Za naziv ime meseca se tokrat potegujejo štirje izjemni posamezniki: Maša Tkavc, pobudnica izdaje kartic za osebe z avtizmom, Filip Drnovšek Zorko, zmagovalec kviza University Challenge, Marica Zgonc, nagrajenka za življenjsko delo na področju prostovoljstva, in Robert Waltl, direktor Mini teatra, ki se je z maratonom poezije poklonil 110. obletnici rojstva Srečka Kosovela.

V prvem tednu so se v izboru za ime tedna znašli kuharica, gledališčnik in učiteljica. S slovenskim jedilnikom je mesec april v Ikarusu, eni najboljših restavracij v Avstriji, zaznamovala kuharska mojstrica iz Kobarida Ana Roš, režiser predstave 25.761, ki je nastala pod okriljem gledališča Kranj, Oliver Frljić pa je na Tednu slovenske drame sprejel Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo po mnenju strokovne žirije.

A prvo aprilsko ime tedna je postala Maša Tkavc iz Centra Janeza Levca, pobudnica izdaje posebnih kartic za osebe z avtizmom in Aspergerjevim sindromom. Te so jim v pomoč, ko v trenutku stiske sami ne morejo pojasniti težav. “Ozaveščenost družbe o avtizmu je premajhna, čeprav se starši in delavci trudimo, da bi informirali javnost,” pravi in dodaja, da je za otroke pomembna čimprejšnja pomoč: “Če je pomoč v času šolanja stalna, lahko otroci pridobijo veščine, da v življenju lažje delujejo.”

Drugi teden aprila smo ime tedna izbirali med samimi mladimi upi: 16-letni dijak Gimnazije Jurija Vege iz Idrije in navdušen harmonikar Jernej Štremfelj je postal najboljši dijak leta 2013, 17-letna dijakinja Prve gimnazije Maribor Mateja Drev pa je v Bruslju prejela priznanje za slovensko zmagovalko vseevropskega tekmovanja mladih prevajalcev.

Največ vaših glasov pa je prejel 22-letni študent Univerze Cambridge Filip Drnovšek Zorko, ki je z ekipo zmagal na slovitem BBC-jevem televizijskem kvizu iz znanja in razgledanosti University Challenge. Trenutno študira v Angliji, poleg Slovenije pa je živel še v Avstraliji, na Japonskem in na Irskem: “Včasih mi je malo žal, ker nisem nikjer odraščal, ampak ne bi zamenjal. Razmišljam v angleščini, slovenščina pa je moj prvi jezik. Angleščina je zagotovo moj drugi prvi jezik. Z mamo se pogovarjam v slovenščini, s sestro pa v angleščini.”

Arhitekti Matija Bevk, Vasa Perović in Andrej Ukmar so za zasnovo poslovno-stanovanjskega kompleksa Situla v središču Ljubljane prejeli Plečnikovo nagrado za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture. Uroš Umek, bolj znan kot DJ Umek, pa je v ZDA prejel prestižno nagrado International Dance Music Award, s čimer je znova potrdil, da je eden najboljših DJ-ev na svetu in hkrati eden najboljših slovenskih izvoznih produktov.

Ime tedna je postala Marica Zgonc, nagrajenka za življenjsko delo na področju prostovoljstva, ki že več kot 30 let prek Rdečega križa pomaga zbirati in deliti pakete s hrano ter sodeluje v številnih drugih akcijah.“Krutih zgodb običajno ne nosim domov, ker se kmalu pojavi nova. Težave je treba reševati sproti. Prostovoljstvo mi pomeni največ v življenju.”

V zadnjem aprilskem tednu ste za ime tedna izbirali med dosežki posameznikov na kulturnem in športnem področju. Prvi je bil Goran Dragić, košarkar, ki je odlični statistiki letošnje sezone v Ligi NBA dodal še prestižno priznanje. Ekipo Phoenix Suns je popeljal povsem blizu končnice, 126 športnih novinarjev iz ZDA in Kanade pa ga je izbralo tudi za igralca, ki je v tej sezoni najbolj napredoval. Glasbenik Jani Kovačič je bil pobudnik koncerta Hommage Pengov, na katerem je široka paleta domačih kantavtorjev, izvajalcev in literarnih ustvarjalcev stopila skupaj in se v Kinu Šiška s svojimi interpretacijami poklonila Tomažu Pengovu, velikemu glasbeniku in poetu.

Za ime tedna pa ste izbrali Roberta Waltla, direktorja Mini teatra, ki se je ob podpori številnih kulturnikov na mednarodno Noč knjige poklonil 110. obletnici rojstva Srečka Kosovela. Križevniško ulico v Ljubljani so okrasili z zelenjem, postavili križevniške klopi in se z maratonom posvetili pesnikovi poeziji.

Za svojega kandidata lahko glasujete s telefonskim klicem v studio v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-a, saj s tem prispevate 1 € v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah.