Jordan Cizeljeva je poudarila, da je bila Slovenija podvržena pregledu varnosti NEK-a in tudi dodatnim testom potresne varnosti. Foto: www.rjordancizelj.si
Jordan Cizeljeva je poudarila, da je bila Slovenija podvržena pregledu varnosti NEK-a in tudi dodatnim testom potresne varnosti. Foto: www.rjordancizelj.si
EP o jedrski varnosti

V Evropskem parlamentu je potekala burna razprava o jedrski varnosti v Evropski uniji, ki je bila posledica hude nesreče v japonski jedrski elektrarni Fukušima po katastrofalnem potresu in uničujočem cunamiju.

Veliko poslancev se je zavzelo, da bi zagotavljanje jedrske varnosti iz pristojnosti posameznih držav članic prenesli na evropsko raven, s čimer se je strinjala tudi evropska poslanka iz Slovenije Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS), ki meni, da bi to podprli tudi državljani.

Jordan Cizljeva je poudarila, da je proti zapiranju jedrskih elektrarn iz političnih razlogov. "Preden bomo sprejeli ukrepe, moramo imeti argumente in strokovne osnove. Zato bomo morali razpolagati s strokovnimi analizami tega, kaj se je dogajalo v Fukušimi, da bomo razumeli resnične vzroke nesreče," je dejala in s tem povzročila razburjenje sodelujočih v razpravi.

Poslanka Sonia Alfano (ALDE) je slovensko poslanko tako vprašala, kaj meni o tisočih mrtvih na Japonskem. "Koliko jedrskih obratov bi moralo doživeti podobno katastrofo, preden boste rekli, da je dovolj? Koliko nesreč bi bilo dovolj, da boste spremenili mnenje?" pa je zanimalo Nizozemko Judith A. Merkies (Zeleni).

"Žrtev se ne sme uporabljati za boj proti jedrski energiji"
Jordan Cizljeva jima je odgovorila, da sočustvuje z žrtvami na Japonskem, a je proti temu, da se te žrtve zlorabi za ideološki boj proti jedrski energiji, zaradi česar je tudi rekla, da je treba analizirati vzroke nesreče in ugotoviti, ali so mogoči v Evropi ter kako bi to v prihodnje preprečili.

Evropski poslanec iz Avstrije Andreas Mölzer namerava skupaj z več drugimi evropskimi poslanci vložiti resolucijo s pozivom EU-ju k izvedbi študije v vseh nuklearkah na potresno ogroženih območjih v Uniji in se zavzema za zaprtje tistih, ki se bodo izkazale za nevarne, med katerimi je po njegovih besedah tudi nuklearka v Krškem.

NEK z vsemi študijami
Mölzer je pojasnil, da se v njegovi deželi bojijo, da NEK ne ustreza varnostnim zahtevam, saj slovenska jedrska elektrarna namreč stoji na potresno ogroženem območju, je relativno stara, v preteklosti pa je že imela tehnične težave. Morebitna nesreča v Krškem bi prizadela predvsem Slovenijo in Hrvaško, pa tudi Avstrijo, je poudaril.

Jordan Cizljeva (EPP/SDS) je v odzivu na njegove izjave dejala, da ima NEK narejene vse študije v skladu z dobro jedrsko prakso in da obratovalni podatki te nuklearke kažejo, da je med najvarnejšimi na svetu.

V času pristopnih pogajanj Slovenije z EU-jem je Unija ocenila tudi varnost NEK-a, je pojasnila poslanka in dodala, da je bila pri zahtevah glede tega še posebej glasna Avstrija. In prav zaradi zahtev glede potresne varnosti so bile narejene dodatne študije.

EP o jedrski varnosti