SDS: Patrick Vlačič očitno ni dorasel svoji funkciji, zato bi moral odstopiti. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
SDS: Patrick Vlačič očitno ni dorasel svoji funkciji, zato bi moral odstopiti. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Antonio Tajani
Antonio Tajani ne popušča. Foto: EPA
Peter Verlič
Peter Verlič (SDS) je spomnil, da je SDS že ob spreminjanju vinjetnega sistema opozarjal, da bo Italija pri svojih zahtevah vztrajala, če bo Slovenija klecnila že pod prvim pritiskom. Te napovedi so se zdaj po njegovih besedah uresničile. Foto: RTV SLO
Vinjeta
Tajani si v Sloveniji želi tedenskih vinjet po deset evrov. Foto: MMC RTV SLO

Če Slovenija ne bo sprejela predloga za uvedbo tedenske vinjete za največ deset evrov, bo Evropska komisija proti njej sprožila postopek, je zdaj zagrozil Antonio Tajani.

Sloveniji torej grozi druga faza postopka zaradi kršenja pravnega reda Unije oz. t. i. obrazloženo mnenje. Evropski komisar za promet trdi, da dozdajšnji predlogi Slovenije niso primerni, in poudarja, da si želi politične, ne pa administrativne rešitve. "Če to na koncu ne bo mogoče, česar ne želim, bomo morali nadaljevati drugi korak postopka," je sklenil.

SDS: Vlačič naj zapusti vladne vrste
Na zahtevo Tajanija, da naj Slovenija uvede tedenske vinjete po 10 evrov, se je že odzval SDS, ki meni, da bi moral minister za promet Patrick Vlačič zaradi nedoraslosti položaju odstopiti. V SDS-u so prepričani, da se je slovenska vlada povsem napačno odzvala na lobisitične pritiske iz sosednje države Italije, od koder prihaja evropski komisar za promet Tajani.

Peter Verlič (SDS) je ob tem dodal, da Italija očitno ne bo nikoli zadovoljna s slovenskimi cenami vinjet. Spomnil je tudi, da je SDS že ob spreminjanju vinjetnega sistema opozarjal, da bo Italija pri svojih zahtevah vztrajala, če bo Slovenija klecnila že pod prvim pritiskom. Te napovedi so se zdaj uresničile, je dodal, zato pričakuje odstop ministra za promet Vlačiča.

MMC je v sredo objavil prispevek pod naslovom "Janša: Gre za očiten primer klientelizma". V njem smo povzeli besede prvaka SDS-a Janeza Janše, s katerimi je prometnemu ministru Patricku Vlačiču očital, da skuša, ko gre za vinjete, zgolj očrniti prejšnjo vlado. Na prispevek se je zdaj odzvalo ministrstvo za promet:

"Izračuni, na podlagi katerih minister Vlačič sprejema odločitve o bodočem sistemu cestninjenja in ki jih prejšnja vlada sploh ni naredila, so pokazali, da je imel vinjetni sistem, kakršen je bil uveden, za vzdržnost programa gradnje avtocestnih in cestnih programov razsežnosti naravne ujme."


Vlačič: Tajanijeve zahteve brez pravne podlage
Brez pravne podlage ni potrebe za spremembo cene vinjet, pa je v odzivu na pričakovanja Tajanija dejal Vlačič. Evropski komisar za promet je v Luksemburgu ob prihodu na zasedanje prometnih ministrov Evropske unije na vprašanje, kakšna je pravna podlaga za zahteve Evropske komisije, odgovoril, da bi morala biti podlaga nediskriminacija državljanov Evropske unije.
Slovenski prometni minister na drugi strani opominja, da Evropska komisija naši državi še ni dostavila nobenega dokumenta, s katerim bi eksplicitno nakazala pravne podlage ali izračune, na podlagi katerih zahteva uvedbo tedenskih vinjet za deset evrov. Dokler tega ne bo, ni potrebe, da bi spreminjali svoje predloge za ceno, navaja.

Slovenija v stalni pisni komunikaciji s komisijo
Slovenija je z Evropsko komisijo "v stalni pisni komunikaciji", minister pa meni, da je država izpolnila pogoje komisije, saj je uvedla vinjete za krajše časovno obdobje in zagotovila sorazmernost cen. Določitev cen pa po njegovih besedah ni v pristojnosti Evropske komisije, ampak države članice.

Evropska komisija bo pred morebitnim nadaljevanjem postopka proti Sloveniji počakala na dokončno odločitev glede cen (Vlačič pravi, da bo ta sprejeta zelo hitro, a še ne danes), to pa pričakuje še pred poletno turistično sezono.

A. M./A. K. K. /M. N.