Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 143 glasov Ocenite to novico!
Komisija je letošnje nasvete razdelila na dva dela. Foto: Reuters
       Zavedati se je treba, da srednjeročne uravnoteženosti javnih financ še nismo dosegli, prav tako ne ustreznega fiskalnega prostora, da bi se država lahko učinkovito spopadla s pričakovanimi negativnimi posledicami naslednjega obrata v gospodarskem ciklu.       
 Ministrstvo za finance
Evropska komisija predlaga dvig upokojitvene starosti. Foto: BoBo
Bruselj Slovenijo poziva, naj vzpostavi učinkovit sistem dolgotrajne oskrbe. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
NLB
Komisija poziva, naj Slovenija privatizacijo izpelje v skladu z obstoječimi načrti, pri čemer ima v mislih predvsem NLB. Foto: BoBo

Dodaj v

Bruselj Sloveniji: Izvedite privatizacijo, zvišajte upokojitveno starost, znižajte javnofinančne izdatke

Redna letna priporočila iz Bruslja
23. maj 2018 ob 17:01
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija je Sloveniji posredovala redne letne proračunske in reformne nasvete, v katerih nas poziva k fiskalnemu ukrepanju, reformam na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema ter k privatizaciji v skladu z obstoječimi načrti.

Slovenija je letos dobila dve priporočili, saj je Evropska komisija redne letne nasvete razdelila na dva dela, vsako krovno priporočilo pa dejansko vključuje več priporočil. Lani so bili nasveti razdeljeni na tri dele, a so bili vsebinsko podobni letošnjim. Na finančnem ministrstvu so priporočila pričakovali in dodali, da so zadovoljni, ker je komisija Sloveniji priznala napredek, ki ga je dosegla v zadnjih letih, kar je po njihovi oceni potrditev, "da smo na pravi poti".

Vzdržnost javnih financ
V Bruslju Slovenijo pozivajo, naj zagotovi, da nominalna stopnja rasti neto primarnih javnofinančnih odhodkov v letu 2019 ne bo presegla 3,1 odstotka, kar ustreza letni strukturni prilagoditvi v vrednosti 0,65 odstotka bruto domačega proizvoda. Pri ohranjanju dozdajšnje politike obstaja tveganje znatnega odklona od te zahteve, opozarjajo v Bruslju in dodajajo, da je bila Slovenija že pozvana k sprejetju potrebnih ukrepov za zagotovitev skladnosti z evropskimi proračunskimi pravili.

Zdravstveno zavarovanje, dolgotrajna oskrba, pokojnine
Komisija državi priporoča tudi, naj sprejme zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter reformo dolgotrajne oskrbe. V Bruslju spomnijo, da predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je osrednji del reforme in naj bi zagotovil dolgoročno financiranje zdravstvenega sistema, ni bil sprejet pred volitvami, zato je njegovo sprejetje negotovo.

V povezavi s predlogom zakona o dolgotrajni oskrbi komisija poudarja, da je v Sloveniji še vedno negotovo, kako bomo v prihodnosti povečali stroškovno učinkovitost, dostopnost in kakovost oskrbe. Ob tem Slovenijo poziva, naj zagotovi dolgoročno vzdržnost in ustreznost pokojninskega sistema, vključno s povišanjem zakonsko določene upokojitvene starosti in omejevanjem predčasnega upokojevanja. Ob tem opozarjajo, da še ni konkretnega načrta za zagotovitev vzdržnega in preglednega pokojninskega sistema kljub dogovoru socialnih partnerjev in vlade, da bo reforma sprejeta do leta 2020.

Dolgotrajno brezposelni
Komisija tudi ugotavlja, da dolgotrajna brezposelnost v Sloveniji ostaja nad predkrizno ravnjo in predstavlja skoraj polovico skupne brezposelnosti. Največ težav je pri starejših delavcih, pri katerih stopnja delovne aktivnosti in zaposlenosti ostajata med najnižjimi v EU-ju, zato komisija predlaga, naj država poveča zaposljivost nizko usposobljenih in starejših delavcev z ukrepi vseživljenjskega učenja ter aktivacijskimi ukrepi.

Podjetja ovira birokracija
Komisija Slovenijo poziva, naj naprej razvija alternativne vire financiranja za hitro rastoča podjetja in hkrati opaža, da imajo mala in srednja podjetja otežen dostop do financiranja. Zdajšnji ukrepi še niso omogočili boljšega financiranja, zlasti za inovativna podjetja. V Sloveniji je malo hitro rastočih podjetij in nimajo dovolj podpore za širitev, ugotavlja komisija. Eden najbolj problematičnih dejavnikov pri poslovanju v Sloveniji pa je po ugotovitvah Bruslja birokracija, povezana predvsem z negotovostjo in zapletenostjo davčnih postopkov.

Izboljšanje javnih naročil
Prav tako v Bruslju Slovenijo pozivajo, naj izboljša konkurenco, profesionalizacijo in neodvisen nadzor na področju javnih naročil, saj je učinkovito javno naročanje ključno za nadzor stroškov in izboljšanje kakovosti v slovenskem zdravstvenem sektorju. Slovenija ima namreč po navedbah komisije pri javnih naročilih težave z neučinkovitostjo in pomanjkanjem preglednosti, konkurenca med ponudniki pa je razmeroma nizka.

Privatizacija NLB-ja
Priporočila komisija sklene s pozivom k "izvedbi privatizacij v skladu z obstoječimi načrti". Ob tem ugotavlja, da se načrti za privatizacijo izvajajo počasi, in poudarja, da bi nadaljevanje privatizacij dolgoročno povečalo poslovno vzdržnost podjetij in zmanjšalo tveganja za javne finance.

Komisija je že marca v poročilu o finančnem in gospodarskem položaju v Sloveniji poudarila pomen privatizacije NLB-ja. Tudi tedaj je ugotovila, da v Sloveniji država še vedno nadzoruje bistven delež finančnega sektorja, kar je tveganje za finančno stabilnost, in da je očitno malo politične volje za izboljšanje položaja.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
Od_tastarga_sin
# 23.05.2018 ob 17:25
Zvišanje upokojitvene starosti... A se oni hecajo? Najbolje, da res iz groba delamo no.
sonce_
# 23.05.2018 ob 17:15
Same neoliberalistične in preživete mantre vse z namenom, da bi se polastili našega premoženja
SamoRes
# 23.05.2018 ob 17:21
Z nami so imeli namene grškega scenarija, v času desne vlade se je že skoraj poklopilo, Janša nas je že pripravljal na trojko, potem pa kar naenkrat normalizacija in gospodarska rast. V bruslju so besni, razprodaja našega premoženja poteka prepočasi.
Pozivajo na privatizacijo a povsod v tujih medijih beremo kako je po privatizaciji padla kakovost storitev, cene so se višale in na koncu mora država vložiti milijone ko vse propade.
Železnice v Angliji, vodovod v Parizu, telekomunikacije.
gremyus
# 23.05.2018 ob 17:24
Ko bodo plače evropske, se bomo pa še mi po evropsko obnašali.
Springbok
# 23.05.2018 ob 17:11
Kljub kritičnemu tekstu pa Slovenija letos po letu 2013 prvič ni več v postopku presežnih neravnovesij. Kar je uspeh. In se zato ne oneni.
sosed9
# 23.05.2018 ob 17:13
Ko bo evropska komisija izvoljena tud iz slo strani ma kej komandirat...do takrat pa pssst....
zamudnik
# 23.05.2018 ob 17:13
Koko pa ta Brukselj vse to ve?
komsomolec
# 23.05.2018 ob 17:12
Bruselj Sloveniji: izvedite privatizacijo, zvišajte upokojitveno starost, znižajte javnofinančne izdatke

Doktrina šoka!
marcelinho90
# 23.05.2018 ob 17:34
pri 3000€ neto mesečne plače bi tudi jaz Slovenijo nekaj pozival...
r5
# 23.05.2018 ob 17:35
Gre za redna nezavezujoča priporočila.
Razen privatizacije, ki jo dojemamo kot ideološko vprašanje, je večina ostalih zadev za našo prihodnost zelo pomembnih in bomo morali glede njih doseči določeno soglasje, kako jih reševati, čeprav nam trenutno res gre nekoliko bolje. Vsaj zaenkrat smo še toliko suvereni in opravilno sposobni, da imamo to možnost.
Od_tastarga_sin
# 23.05.2018 ob 17:45
@Binder Dandet... Starost 65 let in 40 let delovne dobe se mi zdi čisto dovolj. To rečem zato, ker se mi zdi, da si človek ob starosti zasluži neko dostojno življenje, ne pa da gre iz dela direktno k zdravniku, tam ostane in ga leta enostavno prehitijo.
Sam sem študent, star 23 let, zato se mi zdi tudi smiselno, da se bolj kot to, da se viša upokojitvena starost, posvečamo temu, kako zagotoviti delovna mesta mladim, da bodo ti razbremenili starejše. V to spada reforma šolskega sistema, fokus na tehničnih šolah po vzoru Nizozemske, pa stimulacija, da se bodo mladi odločali za take poklice itd.
Višanje upokojitvene starosti bi moral biti zadnji problem, ne pa prvo priporočilo.
manrose.
# 23.05.2018 ob 18:44
Bomo. Ko boste prisilili Hrvasko, da sprejme arbitrazo. Do takrat... hvala za predloge.
Slovan65
# 23.05.2018 ob 18:00
Crnuskagmajna
Madžarsko poznam kot svoj žep, poznam njihov jezik. Verjemi, nihče ne bi rad živel tam, vključno s tabo. Njihovo podeželje in mesta ( razen centrov velikih mest) izgledajo kot južna Srbija pred 40 leti. Penzije 200 evrov, plače 300.
Če ti paše takšno življenje, izvoli.
gozdar1
# 23.05.2018 ob 17:39
Takšne reforme stranko, ki jih izvaja 2x udarijo.
1. Ob uvajanju naleti na odpor pri ljudeh, ker pomeni manj glasov na prihodnjih volitvah in pot v opozicijo
2. Rezultate požanje stranka , ki je na oblasti v času , ko se pokažejo rezultati reform, kar pomeni več možnosti za zmago na prihodnjih volitvah in nadaljevanje opozicije za stranko , ki je reforme dejansko začela.
humanist.si
# 23.05.2018 ob 18:07
Zdaj pa mi povejte, na koliko bi potem spustili pokojnine na 40% mogoče?! Starost pa kar zvišali na 75 let. Potem pa nehajmo plačevati v pokojninsko blagajno in konec. Bo pač vsak varčeval zase. Naj bodo samo tiho tile pijani birokrati iz EU. Pri arbitraži pa nič od njih a ne?

Juncker ,kak pa Luxemburg in davčna oaza?!

Prepričan pa sem, da bo SDS sedaj pograbila tole novico, češ kako so oni edina rešitev za pokojnine. A sami so spravili pokojnine na 57%. Črtali so vse olajšave, tako vojaški rok, totalno vse.
Rtvrtv
# 23.05.2018 ob 17:25
Potem pa privatizirajmo:
- vojsko,
- cerkev,
- policijo,
- gasilce
- šole, bolnice, parlament, ceste, plaže, vodo, zrak....
spicy
# 23.05.2018 ob 17:25
Grke vodi LEVA vlada.

Smešno, kako levica nam preti z grškim scenarijem in to pod morebitno desno vlado :))))
seba goričan
# 23.05.2018 ob 19:06
se pravi bom delo nekje do 80. leta...verjetn bom prej umrl...me pa zanima kam bo šel moj denar, ki gavsa leta devam za penzion?
gesan
# 23.05.2018 ob 18:05
Bruselj Sloveniji: Izvedite privatizacijo, zvišajte upokojitveno starost, znižajte javnofinančne izdatke
--------------------------------
Slovenija bruslju: vi pa določite že enkrat mejo, da se bo vedelo kaj je kaj in kaj ni kaj!
svabo
# 23.05.2018 ob 19:29
Hahahahahahhahahaha. Pa kako si predstavlja EU, da bo deležna kakršnegakoli spoštovanja. Niso se še gate posušile od včeraj, ko so gostili šefa Facebooka, ki jim je popolnoma zavestno krojil volitve tako v Angliji kot na celini preko zunanjega podjetja, ter debelo zlorabljal podatke, pa so mu revežu vendar omogočili da je naredil cherry picking med vprašanji in niti ni odgovarjal. Potem pa ta ista institucija svoji članici ponovno grozi. Ali je ta članica kaj naredila narobe? Ni plačala kakšnega računa? Je komu kaj ukradla? Je manipulirala z podatki državljanov EU, Se je vtikala v druge države? Odgovor je seveda ne. Spoštljivost in enakopravnost je tista točka, ki pomeni tudi povratno spoštovanje. Da si Slovenija zasluži manjše spoštovanje, kot manipulator človek ki je zlorabil uporabnike........To še največ nažalost pove o komisiji in ustroju Evropske unije same.
heristalski166
# 23.05.2018 ob 19:07
ta "zvišajte upokojitveno starost" je najboljša, da bo še več fosilov vpenziji v službah, javni sektor zlasti ratuje dom za upokojence, ker sicer so tut masivno dolgotrajno brezposelni, mladi pa kelnarijo z doktorati, gnijejo doma oz hodijo v tujino
humanist.si
# 23.05.2018 ob 18:22
spicy

Ne, le kdo izvaja sankcije proti Rusiji? Kdo je destabiliziral Libijo?!
A to, da je bil Juncker npr. premier davčne oaze, pa te nič ne moti.

In ja, oster odgovor. Še bom tebe vprašal. V službi koga je vlada? V službi ljudi ali kapitala?

In zato pa ne meči več naprej komentarjev o nekih hujskaških izjavah.
mirora
# 23.05.2018 ob 18:36
Kolega iz Italije je letos šel v penzijo, star je 67 let. Že dvakrat so ga "nategnili s podaljšanji. Prvič, ko je bil star 62 let in drugič ob 65 letu. Bil je s.p., če lahko naredim primer s Slovenijo. Prejme pa 800 eur penzije, kar je za Italijo primerljivo z našimi 500 euri.
KovacevaKobila
# 23.05.2018 ob 18:26
Ob tem Slovenijo poziva, naj zagotovi dolgoročno vzdržnost in ustreznost pokojninskega sistema, vključno s povišanjem zakonsko določene upokojitvene starosti ...

Komisija tudi ugotavlja, da dolgotrajna brezposelnost v Sloveniji ostaja nad predkrizno ravnjo in predstavlja skoraj polovico skupne brezposelnosti. Največ težav je pri starejših delavcih ...

... komisija predlaga, naj država poveča zaposljivost nizko usposobljenih in starejših delavcev z ukrepi vseživljenjskega učenja ter aktivacijskimi ukrepi.


Povišanje upokojitvene starosti v državi, kjer je med starejšimi delavci največ dolgotrajne brezposelnosti. Fantastičen predlog, ni kaj.

Ampak hej, bruseljski modrijani priporočajo 'vseživljenjsko učenje'.

Sami se tako dobro učijo iz izkušenj, da priporočajo privatizacijo z utemeljitvijo, da naj bi slednja 'zmanjšala tveganja za javne finance' ... in to kljub temu, da je zadnja globalna finančna kriza zahtevala največjo socializacijo zasebnih izgub v zgodovini človeštva.

Popolna izguba stika z realnostjo.
blabla777
# 23.05.2018 ob 18:08
Naša desnica pa podpira Juncerja. Torej zagovarjajo višjo upokojitveno starost ter prodajo naših najboljših podjetij tujcem
jockan
# 23.05.2018 ob 17:33
Zavedati se je treba, da srednjeročne uravnoteženosti javnih financ še nismo dosegli, prav tako ne ustreznega fiskalnega prostora, da bi se država lahko učinkovito spopadla s pričakovanimi negativnimi posledicami naslednjega obrata v gospodarskem ciklu. Ministrstvo za finance

Mislim, da to vse pove. Še vedno več pojemo, kot ustvarimo.
jCoob
# 23.05.2018 ob 23:44
ljudje.. dokler je največji in najvplivnejši center vpliva, moči in odločanja to evropska komisija. ki je neizvoljeno!! (temveč dogovorjeno) telo,.. se mi nimamo kej pogovarjat o demokraciji.. vse je zgolj pesek v oči, iluzija..
Mitcho_Buchannon
# 23.05.2018 ob 19:22
Zanimivo, da diktirajo življenje samo navadni raji. Ko pa bi bilo treba multinacionalke po prstih, si pa nič ne upajo! Vi, tam v Bruslju, ali bi pogledali koliko denarja nikoli ne doseže javnih blagajn zaradi davčnih oaz? Multinacionalke bi samo vlekle denar iz držav, brez kakršnihkoli obveznosti. Infrastrukturo, ki jo uporabljajo tudi multinacionalke, pa financiramo do grla obdavčeni državljani. Do kdaj še?
Bivši uporabnik
# 23.05.2018 ob 18:18
Bojim se, da bo ista pesem ne glede na to katero vlado dobimo.

Nobena ne bo imela jajc napraviti kaj takega, kot je predlagal od ta starga sin,
s cimer bi se mimogrede povedano tudi jaz strinjal.
Nobena vlada ne bo imela jajc udariti po mizi in reci Bruslju, da je najprej
treba poskrbet za to, da bodo ljudje sploh lahko nabrali pokojninsko dobo.
Slovan65
# 23.05.2018 ob 17:34
Še zadnji poskus Bruslja vplivati na volitve v Sloveniji.
Bruselj hoče in navija, da izvolimo desno oblast (SDS, NSI..) s pomočjo katere bi se lažje prikopal do slovenskega premoženja.
Še ena štiriletna SDS-ova vladavina bi pomenila definitivni konec še tisto malo slovenske ekonomske samostojnosti, kar je je ostalo.
pametnipišejo
# 23.05.2018 ob 17:32
Bruselj je vsaj povedal kar je res, mi pa sedaj obtožujemo Bruselj da nam "komandira", ker se očitno ne moremo sprijazniti z dejstvi in problemi ki jih ima Slovenija.
delfino_
# 23.05.2018 ob 19:16
Evropska komisija ni demokratično izvoljen organ, ki jo vodijo politično nastavljeni kljukci ala Juncker, katerih kredibilnost je enaka nič.
Prizadet
# 23.05.2018 ob 18:58
Dajte nam vaše premoženje, podjetjem omogočite nekontrolirano "poslovanje", kupujte naše generike in delajte do smrti. Men se tko vse skupaj sliši. Res je da mamo težave na vseh teh področjih ampak nekako ne verjamem, da so rešitve, ki jih predlagajo zares dobre za nas. Lahko pa da se motim. Kakorkoli nekega vpliva na vse skupaj nimam. Vsaj ne vidim/čutim da bi ga imel. Lahko grem volit ampak pri tej izbiri, ki jo imam..
garmond
# 23.05.2018 ob 18:07
Samo predsednika te komisije Drinkerja si poglejte, pa boste lahko zmerili verodostojnost te komisije, ki je mimogrede v službi multinacionalnega kapitala.
Žarnica
# 23.05.2018 ob 18:04
crnuskagmajna...pa ti veš kakšen je standard na Madžarskem? A veš koliko lahko ti ljudje potujejo po svetu? Ti bom jaz povedal - 93% odstotkov jih ne more nikamor. 400 evrov na mesec ni dovolj. - zato se večina intelektualne mladine izseli...ostanejo le tisti drugi. Podobno se bo v primeru JJ vlade zgodilo v Sloveniji.
marcelinho90
# 23.05.2018 ob 17:53
Z znižanjem upokojitvene starosti bi povečali zaposlenost mladih. Mladi se lažje prilagodijo spremembam na delovnem mestu in grejo lažje v korak s časom, tudi produktivnost mladih je večja. Tisti, ki se upokojijo pa uživajo v pokoju in pazijo na vnuke dokler so mladi v službi. Z znižanjem upokojitvene starosti bi se zmanjšala stopnja nezaposlenosti in trajne nezaposljivosti.
dejneseri
# 23.05.2018 ob 17:47
In to v casu ko v britaniji razpravljajo o renacionalizaciji zleznic...

Po malih hrbtih je lahko skakat...
maksimsi
# 24.05.2018 ob 01:18
Dragi Slovenci, nehajte se deliti na leve in desne ! Združite se in začnite razmišljati v dobro naše države in nas vseh . Tale neskončna nadaljevanka levo desno glih nima neke prihodnosti. Saj vsi vemo kaj je prav in kaj je narobe kaj je pošteno in kaj ni. Začnimo se povezovati in ne odtujevati pa bomo imeli vsi zadosti.
Lep pozdrav vsem skupaj
Waduhek
# 23.05.2018 ob 22:12
Torej Evropa nam sporoča,da naj razprodamo tisto malo kar še imamo,njim ali bilokom.Vsi bodo pokupili,razen delavni in pošteni Slovenci.Za Slovence ima pa Evropa še drugo sporočilo,da naj zvišamo upokojitveno starost,ki je že sedaj visoki in naj delamo do smrti.Rad bi videl junkerja kako bi pri sedemdesetih letih delam na normo za tekičim trakom ali pa na gradbišču kamnite bloke nosil poleti!Nobena beseda ne more opisati žalitve,ki mu pristaja.
ebdb
# 23.05.2018 ob 17:30
To ne bo šlo, so ravno volitve pa se gredo sedaj - kdo več obljubi,
Drummer
# 23.05.2018 ob 23:41
A Grčijo so s svojimi strokovnjaki že rešili iz težav?
GeorgeB
# 23.05.2018 ob 22:12
Tip, ki za rit šlata našega marionetnega mandatarja, nima pravice do takšnih nespodobnih nasvetov Sloveniji....
bori
# 23.05.2018 ob 19:05
ž@jfa, # 23.05.2018 ob 18:26
Treba je gledati na pokojnine

Upokojitveno starost naj dvignejo na 100 let, pri 150-ih pa naj dajo 1,0+1,01% dodatek. To bo Janez hitro uredil. Sds bo tudi dvignila življenjsko dobo Slovencev na 200 let. Tudi s spremembo ustave, če bo potrebno poleg druge kitice.
ž@jfa
# 23.05.2018 ob 18:16
Bruselj naj se raje ukvarja sam s sabo in ladijskimi prevozi Afričanov, to mu gre dobro od rok. Čimprej ven iz EU
Bivši uporabnik
# 23.05.2018 ob 21:09
Niso vsi stari ljudje (tik pred penzijo) pri na takem položaju, kot Juncker, ki se vsak dan vozi v limuzini in kofetka (in pije) okoli. On ima verjetno armotizirana samo jetra, delavci pri nas pa celo telo od 40+ let garanja!
FancyBoy
# 24.05.2018 ob 07:13
Slovenija Bruslju...podprite nas na arbitrazi in pritisnite na Hrvate.
Manc
# 23.05.2018 ob 22:10
Ta starejši gospod, ki je na sliki, zagotovo enemu mlademu kruh jemlje, ker se ne spoka v penzijo. Toliko o dvigovanju starosti.
Torej: ena mlada družina trpi zaradi njega.
Ljubinica
# 23.05.2018 ob 21:36
evaevi
odpri oči in se malo ozri okrog sebe.
Življenjska doba se je podaljšala samo generaciji, danes stari 80-100.
Ti nesrečni metuzalemi pokopavajo svoje 50-60 stare otroke. Pa tudi kakšnega vnuka, pa ne zaradi nesreč.

Točno tako.
garmond
# 23.05.2018 ob 18:19
Zadnja Janševa pokojninska reforma leta 2012 je večino novih upokojencev spravila pod prag revščine, njihove pokojnine so sklatili na 57% glede na njihove pretekle plače. Pa kaj bi še rad ta Juncker in ta njegova neoliberalna komisija, da se upokojence na starost nažene med brezdomce? Ja, Janševa vlada bi bila zelo priročna, da nekaj takšnega spravi tudi v prakso.
Bodoči upokojenci, če želite v starosti živeti v totalni revščini, volite Janšo in njegov SDS.
kaos
# 23.05.2018 ob 18:15
Iz Buxlja spet grožnje in zahteve?
Kazalo