Ta obiskovalcem ponuja interaktivno popotovanje v svet znanosti, hkrati pa jim predstavi tudi to, kako se najnovejša spoznanja uporabljajo v gospodarskih dejavnostih.

Znanstveni muzej. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Znanstveni muzej. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Novi muzej znanosti, ki je zaživel v skladišču 26, želi biti most med stroko in širšo javnostjo. Tako so k sodelovanju povabili številne raziskovalne in izobraževalne ustanove, ki delujejo v okolici Trsta, pa tudi podjetja, ki razvijajo inovativne rešitve za trajnostni razvoj.

"V razstavnem prostoru, ki je namenjen tako otrokom kot odraslim, na enostaven način predstavljamo nekatere rešitve, ki jih v našem podjetju na področju obnovljivih in fosilnih energijskih virov snujemo za stranke in celoten svet," pove Francesco Rachieli iz podjetja Sapiem.

Simone Zampatti iz Siada doda, da predstavljajo svojega paradnega konja: biološko čiščenje vode, zasnovano na delovanju kisika in ozona. "Ti dve molekuli sta tu predstavljeni v podobi človeka kot junaka na popotovanju."

V tržaškem pristanišču nastaja nov sklop muzejev

Prek igre do večjega razumevanja znanosti
Znanost in tehnologija, s katero se srečujemo na vsakem koraku, se v novem muzeju prepletata z igro in tako približata tudi najmlajšim. Z obiskom muzeja spoznamo različne fizikalne zakonitosti, med drugim tudi to, kako lahko več ton težko letalo leti visoko v zraku.

Serena , direktorica Znanstvenega muzeja. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Serena , direktorica Znanstvenega muzeja. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Ljudje, ki razumejo, kako stvari delujejo, se bolj zavedajo svoje okolice"
Direktorica Znanstvenega muzeja Serena Mizzan: "Govorimo o državljanih znanosti. Ljudje, ki razumejo, kako stvari delujejo, se bolj zavedajo svoje okolice in jo pozorneje spremljajo. Vse bolj pa opažamo, da se tudi vedejo v skladu s trajnostnim razvojem."

V skladišču 26 naj bi zaživelo sodobno kulturno-znanstveno središče. Vanj se bo v prihodnje preselil tudi del pomorskega in naravoslovnega muzeja ter zapuščeno premoženje istrskih optantov iz skladišča. "Zagotovo bo to stičišče kulturnih, razstavnih, muzejskih in drugih vsebin, predvsem pa bo čezmejno zasnovan," pravi odbornik za kulturo občine Trst Giorgio Rossi. "Želim, da bi tu ustvarili raziskovalno središče vseh bližnjih dežel: Slovenije, Hrvaške in Avstrije."

Ministrstvo za kulturo je projektu, s katerim želijo oživiti Staro pristanišče, namenilo 150 milijonov evrov.