Predsednik odbora Igor Malalan. Foto: Primorski dnevnik
Predsednik odbora Igor Malalan. Foto: Primorski dnevnik

Abraham se z vse hitrejšimi koraki bliža Opčinam, kjer bo čez točno mesec dni naskočil Kraški pust. Na letošnji rojstnodnevni torti bodo kraški pustarji in veseljaki ugasnili častitljivih 50 svečk, kar bo treba prav gotovo primerno proslaviti. Da bi izvedeli, kaj se nam čez 30 dni obeta, smo povprašali predsednika Odbora Kraškega pusta Igorja Malalana.

Da bomo vse podrobnosti izvedeli na tiskovni konferenci v petek, 17. februarja (vraževerni pozor!), nam je uvodoma povedal Malalan, ki je pustu dobesedno življenjsko predan, s samim Odborom Kraškega pusta pa sodeluje že preko 30 let. Nekaj podatkov pa nam je vseeno prijazno zaupal ... Letos so se odločili, da sprejmejo največ 23 skupin oz. vozov, saj bi bil sprevod drugače predolg in mu ne bi bilo videti konca. »V torek, , zapade rok za vpisovanje, ki tačas poteka po spletu – www.kraskipust.org; tistega večera se bomo srečali v Domu Brdina ob 20.30 in prisoten bo moral biti vsaj en predstavnik vpisanega voza oz. skupine, ker bo to res zadnja priložnost za oddajo vpisne pole oz. vse dokumentacije o opravljenih tehničnih pregledih vozov,« nam je povedal Malalan. Od lanskega leta mora namreč Odbor Kraškega pusta pripraviti tudi projekt o varnosti na terenu, ki jim ga je narekovala prefektura: to je načrt, v katerem morajo predstaviti, kod poteka sprevod, koliko ljudi bo pri njem sodelovalo, kateri so zasilni izhodi s sprevoda samega, ipd. Po 31. januarju, je bil jasen naš sogovornik, nikakor ne bodo sprejemali drugih prijav.

Visok jubilej bo prevetril tudi kraljevi par. »Lani so na Kraškem pustu slavili pustarji iz Medje vasi in Štivana, ki so nam letos prijazno odstopili kralja in kraljico, se pravi so se odrekli kraljevanju na jubilejnem Kraškem pustu,« je zaupal Malalan in se jim iz srca zahvalil. Kraljevi par bodo torej izžrebali med vsemi tistimi, ki so doslej kraljevali v pustem obdobju, tako da bo še zanimivo.

Nekaj svežine bo pustnemu praznovanju dodal tudi dokumentarni film o Kraškem pustu, ki ga pripravlja novinar Peter Verč s snemalcem Aleksom Puričem, v sodelovanju s slovenskim sedežem Rai v Trstu. Premierno ga bodo predstavili v sredo, 22. februarja, ob 20.30 v Prosvetnem domu; film bo opremljen z italijanskimi podnapisi, da ga bodo lahko razumeli čisto vsi, ki iz leta v leto v pustnem času polnijo openske pustne prireditve in ulice.

Zanimalo nas je seveda tudi, kako je letos s prispevki, saj naj bi bil na podlagi deželnega proračuna za leto 2017 Kraški pust deležen višjega prispevka ravno zaradi okroglega rojstnega dne. Malalan nam je potrdil, da naj bi po zagotovilu svetnikov Stefana Ukmarja in Igorja Gabrovca Kraški pust okrepilo dodatnih 6000 evrov (skupno naj bi jih torej od Dežele prejeli okrog 23 tisoč evrov). Pojasnil nam je, da presega sama organizacija pusta 20 tisoč evrov, k temu gre dodati še nagrade in prispevke, odre, varnostne ograje, tribune, prošnje ... »Doslej je pri Kraškem pustu sodelovala tudi Občina Trst, ki nam je zagotavljala tehnično pomoč: krili so pometanje oz. čiščenje openskih ulic po pustnem sprevodu in jamčili zaporo cest ob dogodku.« Kako bo z novo upravo, še ne vedo: prosili so za tehnični sestanek z odbornikom Buccijem in čakajo na njegov odziv. Na pomoč pa bo tako kot vsako leto priskočila tudi Zadružna kraška banka.

Kar se prošenj za prispevke tiče, nam je Malalan zaupal, da so jo prvič naslovili tudi na SKGZ in SSO. »Nismo včlanjeni v nobeno od dveh krovnih, ker nam imenovanje vodilnih na njunem čelu ne paše, ker ni demokratično, saj zanje ne moremo glasovati vsi zamejci. Kot predstavniki velikega dela slovenske narodne skupnosti, pa mislim, da bi bili lahko upravičeni denarne pomoči. Odgovora nismo še prejeli, čeprav je minil dober mesec in pol,« je dodal predsednik Odbora Kraškega pusta in ocenil, da zgodovinsko gledano so bili oni od Kraškega pusta prvi, ki so leta 1967 združili Slovence pri eni prireditvi.

Drugega o programu nam ni razkril. Pravzaprav opozoril nas je, da je v teku vpisovanje za defile pustnih mask, ki je na petek zvečer v Prosvetnem domu postal že tradicija. »Na defileju nočemo kupljenih mask, pač pa si želimo, da jo vsak pustar sam izdela. Letos bo prav zanimivo, ker bo tema pustnega defileja številka 50, se pravi leta Kraškega pusta.« No, domišljija naj kar zajadra, časa za izdelavo izvirne maske je čisto dovolj.

»Kraška ohcet je v težavah, kraški teran roma na Hrvaško. Samo Kraški pust vztraja na svojem teritoriju,« se je hudomušno od nas poslovil Malalan in priložnost izkoristil, da se je zahvalil vsem pustarjem, ki z dobro voljo »držijo pust pokonci« in seveda odboru Kraškega pusta, ki opravlja resno in hvalevredno delo, ki vsako leto poskrbi za odličen rezultat.

Sara Sternad


Več novic na www.primorski.eu