Fakulteta za šport

Na Fakulteto za šport se je vpisal leta 2009 in je bil prva generacija študentov kineziologije, ki povezuje fizioterapevtsko in športno stroko. Proti koncu študija je s štirimi sošolci začel razvijati poslovno idejo – podjetje KinVital, kjer danes dela kot kineziolog, zadolžen za kineziološke preglede in vadbe po različnih poškodbah. Kineziolog je namreč strokovnjak, ki načrtuje, organizira in izvaja programe vadbe z različnimi skupinami ljudi, pri čemer vadbo prilagodi njihovim sposobnostim in zdravstvenemu stanju.

O študiju z nekdanjimi študenti

Ob letošnji 100. obletnici Univerze v Ljubljani bomo vsak ponedeljek objavili pogovor z eno oziroma enim izmed 26 nekdanjih študentk in študentov. Skozi pogovor o študijskih izkušnjah bodo študentje predstavili 23 fakultet in 3 akademije, ki so članice ljubljanske univerze. MMC RTV SLO je projekt pripravil v sodelovanju s Klubom alumnov Univerze v Ljubljani. Vabljeni k spremljanju prispevkov na www.rtvslo.si/univerza100

Luka Hren svetuje brucem, naj znanja, ki jih pridobijo na fakulteti, preizkusijo tudi v praksi. Foto: MMC RTV SLO
Luka Hren svetuje brucem, naj znanja, ki jih pridobijo na fakulteti, preizkusijo tudi v praksi. Foto: MMC RTV SLO

Luka Hren pravi, da so bili njegovi delovni začetki zaradi pomanjkanja prakse težavni. Na fakulteti je na vajah sodeloval s sošolci, ki so bili gibalno zelo sposobni, pri delu pa se je prvič srečal z ljudmi, ki so bili starejši, manj gibljivi in so imeli različne težave, tudi poškodbe. Zato je, kot pravi, še posebej pomembno, da si študentje že med študijem pridobijo čim več izkušenj. Praksa, ki jo ponuja fakulteta na diplomskem in dodiplomskem študiju, je namreč lahko dober uvod v delo, ni pa dovolj.

Sam se je uril kot pomočnik kondicijskega trenerja pri Olimpiji, kjer je opravil trikrat več ur, kot je bilo treba, saj je želel s terena odnesti čim več novih spoznanj. Je pa res, da je časa vedno zmanjkovalo, saj je urnik na fakulteti zelo razgiban in se razteza od jutra do večera.

Fakulteta za šport. Foto: MMC RTV SLO
Fakulteta za šport. Foto: MMC RTV SLO

Kot novopečenemu kineziologu mu služba ni padla z neba. Tudi zato ne, ker ta poklic takrat še ni bil uveljavljen. In veliko sošolcev je bilo zaradi tega razočaranih. A sam pravi: "Mogoče je zaposljivost težja, dela pa je – iskreno povedano – dovolj. Tisti, ki je bil iznajdljiv in je začel ustvarjati na svoje, je imel dela vedno dovolj." Tudi sam se je posvetil poslovni ideji že na fakulteti in se zato odpovedal študiju v tujini prek izmenjave.

V okviru fakultete je tudi športno-diagnostični center. Foto: BoBo
V okviru fakultete je tudi športno-diagnostični center. Foto: BoBo

Na vprašanje, kaj bi spremenil v študijskem programu kineziologije, odločno pravi: "Uvedel bi več terapevtskega dela, več vadbe po poškodbah."

Brucem, ki šele začenjajo svojo študijsko pot, svetuje, naj skušajo nova znanja, ki jih pridobijo na predavanjih, preizkusiti tudi v praksi in jih potem kritično oceniti. Tako bodo od študija odnesli več. Prve stranke so vedno starši, dedki, babice, prijatelji, dodaja hudomušno.

In nasvet absolventom, ki se že ozirajo za službo? Zelo pomembna je praksa, ki jo opravljajo že med študijem, saj je lahko stopnička do zaposlitve.

Fakulteta za šport na kratko

- Leta 1960 je bila v Ljubljani ustanovljena Visoka šola za telesno kulturo, ki je leta 1964 pridobila nove prostore na Kodeljevem.
- Leta 1975 je bila vključena v ljubljansko univerzo, leta 1982 pa je sprožila postopek za preimenovanje v Fakulteto za telesno kulturo. Leta 1990 je fakulteta spremenila ime v Fakulteto za šport
.
- Fakulteta za šport vključuje tudi Inštitut za kineziologijo in Inštitut za šport, kjer domuje športno-diagnostični center.

Vir: Fakulteta za šport