Takole se je zgodila petkova nesreča, v kateri so umrli trije ljudje. Foto: MMC RTV SLO
Takole se je zgodila petkova nesreča, v kateri so umrli trije ljudje. Foto: MMC RTV SLO

V 55 nesrečah zaradi vožnje po avtocesti v nasprotni smeri so se udeleženci lažje poškodovali, lani pa je bilo tovrstnih nesreč 34. Poleg tega je v 97 nesrečah zaradi vožnje po avtocesti v nasprotni smeri nastala materialna škoda. Lani je bilo takšnih nesreč 100, so sporočili z generalne policijske uprave.

Razlogi za vožnjo v nasprotni smeri: objestnost, alkohol in slabše psihofizične sposobnosti
Kot najpogostejše razloge za vožnjo po avtocesti v nasprotni smeri policisti navajajo namerno vožnjo v nasprotno smer, ki je posledica neupoštevanja prometne signalizacije, objestno vožnjo, različne stave, vožnjo pod vplivom alkohola ali mamil oziroma drugih psihoaktivnih snovi, ko se voznik ne zaveda svojih dejanj, in slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo vozila, kar velja zlasti za starejše občane.

Za vožnjo v nasprotni smeri je predvidena kazen 300 evrov in pet kazenskih točk.

Če opazite voznika, ki vozi v nasprotni smeri, zmanjšajte hitrost in obvestite policijo
Policisti ob tem voznikom, ki opazijo voznika, ki vozi v nasprotni smeri, svetujejo, da - če so o tem obveščeni - zmanjšajo hitrost in po potrebi vključijo vse štiri smerne kazalce ter vozijo še posebej previdno. Vozijo naj po desnem smernem vozišču in naj ne prehitevajo ter o voznikih, ki vozijo v nasprotni smeri, obvestijo policijo.

Na Darsu pa svetujejo še, da če se sami znajdete na nepravem pasu, takoj vklopite vse štiri smerne kazalce in se, ne da bi ovirali druge voznike, ustavite na odstavnem pasu, obvestite policijo ali dežurno avtocestno službo in jih počakate.

V zadnji nesreči trije mrtvi
Kot je znano, se je v petek na štajerski avtocesti zgodila prometna nesreča zaradi vožnje voznika v nasprotni smeri. Voznik je bil pod vplivom alkohola. V nesreči sio umrli trije mladi ljudje, ena izmed udeleženk pa je hudo poškodovana. Povzročitelj jo je odnesel z lažjimi poškodbami.

V galeriji si oglejte primere vožnje v nasprotni smeri, ki so jih posnele Darsove kamere.