Jama Pejca v Lazcu

Slivno je manjša vas v občini Devin Nabrežina, pravzaprav zaselek, le lučaj od mnogo bolj znanega in poznanega Sesljana. Arheološka najdišča, ki so jih odkrili v bližini vasi pričajo, da je te kraje človek poselil že v pradavnini, je v knjigi Pešpot Slivno, zapisal njen avtor Zvonko Legiša, ki je tudi član Prosvetnega društva Igo Gruden iz Nabrežine.

Umaknjena od vrveža, obdana z zelenjem in spokojnostjo, v Slivnem stoji turistična kmetija, ki pod svojim površjem skriva bisere kraškega sveta. V senci pod mogočnim drevesom smo najprej spoznali nono Olivo Krasnik. Na domačijo v Slivno je prišla za božič, leta 1954. Še danes dobro spomni, kako so na zemljišču, ki pripada kmetiji, odkrili zaklad. Kraško jamo s čudovitimi kapniki.

Spomine none Olivie je z zanimanjem poslušal njen vnuk, Corrado Greco, danes gospodar na turistični kmetiji, ki je za prispevek k razvoju turizma na tem delu Tržaškega krasa pred kratkim prejel priznanje tržaške Trgovinske zbornice. Podrobneje nam je pripovedoval o odkritju jame, ki je zadnjih nekaj let spet na voljo za turistične obiske.

Vodič v jami je Marko Zupan. »Jama nudi zelo lep vpogled v podzemni kraški svet«, nam je povedal. V njej je preko 1000 kapnikov raznih oblik. Ime pa je dobila po skupini osmih stalagmitov. Do jamskih zakladov vodi 200 stopnic, po katerih se lahko spusti vsakdo, tudi otroci. Na kmetiji so poskrbeli tudi za prav posebne prevoz do vhoda v jamo. Agrobus je prava atrakcija. V tem poletju opravil veliko voženj. Jama je med 15. junijem in 15. septembrom za ogled odprta vsak dan, potem pa si jo je do novembra moč ogledati ob koncih tedna in praznikih. Pozimi je v njej mir, tudi zato, da se lahko netopirji dobro naspijo. Znova jo za obiskovalce odprejo na pomlad, v marcu. A v Slivno lahko pridete kadarkoli in se sprehodite po krožni pešpoti, ki jo je zasnoval in v knjigi opisal Zvonko Legiša.

Več pa izveste v oddaji Primorski kraji in ljudje.

Barbara Kampos