Kandidati so: član dobrodelne skupine podjetnikov Bejž če wejdeš Miran Žitko, predsednik uprave Krke Jože Colarič, stripar Tomaž Lavrič, kreativna vodja zasavskega Punkta Tadeja Bučar in naš najuspešnejši boksar Dejan Zavec.

Dobrodelni Bejž če wejdeš

Naše letošnje izbore za Ime tedna so s močno zaznamovali številni posamezniki in skupine, ki se ukvarjajo s humanitarnostjo. Ena takih je Barbara Novak, ki je skupaj z mnogimi prostovoljci na Šentilju že od prvih dni krize požrtvovalno pomaga beguncem, vmes pa je postala tudi »nadomestna mama ugrabljenega dečka Ahmeda«. Njegove starše so kasneje policisti našli v Celovcu.

Japonska Yaskawa je vodilni svetovni proizvajalec industrijske robotike in eden od bolj zaslužnih, da imamo v Sloveniji razvojni center za celotno Evropo je direktor Yaskawe Ristro Hubert Kosler.

Prvo novembrsko Ime tedna pa je postal član dobrodelne skupine podjetnikov Bejž če wejdeš Miran Žitko, ki s svojimi sredstvi in znanjem pomagajo ljudem v stiski – letos so na Madagaskarju na prošnjo slovenskega misijonarja pomagali pri gradnji šole: “Dobrodelna pomoč je kaplja v ocean, a če tako razmišljaš, nič nima smisla. Celega sveta ne boš rešil, si pa del mozaika.”

Nov uspeh Krke

Na Festivalu slovenskega filma je nagrado Filmskih kritikov prejel mladi režiser Matej Nahtigal za celovečerni prvenec Psi brezčasja, ki je bil v celoti posnet v Velenju, ustvarjalci pa so se do zadnjega odrekli honorarju. Neverjeten podvig je uspel Franju Potočniku, 80-letnemu planincu iz Mojstrane, ki se je letos že tisočkrat povzpel na Triglav.

Ime tedna pa je postal predsednik uprave Krke Jože Colarič, podjetja, ki je v Novem mestu odprlo nov, 200 milijonov evrov vreden v obrat za proizvodnjo tablet in kapsul kar je za dolenjsko farmacevtsko družbo največja naložba do zdaj.

Oče legendarne Diareje

Eden naših najvidnejših igralcev Radko Polič – Rac, je v svoji dolgoletni karieri nanizal več kot tristo filmskih, gledaliških in radijskih, največkrat glavnih vlog. Društvo slovenskih režiserjev mu je za življenjsko delo podelilo nagrado bert.

Tilen Faganel je na čelu zagonskega podjetja Sunesis in glavni razvijalec odprtokodnega ogrodja KumuluzEE, za katerega je podjetje dobilo najprestižnejšo nagrado za inovacije Jave, ki v Javinem ekosistemu velja toliko kot oskar v filmski industriji.

Za novo Ime tedna pa ste izbrali striparja in očeta legendarne Diareje Tomaža Lavriča, ki je za umetniške dosežke v stripu dobil medaljo za zasluge Republike Slovenije.

Postapokaliptična tura iz Zasavja

Še ena vidnejših slovenskih športnic je zaključila svojo športno pot - slovenska paraolimpijka Mateja Pintar je namreč sklenila svojo uspešno namiznoteniško kariero v kateri je med drugim osvojila tudi zlato in bronasto paraolimpijsko medaljo. Zoisovo nagrado za življenjsko delo je letos prejel profesor na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Peter Fajfar, utemeljitelj sodobnega potresnega inženirstva v Sloveniji.

Ime tedna pa je postala Tadeja Bučar, kreativna vodja Punkta, zasavskega Laboratorija za kreativne industrije. S Postapokaliptično turo, ki se ukvarja z rešitvami praznih prostorov, so zmagali na Starteryju za srednjo in Vzhodno Evropo v Bolgariji. “V Zasavju imamo izkušnje, apokalipsa je udarila že v 90. letih. Podobno je v vseh industrijskih mestih v srednji in vzhodni Evropi, zato so nas že povabili k implementaciji naše ideje v turistično ponudbo nekega češkega mesta.”

Slovo legende

Dobitnica letošnje Schwentnerjeve nagrade za pomemben prispevek k slovenskemu založništvu in knjigotrštvu je ustanoviteljica in dolgoletna vodja prvega specializiranega otroškega knjigarniškega oddelka pri nas v ljubljanski knjigarni Konzorcij Bedita Mlinar. In tudi konec novembra je bil, tako kot že celotno leto 2015, v znamenju napovedi zaključkov športnih karier: tako je v kot postavil vesla Luka Špik, ki je na najvišji ravni je nastopal kar 21 sezon in se udeležil petih olimpijskih iger, trikrat postal svetovni prvak in osvojil komplet olimpijskih medalj.

Ime tedna pa je postal naš najuspešnejši boksar vseh časov Dejan Zavec, ki je po porazu v ZDA napovedal slovo od ringa.

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-a, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbran denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski. Vse pomembne informacije o projektu, pa tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.