Spomladanske Odprte meje. Foto: Primorski dnevnik
Spomladanske Odprte meje. Foto: Primorski dnevnik

BOTAČ - Sončna nedelja je bila kot nalašč naročena za vsakoletno prireditev Odprte meje brez ovir, ki jo prirejata pobrateni občini Dolina in Hrpelje-Kozina. Pomladno razpoloženi pohodniki – letos jih je bilo res veliko – so jo mahnili po Poti prijateljstva iz Boljunca oz. iz sosednje Beke ter se sicer sredi hladnega in vetrovnega dopoldneva srečali pri nekdanji stražarnici na Botaču. Kot je že tradicija, sta prva prekoračila leseni mostiček, ki je nekoč ločeval slovensko in italijansko ozemlje, župana Doline Sandy Klun in Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek.

Ob petju zbora dijakov srednje šole Simona Gregorčiča iz Doline pod vodstvom Aleksandre Pertot, sta si župana segla v roko in potrdila dobrososedske odnose. Klun je zbrane spomnil, da je Odprta meja prireditev, ki se dogaja vsako leto že od davnega 1981 in je še danes živa oz. se obnavlja. »Pred tremi leti smo dogodku spremenili ime v Odprte meje brez ovir, glede na evropske razmere oz. na države, ki kljub vsemu vztrajajo pri ohranjanju zaprek na mejah.« Časi se spreminjajo: nekoč je ta meja ločevala Italijo in Jugoslavijo, kateri je sledila Slovenija z uvodoma veliko Občino Sežana, ki je danes pustila mesto Občini Hrpelje-Kozina. Likavec Svetelškova je potrdila Klunove besede in zaupala željo po ohranjanju tradicije pohoda Odprtih meja, ki hkrati vabi k spoštovanju narave, ki nas obdaja.

Pohodniki so nato nadaljevali proti Beki, kjer je zaživel praznik, praznovanje se je nato nadaljevalo na Beki, kjer je domača občinska uprava ob spomeniku poskrbela za pogostitev pohodnikov. Kdor se je vrnil proti Boljuncu, pa se je lahko pred Sprejemnim centrom sprehodil mimo stojnic na sejmu društva Opla.