Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

S-prehodi - Archivio

S-prehodi mag. Neda Rusjan Bric, režiserka in igralka

4. 3. 2021

Da ustvarjalnost ne pozna meja, je dokazala nedavno, ko je z ekipo osvojila Evropo in obe Gorici na en mah postavila na zemljevid Evrope. V Gorico in Gorico, ki ju povezuje unikaten trg, bo še naprej pretakala svojo bogato ustvarjalnost, ki jo je gojila kot avtorica dramskih predlog, pisateljica, režiserka in igralka. Projekt GO 2025 je kot češnjica na torti na ustvarjalni poti mag. Nede Rusjan Bric.

S-prehodi S-prehodi: Vinska povezovanja

25. 2. 2021

Leto 2020 bilo je za mnoge pridelovalce vina posebej zahtevno zaradi razmer, ki vladajo doma in v svetu. Predsednica Društva vinogradnikov Slovenske Istre Ingrid Mahnič ostaja optimistična, prav tako enolog in vinogradnik iz Oslavja Sašo Radikon, čigar vino so do zaprtja stregli v najboljših restavracijah sveta.

S-prehodi S-prehodi: Ministrica dr. Helena Jaklitsch, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

18. 2. 2021

Z nami bo ministrica dr. Helena Jaklitsch. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu nadaljuje s svojimi aktivnostmi, s katerimi ohranja stike s Slovenci, ki se v zamejstvu in po svetu srečujejo z najrazličnejšimi izzivi. Spodbujanje gospodarskih vezi, krepitev bilateralnih odnosov in ohranjanje prijateljskih vezi so odlična podlaga za uresničevanje ciljev, ki se bodo ob proslavljanju treh desetletij samostojnosti kažejo v znamenju skupnih zmag.

S-prehodi S-prehodi: Zaščitni zakon

11. 2. 2021

Letos mineva 20 let, od kar so Slovenci v Italiji dobili zaščitnega zakona, obletnica sovpada z obeležitvijo 30-letnice osamosvojitve Republike Slovenije. Z gosti v studiu, pridružila se nam bosta predsednica Slovenskega kulturno-gospodarske zveze, Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij, Walter Bandelj, bomo premislili prehojeno pot pri razvoju slovenskega šolstva v deželi FJK, vprašali se bomo o skrbi za slovenski jezik in narodno zavest ter se soočili z izkušnjami Slovencev, ki živijo na Tržaškem, Goriškem in v Benečiji ter Kanalski dolini.

S-prehodi S-prehodi: dr. Miran Košuta

4. 2. 2021

France Prešeren je s svojo poezijo ustvaril prelomnico v razvoju slovenske literature, česar se radi spominjamo že 30 let ob kulturnem prazniku. Pri Založništvu Tržaškega Tiska je izšel nov italijanski prevod Prešernovega opusa Poezije. V oddaji bomo zaslišali njen zven in zaobjeli obširno prevajalsko delo pomembne literarne mojstrovine, ki jo je v italijanski jezik pretočil profesor in prevajalec dr. Miran Košuta.

S-prehodi S-prehodi: Jernej Šček, profesor in filozof

28. 1. 2021

Profesorja filozofije in zgodovine na tržaškem liceju Franceta Prešerna in doktoranda ljubljanske Filozofske fakultete Jerneja Ščeka bomo vprašali, kako pomembna je njegova vloga pri gradnji identitete mladih in koliko lahko javni sistem slovenskih šol v Italiji vpliva na ohranjanje in krepitev zavesti narodnostne pripadnosti.

S-prehodi S-prehodi: Marij Čuk, pisatelj, pesnik, novinar

21. 1. 2021

Leta 1920 so slovenstvo v Trstu zajeli temačni zublji, iz katerih se je odstirala iznakažena podoba gorečega Narodnega doma. Takratno dogajanje je v romanu Črni obroč zajel Marij Čuk, pisatelj, pesnik, gledališki kritik in dolgoletni urednik slovenskih informativnih sporedov na Deželnem sedežu RAI za Furlanijo - Julijsko krajino. V oddaji S-prehodi bomo zaobjeli bogat literarni opus Marija Čuka in njegovo prizadevno delo na novinarskem, gledališkem in splošnem kulturnem področju.

S-prehodi S-prehodi: dr. Suzana Todorović

14. 1. 2021

Istrska jezikovna zapuščina je zelo obsežna, o čemer pričajo tudi njene pestre narečne različice. Pravljica je v istrobeneščini »štorja«, je »fjaba« in je »prauca«. Istrska dialektologinja, izredna profesorica na Univerzi na Primorskem, dr. Suzana Todorović, že desetletja raziskuje, kje »štorja« preide v »fjabo« in kje »fjaba« v »prauco«. Izsledki njenih raziskav so zajeti v številnih znanstvenih monografijah, pa tudi v izčrpnem dvojezičnem Istrobeneškem jezikovnem atlasu severozahodne Istre. V tokratni oddaji se bomo z dr. Suzano Todorović sprehodili po njeni univerzitetni poti, prodornem raziskovalnem delu in istrski narečni zapuščini.

S-prehodi S-prehodi: Jurij Paljk, pisatelj in urednik

7. 1. 2021

V tokratnih S-prehodih se bomo podali v pesniški, pisateljski in novinarski svet. Spoznali bomo goriškega kulturnika, ki na različne načine spodbuja slovensko kulturo, ozavešča in premika novinarske mejnike. Predstavlja uredniško dušo goriškega tednika Novi glas in s svojimi zapisi pronicljivo odstira poglede na širše dogajanje Slovencev na tej in oni strani meje.

S-prehodi S-prehodi: Čezmejno poslanstvo

31. 12. 2020

TV Koper-Capodistria je na pragu številnih praznovanj, našo čezmejno moč že 30 let krepijo številne vsebine, ki jih v slovenskem programu namenjamo Slovencem v Italiji. Vezi in sodelovanja so danes močnejša kot kdaj koli prej, krepi se sodelovanje s slovenskim programom deželnega sedeža Rai za FJK in številnimi drugimi ustanovami, da bi lahko tudi v prihodnje nagovorili čim širši krog občinstva. Oddaje in ustvarjalci so se s časom zamenjali, sporočilo pa ostaja enako, naša čezmejnost je bogastvo, ki ga negujemo vsak dan znova. Naš tokratni gost bi pripomnil, da ima težo, z nami bo Igor Malalan, dolgoletni soustvarjalec oddaje Športel.

S-prehodi Brezmejna gastronomija

24. 12. 2020

Kaj našo deželo na sončni strani Alp najbolj odraža, ko je govora o gastronomiji? Slovenija je vir dobrot; zelenjava in sadje poganjata na domačem vrtu, živina se svobodno pase po kobariškem hribovju, od koder pogled seže vse do morja. Ustvarjalni svobodi je dala krila in po dveh desetletjih trdega dela lahko sedaj uživamo sadove, po katerih Ano Roš in Slovenijo pozna ves svet. Medtem ko so kulinarična potepanja zastala, vizionarji, zrejo v prihodnost. Med njimi je tudi Slovenec, Joško Sirk, ki živi tik ob slovensko-italijanski meji v Krminu in ki verjame v moč povezovanja in je že dolga leta prva zastavonoša slovenske kulinarične pripovedi. Recept se tudi tokrat zdi preprost, ljubezen, to je tisto, česar smo lačni in kar najbolj razveseljuje za praznike.

S-prehodi Vesolje in znanost

17. 12. 2020

Leto 2020 obeležimo tudi s Tržaškim mednarodnim Festivalom ESOF2020 (Euro Science Open Forum). Trst se ponaša z dolgo tradicijsko središče za raziskave, znanost in inovacije. Tržačanka, dr. Dunja Fabjan, je astrofizičarka in docentka na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, in nas popelje med zvezde in galaksije.

S-prehodi Benečija in Rezija

10. 12. 2020

Sprehodili se bomo po severnem obmejnem prostoru med Slovenijo in Italijo in tam spoznali kulturo in tradicije Rezije in Benečije preko glasbe in plesa. Gostji v studiu mlada članica folklorne skupine »Živa nit« Katja Canalaz in predstavnica Zveze slovenskih kulturnih društev Rezije, Luigia Negro.

S-prehodi Sara Terpin

3. 12. 2020

Nova Gorica in Gorica sta edinstveni mesti z enim srcem. Po 16. letih je bilo to srce v času epidemije spet razpolovljeno. Trg Evrope-Transalpina je zopet razdelila ograja, ki je obenem ločila prijatelje, sorodnike in znance. Ljudje so ostali ločeni, vsak na svojem koncu. A to ni zaustavilo Goričanov s slovenske in italijanske strani, da bi ločitev lažje prenesli, so na mejno ograjo postavljali različne predmete in sporočila, čez mrežo so nazdravljali, se igrali, se srečevali, delili občutke in tesnobe. Ta razposajeni vrvež je navdihnil umetniški par, da sta na to temo pripravila dokumentarec Go-Vid, Quando riappare il confine - Ko vidiš spet mejo, ki je bil vključen v tekmovalni program letošnjega Festivala slovenskega filma v Ljubljani. V oddaji sta se nam pridružila avtorja dokumentarca doktorica Sara Terpin in režiser Carlo Ghio.

S-prehodi Šolanje v času epidemije

26. 11. 2020

V tokratni oddaji S-prehodi bomo z gostoma v studiu predstavili dileme in izzive šolanja na daljavo, ki je postalo nova stvarnost učencev, dijakov in učiteljev, nenazadnje tudi staršev. Kakšne so izkušnje šolanja na daljavo v Sloveniji, kako se z njim spoprijemajo v sosednji Italiji? Je lahko tak način šolanja nova prihodnost, komu ustreza in komu ne, kako bo to vplivalo na znanje šolajočih se generacij in kaj to pomeni za njihov razvoj na socialnem področju.

S-prehodi Obiranje oljk v zamejstvu in Slovenski Istri

19. 11. 2020

Nasadi oljk v Slovenski Istri in manjši nasadi te kulture v Goriških Brdih in Vipavski dolini ter na Tržaškem so na enem najsevernejših območij, kjer oljke še uspevajo. V tokratni oddaji se bomo pogovarjali z dr. Mileno Bučar Miklavčič z Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, ki skrbi za kakovost oljčnih olj slovenskih oljkarjev. Obiskali pa bomo tudi oljkarje v Dolini in Borštu ter v slovenski Istri ter se z njimi pogovarjali o izjemnih rezultatih na mednarodnih tekmovanjih in izzivih oljkarstva v prihodnosti. Oddaja je bila pripravljena v sklopu projekta Zelena kohezija, s finančno podporo Evropske unije.

S-prehodi Patrizia Jurinčič Finžgar, igralka SNG Nova Gorica

12. 11. 2020

Sprehajali se bomo s Patrizio Jurinčič Finžgar, mlado igralko iz Trsta, ki je svoje prve izkušnje s profesionalnim gledališčem pridobila že v času pred študijem, študij dramske igre je zaokrožila s študentsko Prešernovo nagrado. Je članica SNG Nova Gorica, ob 90-letnici Bozoviških junakov in 80-letnici Openskih junakov, ki bo prihodnje leto, pa je na odru tržaškega gledališča režirala predstavo BIDOVEC- TOMAŽIČ: TOVARIŠTVO.

S-prehodi Ob stoletnici požiga Narodnega doma

5. 11. 2020

Spomin, ki sledi poznanju naše zgodovine je pomemben akter pri gradnji samopodobe in podobe naše slovenskosti. Ravno zaradi tega je leto 2020 obeleženo s številnimi izdajami na to temo. Naša gosta bosta zgodovinar in predsednik odbora za proslavo Bazoviških junakov pri Narodni in Študijski knjižnici Milan Pahor s knjigo Tajna organizacija Borba 1927-1930 in avtor nove monografije o Narodnem domu, zgodovinar, znanstveni svetnik na Znanstveno-raziskovalnem središču Koper in izredni profesor na oddelku za zgodovino filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Borut Klabjan.

S-prehodi Katja Colja, režiserka

29. 10. 2020

Režiserka Katja Colja živi in ustvarja v Rimu. Doslej je napisala več scenarijev, za celovečerni film Igor in Rosa je na lanskem Festivalu slovenskega filma prejelo vesno za najboljši scenarij. Katja Colja je doma iz Repna, po študiju na filozofski fakulteti v Trstu se je zaposlila na italijanski javni radioteleviziji, najprej je delala v slovenskem programu, v Rim pa je sodelovala s priznanimi italijanskimi filmskimi ustvarjalci, kot so Nanni Moretti, brata Paolo in Vittorio Taviani ter Ettore Scola.

S-prehodi Morje, naše življenje

22. 10. 2020

Tokrat spustimo sidro sredi zaliva, kjer je prvič v zgodovini splavala po vodi ena najlepših in najrazkošnejših morskih preizkušenj. 52-to Barcolano je odpihnila močna burja, jadralci so si pomahali v slovo do prihodnjega leta. »Morje, naše življenje« pa ostaja naš slogan, tudi po zaslugi razstave, ki se je pod tem imenom iz Ljubljane preselila v Trst. Danes veslamo z etnologinjo in kulturno antropologinjo, Jasno Simoneta, in krmarjem, jadralcem ter olimpijcem Gašperjem Vinčecom.

Pagina 1 di 16
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov