Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

V Štmavru se je zaključila sanacija škode po požaru, ki je 12. januarja 2013 zajel nekdanjo osnovno šolo. Zagorelo je v pevski sobi v prvem nadstropju, vzrok požara so gasilci pripisali kratkemu stiku. Ogenj je uničil dober del opreme, ki jo je kulturno društvo Sabotin hranilo v pevski sobi. V njej so bili zvočniki, harmonij, zvočni mikser, otroška glasbila in notne zbirke. Ob posredovanju gasilcev je do škode prišlo tudi v spodnji dvorani, saj je skozi strop pronicala voda, ki so jo uporabili za gašenje.

Društveni delavci so se takoj angažirali, da bi odpravili škodo; za pomoč so zaprosili goriško občino, ki je lastnik poslopja. Najprej so morali zavarovalničarji oceniti škodo, zatem je na občini stekel upravni postopek, ki je vodil k obnovi. »Večji del sanacijskega posega je goriška občina opravila med lansko pomladjo in poletjem. Eno podjetje je poskrbelo za prepleskanje sten in namestitev novih aluminijastih oken, drugo podjetje pa je obnovilo električno napeljavo. V prvem nadstropju so prenovili pevsko sobo in sosednjo kuhinjo, ki jo moramo sicer še opremiti,« pravi predsednik združenja Krajevna skupnost Pevma, Oslavje, Štmaver Lovrenc Persoglia in pojasnjuje, da so v okviru sanacijskega posega prenovili tudi dvorano v pritličju, ki jo društvo Sabotin uporablja za gledališko dejavnost in razne prireditve. Spodnja dvorana je dobila tudi nov dvojni strop, zdaj skupaj s pevsko sobo odgovarja vsem varnostnim predpisom. Požar k sreči ni poškodoval strehe poslopja; zamenjave je bilo deležnih le nekaj tramov, iz katerih je sestavljen strop sob v prvem nadstropju.

Ko je občina konec lanskega poletja zaključila svoj poseg, vreden okrog 35 tisoč evrov, so si rokave zavihali domačini. Zamenjali so pod v pritličju in poskrbeli tudi za nekaj pleskarskih del. Skupno so v dela vložili približno pet tisoč evrov, kar je za malo štmavrsko kulturno društvo velik finančni zalogaj. V okviru posega so prepleskali tudi stranišča, hodnik in stopnišče; prebarvali so radiatorje in oder opremili z novimi zavesami.

Obnovljene prostore bodo slovesno predali namenu v soboto, 11. februarja, ob 11. uri v okviru vaškega praznika sv. Valentina, ki se bo sicer začel že v petek, 10. februarja, ob 20. uri s turnirjem v briškoli. Na slovesnem odprtju bo navzoč goriški župan Ettore Romoli; poleg njega bosta prisotne nagovorila še Lovrenc Persoglia in predsednik društva Sabotin Gabrijel Figelj. Poslopje bo blagoslovil duhovnik Marijan Markežič. V soboto ob 20. uri bo kulturni večer, med katerim bodo odprli razstavo domačih likovnih ustvarjalcev; sledilo bo srečanjem z agronomom Danilom Čotarjem, zapela bosta domači pevski zbor in vokalna skupina Brike. V nedeljo, 12. februarja, bo praznovanje vaškega zavetnika doseglo vrhunec. Ob 14. uri bo v štmavrski cerkvi slovesna maša v čast sv. Valentina. Sledila bo šagra v društvenih prostorih, kjer bodo že od 10. ure dalje ponujali jedi na žaru in valentinove štruklje, ki so jih štmavrske gospodinje že začele pripravljati.


Več novic na www.primorski.eu