Kandidati so: David Razboršek, Jan Klavora, Andrej Albreht in Matija Solce.

Kot se za poletje spodobi, smo med prve julijske kandidate za Ime tedna umestili župana Ankarana Gregorja Strmčnikika, ki je prenovljeno plažo pod Valdoltro v celoti namenil domačinom. Tam so organizirali počitniško varstvo za otroke in do plaže omogočili brezplačne prevoze. Stritarjevo nagrado za mlade, obetavne kritike je letos prejel literarni kritik Aljaž Krivec.

"Še vedno vozim – vendar ne hodim"

Ime tedna pa je postal gonilna sila gibanja "Še vedno vozim – vendar ne hodim" David Razboršek – to gibanje na delavnicah mlade voznike ozavešča o pomenu varnosti v cestnem prometu in opozarja na slabo kulturo vožnje, ki je še vedno krivec hudih prometnih nesreč s trajnimi posledicami. "Nagrada Ime tedna pripada tudi kolegom, ki delijo te zgodbe."

Na letošnjem uglednem filmskem festivalu v Karlovih Varih na Češkem je dobil nagrado za najboljšega režiserja Damjan Kozole za film Nočno življenje. Med kandidati za drugo julijsko ime tedna je bil tudi lektor slovenskega jezika na clevelandski državni univerzi Luka Zibelnik, ki je pridobil na novo odkrita pristna rokopisa Prešernovih pesmi Slovo od mladosti in Dohtar ter poskrbel, da sta rokopisa na ogled tudi v Ljubljani.

Šport ob Soči

Ime tedna pa je postal Jan Klavora, organizator Soča Outdoor Festivala, ki je z ekipo v Tolminu, Kobaridu in Bovcu navdušil udeležence in potrdil, da si dolina Soče poleg različnih festivalskih dogodkov zasluži tudi športnega. "Prihodnje leto načrtujemo tri nova tekmovanja. Imamo veliko zamisli, lahko rečem, da smo mladi vzeli prihodnost v svoje roke."

80 let je to poletje dopolnil igralec, režiser in predvsem mojster pantomime Andres Valdes, ki je tej umetniški zvrsti posvetil vse življenje – pred pol stoletja je pantomimo kot prvi predstavil Sloveniji in tedanji Jugoslaviji. Pisateljica in ilustratorka Manica K. Musil je na Kitajskem izdala štiri slikanice in v umetnostni galeriji likovne akademije v mestu Nandžing na Kitajskem so ji posvetili razstavo.

Reši življenje

Tretje julijsko ime pa je postal prostovoljni gasilec dolnjelogaškega društva Anže Albreht, začetnik gibanja Ustvarimo reševalni pas na avtocestah. Na njegovo pobudo so gasilci, reševalci in policisti na primorski avtocesti izvedli akcijo Reši življenje. “Vsaka minuta, ko nam srce ne bije, pomeni 10 odstotkov manj možnosti za preživetje po oživljanju. Čisto nepotrebno je, da bi te minute izgubljali v zastojih."

Po zaslugi vsestranskega kulturnika Sama M. Strelca so opuščeni rovi kraljeve starojugoslovanske vojske pod ptujskim gradom pravi poletni. V njih je namreč uredil Mini muzej uspehov Slovenije in predstavil skrivno zgodovino našega najstarejšega mesta. Režiser Miha Knific je za svoj film Vztrajanje v Karlovih Varih prejel nagrado za najbolj obetajoč filmski projekt – Eurimages Lab Award.

Plavajoči grad

Zadnje julijsko Ime tedna pa je postal vodja festivala Plavajoči grad Matija Solce. V treh dneh se je v idilični okolici gradu Snežnik predstavilo 70 domačih in tujih glasbenih, akrobatskih, plesnih in lutkarskih skupin. “Nastopajoči so mednarodno priznani glasbeniki, pa tudi lokalni umetniki. Ni selekcije, vsak lahko predstavi svojo umetnost.”

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-a, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbran denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski. Vse pomembne informacije o projektu, pa tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.