Namesto 150 tisoč evrov vredne orientalske preproge dobili takšno, ki je vredna
Namesto 150 tisoč evrov vredne orientalske preproge dobili takšno, ki je vredna "le" 80 tisoč evrov. Foto: Bobo
Preplačana preproga za protokol na Brdu

Gorenjski kriminalisti so vložili ovadbo zoper dva odgovorna, ki sta leta 2008 sodelovala pri nakupu orientalske preproge, najverjetneje namenjene opremi protokolarnega objekta Brdo. Naročilo se je nanašalo na preprogo, vredno 150 tisoč evrov, odgovorna pa po dostavi blaga njegove kakovosti nista preverila.

S policije so sporočili, da bi morala preveriti, ali se kakovost preproge ujema z izstavljenim računom, in ga ob neujemanju zavrniti, česar pa nista storila. Po oceni sodne izvedenke je dobavljena preproga vredna le 80 tisoč evrov.

Ovadena iz Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Republike Slovenije kriminalisti sumijo storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Anonimke o spornih zadevah v zavodu
O domnevnih nepravilnostih in notranjih revizijah je že pred časom poročal Val 202 v oddaji Kje pa vas čevelj žuli. Med drugim so se dotaknili tudi anonimk, ki omenjajo šokantne razmere v zavodu, teror direktorja, razne zabave funkcionarke z ministrstva za finance in čudne posle nekdanje vodje nabavnega trženja v zavodu Brdo. Oddaji lahko prisluhnete tukaj.

Direktor: Zavedeni v transparentnem poslu
Direktor zavoda Iztok Purič kazenske ovadbe ni komentiral, dejal pa je, da je bil zavod v poslu, ki je bil sicer transparenten, zaveden. To naj bi ugotovila tudi revizija.

Zavod je prav na podlagi ocene sodne izvedenke od podjetja, ki jim je preprogo prodalo, s tožbo zahteval povrnitev razlike v ceni. V postopku se je izkazalo, da je družba insolventna, zato se je "kot edina realna rešitev, ki pomeni takojšnjo pozitivno rešitev nastalega problema", pokazala pridobitev blaga v protivrednosti, je dejal Purič.

Zavod se je zato odločil za poravnavo in izbral tudi dodatne preproge, katerih vrednost po mnenju cenilca iz stroke celo presega višino vrednosti iz sodne poravnave, je še pojasnil Purič, ki je eden izmed dveh ovadenih. Kdo je drugi ovadeni, niso razkrili, najverjetneje pa gre za človeka iz vodstva zavoda.

Preplačana preproga za protokol na Brdu