Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Avtorji Bojana Rugelj

Duševno zdravje "Prihodnost zdravljenja depresije sta timska obravnava in kombinacija terapij."

31.10.2022

"Depresija je ozdravljiva, mogoče jo je tudi preprečiti, predvsem pa je mogoče doseči, da se ne ponovi," zatrjuje psihiatrinja Mojca Zvezdana Dernovšek. Človek je zdrav, pravi, ko izgubi strah pred novo epizodo.

Duševno zdravje "Na depresijo ne moremo gledati zgolj kot na napako v delovanju možganov."

30.10.2022

Ko pridejo dnevi, ko smo potrti, črnogledi in brezvoljni, običajno pravimo, da smo depresivni, a depresija kot duševna motnja je veliko več kot zgolj prehodno poslabšanje razpoloženja.

Zdravje Pri otrocih in mladostnikih se depresija lahko kaže nekoliko drugače kot pri odraslih

24.10.2022

Depresija je v zadnjih dveh letih po navedbah ZN-a postala vodilni vzrok za bolezni pri otrocih in mladostnikih. A depresija se pri njih kaže nekoliko drugače kot pri odraslih in njeni simptomi se velikokrat pripisujejo odraščanju.

Osebna zgodba Mateja Mlakar: "Psihoterapija mi je dala vozniški izpit, od mene pa je odvisno, kako bom vozila."

17.10.2022

Mateji Mlakar je življenje vrsto let krojila anksiozno-depresivna motnja. Odkar je depresijo sprejela kot sopotnico, ki zna biti včasih zelo naporna, ji je precej lažje. Pazi pa, da je negativne misli znova ne povlečejo v spiralo obupa.

Intervju Psihiatrinja Vesna Švab: "V 21. stoletju ni dopustno nobene duševne motnje zdraviti le z zdravili."

10.10.2022

Prihodnost zdravljenja depresije je v kombiniranju različnih terapij in multidisciplinarni obravnavi, pojasnjuje psihiatrinja Vesna Švab. Časi, ko so bili ljudje zadovoljni s tem, da so prišli k psihiatru in dobili antidepresive, so namreč minili.

Anksiozne motnje Ko scenarij življenja piše tesnoba

24.01.2022

Tesnoba je normalno čustveno stanje, namenjeno našemu preživetju. Kadar se razvije tako močno, da nas ovira v vsakdanjem življenju, govorimo o anksioznih motnjah. Psihiatrinja Mojca Zvezdana Dernovšek zatrjuje, da lahko anksiozne motnje uspešno zdravimo.

Anksiozne motnje Življenja brez tesnobe ni, to je cena, ki jo plačujemo, da živimo

10.10.2021

Anksiozne motnje sodijo med najpogostejše duševne motnje, s katerimi se po svetu spopada okoli 300 milijonov ljudi. O anksioznih motnjah govorimo, ko nas obvladuje nerazumna tesnoba, ki ni odsev resnične nevarnosti ali pa je pretirana glede na okoliščine.

Popotniški dnevnik Nedelja v Gani

08.09.2010

V deževni Langmi smo čakali na Afriko natanko dva dni. V nedeljo, tretji dan, je vzšla s soncem in razkrila barve, zvoke, lepe ljudi in revščino.

Osebna zgodba "Znova normalno živim in si vračam, kar mi je odvzela obsesivno-kompulzivna motnja"

08.11.2021

"Uživam v novem študiju, delam, družim se, hodim na morje, smučam, skratka normalno živim. Končno se znova počutim samozavestna in koristna," pravi Janja Jeanette Bizjak in nasmeh se ji razleze čez ves obraz.

Intervju Peter Janjušević: "Starši naj otroka opogumljajo, da se sooča s svojimi strahovi"

25.10.2021

Ko starši opazijo, da se otrok začenja izogibati nenevarnim situacijam, ker mu vzbujajo tesnobo, naj mu nikar ne dajejo pri tem potuhe, temveč naj ga opogumijo za soočenje s strahovi, svetuje klinični psiholog in psihoterapevt Peter Janjušević.

Intervju Špela Hvalec: Cilj vedenjsko-kognitivne terapije ni pozitivno, temveč realistično razmišljanje

18.10.2021

Človeku z anksiozno motnjo scenarij življenja piše tesnoba, ki mu siromaši življenje, zato je pomembno, da kljub tesnobi vztraja pri uresničevanju življenjskih ciljev, pravi klinična psihologinja in vedenjsko-kognitivna psihoterapevtka Špela Hvalec.

Intervju Miran Možina: Čudim se, da se še nihče ni spomnil zavarovalne police za ljubezenska razočaranja

12.10.2021

O svojih strahovih in tesnobi pogosto molčimo, ker želimo svoje bližnje obvarovati pred bolečino. Ali pa tudi zato, kot pravi psihiater in psihoterapevt Miran Možina, ker se jih sramujemo. A če jih hočemo obvladati, moramo o njih spregovoriti.

Stran 1 od 6
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov