Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Bojana Rugelj

Kako urediti področje psihoterapije Ob skrbi za zaščito uporabnikov tudi skomine po javnem denarju?

11.10.2023

V Sloveniji je dostop do psihoterapije v javnem zdravstvu zelo omejen, pri zasebnikih pa so ljudje prepuščeni stihiji cen in kakovosti storitev. Ali lahko red na tem področju naredi zakon o psihoterapiji, ki je zdaj po navedbah ministrstva v usklajevanju?

Dan duševnega zdravja Tiha reforma, ki prebuja uspavano področje duševnega zdravja

10.10.2023

Področje duševnega zdravja je bilo dolgo potisnjeno na stranski tir zdravstvenega sistema in družbe v celoti. Prelomnico je prinesel Nacionalni program duševnega zdravja leta 2018 z jasno zavezo – čim lažji dostop do strokovne pomoči.

MMCpodrobno Duševno zdravje: "Ko ljudem nudimo pomoč hitro in učinkovito, sporočamo, da so težave rešljive."

09.10.2023

Ljudje z duševnimi težavami pogosto trpijo v tišini, saj zaradi stigme ne poiščejo pomoči. A ko se zanjo le odločijo, je pot do nje običajno dolga, še posebej za otroke in mladostnike.

Reportaža Center za duševno zdravje odraslih Posavje: "Pri nas čakalnih vrst ni."

16.10.2023

Po izgubi službe se je pri gospe Ani pojavila huda tesnoba s paničnimi napadi. Skušala jo je ublažiti z alkoholom, a je bilo le še slabše. Osebni zdravnik jo je napotil po pomoč v Center za duševno zdravje odraslih Posavje v Zdravstvenem domu Sevnica.

Dan duševnega zdravja "Centri za duševno zdravje prevzemajo vse več bremen pri obvladovanju duševnih težav"

10.10.2023

"Število obravnav v centrih za duševno zdravje narašča, saj jih je vse več, so lažje dostopni in nudijo vedno več storitev," pravi vodja Nacionalnega programa duševnega zdravja Radivoje Pribaković Brinovec.

Duševno zdravje "Negotovost nam vzbuja odpor, ker jo povezujemo z grožnjo. A neznano ni nujno nevarno."

30.01.2023

Ob srečanju z negotovostjo marsikdo pomisli: "Vseeno mi je, kaj bo, samo da vem." Profesor klinične psihologije Mark Freeston z univerze v Newcastlu pravi, da negotovost prenašamo celo slabše kot grožnjo, ker ne vemo, kako se odzvati.

Duševno zdravje "Prihodnost zdravljenja depresije sta timska obravnava in kombinacija terapij."

31.10.2022

"Depresija je ozdravljiva, mogoče jo je tudi preprečiti, predvsem pa je mogoče doseči, da se ne ponovi," zatrjuje psihiatrinja Mojca Zvezdana Dernovšek. Človek je zdrav, pravi, ko izgubi strah pred novo epizodo.

Duševno zdravje "Na depresijo ne moremo gledati zgolj kot na napako v delovanju možganov."

30.10.2022

Ko pridejo dnevi, ko smo potrti, črnogledi in brezvoljni, običajno pravimo, da smo depresivni, a depresija kot duševna motnja je veliko več kot zgolj prehodno poslabšanje razpoloženja.

Zdravje Pri otrocih in mladostnikih se depresija lahko kaže nekoliko drugače kot pri odraslih

24.10.2022

Depresija je v zadnjih dveh letih po navedbah ZN-a postala vodilni vzrok za bolezni pri otrocih in mladostnikih. A depresija se pri njih kaže nekoliko drugače kot pri odraslih in njeni simptomi se velikokrat pripisujejo odraščanju.

Osebna zgodba Mateja Mlakar: "Psihoterapija mi je dala vozniški izpit, od mene pa je odvisno, kako bom vozila."

17.10.2022

Mateji Mlakar je življenje vrsto let krojila anksiozno-depresivna motnja. Odkar je depresijo sprejela kot sopotnico, ki zna biti včasih zelo naporna, ji je precej lažje. Pazi pa, da je negativne misli znova ne povlečejo v spiralo obupa.

Intervju Psihiatrinja Vesna Švab: "V 21. stoletju ni dopustno nobene duševne motnje zdraviti le z zdravili."

10.10.2022

Prihodnost zdravljenja depresije je v kombiniranju različnih terapij in multidisciplinarni obravnavi, pojasnjuje psihiatrinja Vesna Švab. Časi, ko so bili ljudje zadovoljni s tem, da so prišli k psihiatru in dobili antidepresive, so namreč minili.

Anksiozne motnje Ko scenarij življenja piše tesnoba

24.01.2022

Tesnoba je normalno čustveno stanje, namenjeno našemu preživetju. Kadar se razvije tako močno, da nas ovira v vsakdanjem življenju, govorimo o anksioznih motnjah. Psihiatrinja Mojca Zvezdana Dernovšek zatrjuje, da lahko anksiozne motnje uspešno zdravimo.

Stran 1 od 7
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov