Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

V sesljanskem naselju Portopiccolo je včeraj potekal vinski dogodek Teranum in rdeča vina s Krasa, s katerim Društvo kraških vinogradnikov že leta utrjuje prepoznavnost lokalnih rdečih vin. Po lanski izredno uspešni izvedbi, ko je prireditev obiskalo 700 obiskovalcev, so se organizatorji odločili za vrnitev v Sesljan. Za prizorišče dogodka so izbrali novi paviljon, ki se razteza na 1200 kvadratnih metrih površine. Degustacijsko srečanje je idealna prireditev za vse ljubitelje pristne kraške kapljice, saj se je na Teranumu predstavilo okoli trideset proizvajalcev zaščitenega vina, ki ga tržaški vinarji in tisti z onstran meje pridelujejo iz trte refošk. Združenje Okusi Krasa pa je obiskovalcem postreglo z okusnimi domačimi jedmi.

Najprej je bila na programu vodena degustacija vin, na katerem je zaprt krog povabljencev, ki se tako ali drugače ukvarjajo z vinogradništvom, okušal več staranih teranov in refoškov. Prisotne sta uvodoma pozdravila predsednik Društva kraških vinogradnikov, Matej Skerli, in vodja ERSA, Paolo Stefanelli. Degustacijo je vodil priznani novinar in somelje Sandro Sangiorgi, ki je podrobno opisal in ocenil vina vinogradnikov Grgič, Ostrouska, Lenardon, Milič Zagrski, Zidarich, Renčel, Čotar, Kocjančič in Škerk. Vino je potovanje znotraj samega sebe, je povedal Sangiorgi. Ob 17.30 so prireditev odprli za širšo javnost, za obisk katere so obiskovalci morali odšteti 20 evrov, oziroma 15 evrov v predprodaji, ob kozarčkih rdečih vin in drugih dobrot pa so lahko uživali do 22.30. Kot posebna gosta sta se letos predstavila vinarja Taverna pane e vino Carlo Tanganelli iz Toskane in vinar s slovenskega Ospa, Uroš Klabjan. Ob vinu so prisotni lahko uživali v dobrotah gostiln Sardoč, Guštin, Križman, Devetak, ošterije Ferluga in pekarne Bukavec, ki so pripravile različne jedi kot so jota iz repe, kisane na tropinah od terana, slani kuhani štruklji s skuto, orehi, majaronom in omako iz pora in graha, ravioli z divjačino in druge, okusili pa so lahko tudi teranov sladoled kavarne Vatta, sire in druge pridelke kmetije Vidali in odličen pršut Bajte iz Saleža.

Vinogradniki so bili nad prireditvijo zelo navdušeni. »Teranum je zelo lepa izložba za naše proizvode, preko katere uspemo proizvajalci vsako leto pokazati česa smo sposobni in česa smo se naučili, in širimo tako kulturo kakovostnih vin», je povedal Andrej Bole. Lucija Milič pa je bila mnenja, da je to dobra priložnost, da tudi ljudje od drugod bolje spoznajo naš teritorij, saj lokacija v Portopiccolu pritegne ne le domačine, ampak tudi mnoge ljudi drugih krajev. Tudi letošnja deveta izvedba Teranuma je bila dobro obiskana, vzdušje pa prijetno in domače.



Več novic na www.primorski.eu