Slovenija ima za zdaj v veljavi letne in polletne vinjete. Bruselj zahteva vinjete za krajše časovno obdobje. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija ima za zdaj v veljavi letne in polletne vinjete. Bruselj zahteva vinjete za krajše časovno obdobje. Foto: MMC RTV SLO
Minister Žerjav je ugibanja o podražitvah vinjet označil za prezgodnja. Bodo pa letne vinjete za prihodnje leto zagotovo stale 55 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Radovan Žerjav je dejal, da se vinjetam za krajši čas najverjetneje ne bo mogoče izogniti zaradi pritiskov, ki jih izvaja Bruselj, vendar pa meni, da ni prav, da takoj pokleknemo pred Evropsko komisijo, "tako kot smo v preteklosti vedno pokleknili pred Beogradom".

Čeprav je ugibanja o mogočih podražitvah obstoječih vinjet označil za prezgodnja, pa je podprl zahtevo Bruslja, da se pri uvedbi krajših vinjet upošteva načelo sorazmernosti.

Komisar Antonio Tajani je dejal, da ni proti Sloveniji in slovenskim vinjetam, a morajo biti te sorazmerne z uporabo cest tako kot tudi cene. Slovenske vinjete niso v skladu z evropskimi pravili, je dejal, zaradi njih pa so se pritožili številni evropski državljani. "To je občutljiva situacija. Upam, da jo bo mogoče kmalu spremeniti, na primer uvesti vinjete za krajši čas in samo za turiste, obiskovalce." Meni namreč, da ni pošteno, da turist pride v Slovenijo samo za en dan, za vinjeto pa plača toliko kot nekdo, ki se vsak dan vozi po slovenskih avtocestah.

Komisarka za regionalno politiko Danuta Hübner je že v torek dejala, da ne bi bilo dovolj, če bi Slovenija uvedla vinjete za krajši čas, cena pa bi ostala nespremenjena.

Evropska komisija je nedavno zaradi vinjet prekinila proces potrjevanja projekta gradnje slovenskih avtocest, dokler vlada ne bo zagotovila, da uvaja vinjete za krajši čas, pa bo projekt ustavljen. Slovenija je od Evropske unije že prejela en opomin, na katerega je tudi odgovorila, če se stališče države ne bo spremenilo, pa lahko v začetku prihodnjega leta pričakuje nov opomin.

A. M.