Pusićeva je prepričana, da dogovora med Pahorjem in Kosorjevo o slovenskem izhodu na odprto morje ni. Foto: HRT
Pusićeva je prepričana, da dogovora med Pahorjem in Kosorjevo o slovenskem izhodu na odprto morje ni. Foto: HRT

Poslanka Hrvaške narodne stranke (HNS) Pusićeva, ki je tudi predsednica nacionalnega odbora za spremljanje hrvaških pogajanj z Evropsko unijo, je prepričana, da želi slovenski premier Borut Pahor z izjavami o domnevnem dogovoru s hrvaško premierko Jadranko Kosor ustvariti pozitivno ozračje, da bi ljudje na referendumu potrdili arbitražni sporazum, saj se zaveda, kako pomembno je to.

"Pomembno je, da arbitražni sporazum določa, da bo spor o meji reševala arbitražna komisija, in da je sporazum temelj za urejanje spora. Kaj je kdo komu obljubil, ni na ravni politike, ampak na ravni povabila na kavo," je povedala Pusićeva. Ob tem je izrazila prepričanje, da bodo dali slovenski državljani sporazumu zeleno luč, kar bo po njenih besedah pomembno tudi za Hrvaško.

"Brez sporazuma se vračamo za pogajalsko mizo"
"Sporazum ni posebno veselje, je pa najmanjše zlo in ločuje spor o meji od hrvaških pogajanj z Evropsko unijo. Če sporazum na referendumu ne bo potrjen, bomo morali znova za pogajalsko mizo in iskati alternativno rešitev za mejo, ki ne bo povezana s pogajanji," je še povedala Pusićeva in dodala, da v takem primeru obstaja možnost, da se Slovenija ne bi držala dogovora in bi blokirala hrvaška pogajanja z Unijo.