Fakulteta za elektrotehniko

Po magisteriju na smeri avtomatika in informatika leta 2016 se je zaposlila kot razvojna inženirka v RLS Merilna tehnika. Delo, ki je povezano z razvojem novih izdelkov in njihovih funkcij, ji je, kot pravi, pisano na kožo:

O študiju z nekdanjimi študenti

Ob letošnji 100. obletnici Univerze v Ljubljani bomo vsak ponedeljek objavili pogovor z eno oziroma enim izmed 26 nekdanjih študentk in študentov. Skozi pogovor o študijskih izkušnjah bodo študentje predstavili 23 fakultet in 3 akademije, ki so članice ljubljanske univerze. MMC RTV SLO je projekt pripravil v sodelovanju s Klubom alumnov Univerze v Ljubljani. Vabljeni k spremljanju prispevkov na www.rtvslo.si/univerza100

"S sodelavci se domislimo novega principa za merjenje ali neko nadgradnjo. Jaz potem s pomočjo matematičnih preračunov in računalniškega modela preverim, ali koncept sploh pije vodo in ali je dovolj robusten za delovanje v realnih pogojih. Če so rezultati spodbudni, se lotimo izdelave in testiranj razvojnega modela, ki bo morda nekoč postal izdelek v proizvodnji."

Dora Domajnko, zdaj na doktorskem študiju elektrotehnike, ni ena izmed tistih, ki so že v srednji šoli vedeli, kateri študij bodo izbrali. Pravi, da je iskala kompromis med tem, kar jo zanima, in načinom dela, ki ji ustreza. Študij elektrotehnike pa sta ji priporočila tudi oče in mama, ki sta oba elektrotehnika.

Fakulteta za elektrotehniko. Foto: MMC RTV SLO
Fakulteta za elektrotehniko. Foto: MMC RTV SLO

Tako je tudi sama zakorakala po njunih stopinjah, čeprav je o elektrotehniki ob vpisu na fakulteto vedela le to, kar so se naučili pri fiziki. Zdaj na vprašanje, ali je študij izpolnil njena pričakovanja, pravi, da jo je navdušil.

Ne samo zaradi velike zaposljivosti diplomantov, temveč tudi zaradi močnega povezovanja teorije s prakso, ki ga je na tej fakulteti, kot pravi, čedalje več. "Med študijem ti ponujajo veliko zanimivih dejavnosti: ekskurzije, tekmovanja, dodatne delavnice in prakse v podjetju. Zelo veliko je tudi možnosti udejstvovanja v pedagoškem smislu, kot demonstratorji pri vajah, kot asistenti, pomočniki. Kogar zanima, lahko že pred koncem študija dobi povezave s podjetji, poznanstva in delovne izkušnje, ki so povezane s stroko."

Turnir Lego Masters, ki ga organizira Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko Fakultete za elektrotehniko. Foto: BoBo
Turnir Lego Masters, ki ga organizira Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko Fakultete za elektrotehniko. Foto: BoBo

Ravno zaradi tega povezovanja jo je zaposlitev po končanem študiju že čakala. Podjetje, v katerem se je zaposlila, je bilo celo prepoznano kot eno izmed podjetij, ki največ sodelujejo s fakulteto. Kot pravi, so se jim prišli predstavit v okviru enega izmed študijskih predmetov in jim ponudili sodelovanje pri raziskavah, pri eni izmed njih je sodelovala tudi sama. V zadnjih letih študija je že delala pri RLS-ju kot študentka, tako da so se dobro spoznali, še preden so jo zaposlili.

A če je povezovanje Fakultete za elektrotehniko z industrijo ena izmed njenih velikih prednosti, pa Dora Domajnko pogreša več povezovanja med posameznimi katedrami. "Vsi profesorji in asistenti se zelo trudijo, da pripeljejo študij na visoko raven, naredijo učbenike, se domislijo zanimivih vaj, navajajo primere iz prakse, ampak tega vmesnega koraka med katedrami v smislu “glejte, pri tem predmetu ste delali to in to bomo zdaj uporabili”, to pa manjka".

Obštudijske dejavnosti na fakulteti

Dora Domajnko pravi, da je obštudijskih dejavnosti na fakulteti zelo veliko. Katedre, študentska organizacija in športno društvo FE prirejajo najrazličnejše akcije, ekskurzije, tekmovanja, potovanja. Poleg strokovnih dejavnosti je veliko tudi športnih prireditev. S ponosom omeni žensko odbojkarsko ekipo, katere ustanovitev "na tako moškem faksu sploh ni bila mačji kašelj."

Ko skuša strniti mnenje, kako jo je študij na tej fakulteti pripravil na poklic, ki ga opravlja zdaj, ni v zadregi: "Težko bi me pripravil bolje, kot me je.

Stoodstotno te pripraviti seveda ne more, ker vsako podjetje zahteva neka specifična znanja, od tega so nekatera tudi strogo zaupna. Presenetljivo veliko je tudi podrobnosti, ki se jih učimo na faksu in za katere mislimo, da jih ne bomo nikoli potrebovali, zdaj pa jih uporabljam pri svojem vsakdanjem delu. Od zapletenih matematičnih zadev, ki so na prvi pogled videti neživljenjske, do tehničnih trikov. Nekoliko mi manjka prakse, ‒ kdor je bil prej v srednji šoli za elektrotehniko, ima tu prednost ‒, to moram zdaj nadomestiti, glede teorije pa mislim, da smo prišli ven zelo dobro podkovani."

Dora Domajnko pravi, da je delo v tujini nikoli ni mikalo, saj bi pogrešala družino, prijatelje in svoje hobije. Pač pa je bila zadnji študijski semester na izmenjavi na tehnični fakulteti na Dunaju, kar je bila zelo zanimiva in koristna izkušnja. Gre sicer za večjo fakulteto, kjer pa se študij bistveno ne razlikuje od študija na ljubljanski fakulteti. Kot pravi, se pozna, da je veliko sodelovanja med profesorji obeh fakultet. Foto: MMC RTV SLO
Dora Domajnko pravi, da je delo v tujini nikoli ni mikalo, saj bi pogrešala družino, prijatelje in svoje hobije. Pač pa je bila zadnji študijski semester na izmenjavi na tehnični fakulteti na Dunaju, kar je bila zelo zanimiva in koristna izkušnja. Gre sicer za večjo fakulteto, kjer pa se študij bistveno ne razlikuje od študija na ljubljanski fakulteti. Kot pravi, se pozna, da je veliko sodelovanja med profesorji obeh fakultet. Foto: MMC RTV SLO

Vsem, ki začenjajo svojo študijsko pot na fakulteti za elektrotehniko, svetuje, naj redno obiskujejo predavanja in dobro načrtujejo svoj čas: "Če pravočasno začneš delati, se da izogniti stresu in prihraniti kar nekaj časa, ki ga lahko potem uporabiš za druge stvari, na primer obštudijske dejavnosti."

Fakulteta za elektrotehniko na kratko

- 23. julija leta 1919 je bila ustanovljena slovenska Univerza v Ljubljani, v njenem okrilju pa tudi Tehniška fakulteta z elektrostrojnim oddelkom. Leta 1925 so diplomirali prvi štirje inženirji elektrotehnike.
- Med prvimi je bil za rednega profesorja na elektrostrojnem oddelku tehniške fakultete, ki ji je večkrat dekanoval, imenovan profesor Milan Vidmar. Uvedel je elektrotehniko kot ustanovni študij ljubljanske univerze.
- Leta 1958 je bila dograjena velika predavalnica ob Tržaški cesti za 228 slušateljev, leta 1972 pa je prostorsko stisko rešil nov prizidek.

Vir: Fakulteta za elektrotehniko