Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Zaščita in vrednotenje kraških posebnosti, v prvi vrsti vinske trte, s pomočjo znanosti in tehnologije, npr. z razvijanjem sistemov genske in senzorske overovitve proizvodov ter uporabe inovativnih agronomskih praks, ki bi usklajevale avtentičnost, tradicijo in učinkovitost. To je cilj novega partnerstva, pri katerem sodelujejo štirje subjekti: na eni strani sta Lokalna akcijska skupina (LAS) Kras in znanstveni park AREA na Padričah, ki drugače plodno sodelujeta že dalj časa, na drugi pa nova partnerja - Univerza v Vidmu ter ameriška univerza Michigan State University.

Novo partnerstvo je spodbudil nedavni Inovacijski forum Italija-ZDA, ki je pretekli teden potekal v Trstu v organizaciji Dežele Furlanije Julijske krajine. Na tej podlagi je stekla priprava raziskovalnih programov, vezanih na probleme, ki jih postavljajo podnebne spremembe. Zaradi le-teh se namreč na globalni ravni zmanjšujejo količine vodnih virov, pod pritiskom zvišanja temperatur pa prihaja do selitve kultur, kar v perspektivi velja tudi za vinograde, vključno s tistimi na Krasu. Zato so v preteklih dneh raziskovalci michiganske in videmske univerze obiskali vrsto vinogradov na kraških kmetijah ter skupaj z LAS Kras in parkom AREA oblikovali nekaj predlogov.

Prvi predlog se nanaša na to, da med Italijo in ZDA pride do izmenjave agronomskih in tehnoloških kompetenc ter inovaciji, ki bi bile koristne za analizo in razvijanje proizvodnje. Drugi predlog se nanaša na ovrednotenje in zaščito tipičnih kraških proizvodov s pomočjo sistemov za gensko in senzorsko overitev, tretji pa na intenziven izpopolnjevalni tečaj za kmetovalce, katerega cilj je skupno koriščenje agronomskih praks, ki bi olajšale povečanje produktivnosti in kakovosti proizvodov.

»Vinska trta ima v primerjavi z drugimi kulturami velik potencial prilagajanja podnebnim spremembam, vsaj kar se tiče zvišanja temperature in stopnje ogljikovega dioksida,« pravi pridruženi profesor na michiganski univerzi Paolo Sabbatini. Po njegovem mnenju bo velik izziv za vinogradništvo prihodnosti v tem, da bo treba »predvideti fiziološke odgovore vinske trte na spremembe in posledično razvijati inovativne agronomske strategije za premoščanje problemov.«

Po besedah predsednika LAS Kras Davida Pizzige pa je »končni cilj te poti vrednotenje, promocija ter prodaja tehnologij in kompetenc, ki bodo izšle iz tistega, kar bi lahko imenovali Laboratorij Kras. Za zagon projekta računamo, da se bomo lahko poslužili specifičnih evropskih sredstev.«


Več novic na www.primorski.eu