Nekdanji britanski zunanji minister je bil ves čas glasen zagovornik brexita. Foto: Reuters
Nekdanji britanski zunanji minister je bil ves čas glasen zagovornik brexita. Foto: Reuters

Johnson, ki je bil eden izmed osrednjih figur za izhod Velike Britanije iz EU-ja v kampanji pred referendumom leta 2016, se je v kolumni med drugim spraševal, ali je še možnost za preboj dogovora o brexitu v parlamentu. "Mogoče. Vrh EU-ja bo ta teden. Ni še prepozno za resnično spremembo. Bilo bi absurdno glasovati prej, preden se je to sploh poskusilo doseči."

Ob tem je tudi zapisal, da bi morala britanska premierka Theresa May oblikovati svojo strategijo za pogovore o prihodnjem odnosu z EU-jem tako, da "da bi upravičeno dvomečim poslancem odgovorila na nekaj osnovnih vprašanj".

Če ne bo zagotovljene podpore, ne bo glasovanja
Britanska premierka Theresa May naj bi po dveh zavrnitvah ta teden še tretjič poskusila prepričati britanske poslance, naj podprejo njen dogovor z Brusljem. V nedeljo je sicer vlada posvarila, da mogoče ne bo glasovanja ta teden, če pred tem ne bo zagotovljene podpore v konservativni stranki. Kot je dejal finančni minister Philip Hammond, je še ni. "Sporazum bomo znova dali na glasovanje, samo če bomo prepričani, da ga je dovolj naših kolegov pripravljenih podpreti, tako da ga bo parlament potrdil," pa je dejal finančni minister Hammond. Pogovori še potekajo, nimajo pa še zagotovljene zadostne podpore, je dodal. Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je v nedeljo vse poslance pozval k čezstrankarskemu kompromisu.

Britanski parlament naj bi v torek še tretjič glasoval o ločitvenem sporazumu in nato naj bi bilo jasno, kako dolgo preložitev želijo Britanci. Če bodo dogovor potrdili, bo britanska vlada zahtevala krajšo preložitev do 30. junija. V primeru tretje zavrnitve pa je opozorila na potrebo po precej daljši preložitvi.