.


Več novic na www.primorski.eu