Stroji so obstali, a delavci se bodo vsaj lahko prijavili na Zavod za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Stroji so obstali, a delavci se bodo vsaj lahko prijavili na Zavod za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Prevent v stečajni postopek

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je namreč objavilo sklep o začetku stečajnega postopka v Preventu Globalu in Preventu Avtomobilskih delih in za stečajna upravitelja imenovalo Borisa Kastivnika in Grego Ermana.

Kastivnik je povedal, da bosta skušala podjetji voditi kar najbolje, ustvariti ustrezno stečajno maso in poplačati terjatve, ki se bodo v postopku pojavile. Pojasnil je, da so se danes z upravo srečali prvič in se skušali seznaniti z razmerami, ki so nastale pred in z začetkom stečajnega postopka. Po njegovih besedah je primer kompleksen, kako se bo razvil, pa je za zdaj nemogoče napovedati. Konkretnejše odgovore bo mogoče dati po primopredaji poslov, inventuri premoženja obeh podjetij ter inventuri morebitnih prihodnjih poslov. Zaključno bilanco stanja na dan pred uvedbo stečaja pa morajo izdelati v mesecu dni.

Zagona proizvodnje ne bo prej kot v dveh tednih
Erman pa je dodal še, da bodo možnosti za nadaljevanje proizvodnje iskali bodisi v obliki poslov znotraj stečajnega postopka, bodisi z oddajo poslovnih prostorov in opreme. "Dejstvo je, da imamo poleg lokacije v Slovenj Gradcu zaposlene tudi na lokaciji v Mirni, v obeh obratih pa proizvodnja trenutno stoji. Prej kot v dveh tednih v nobenem primeru ne bo moglo priti do zagona proizvodnje," je povedal. Še ta teden pa bodo, tako Erman, z vsemi zainteresiranimi partnerji opravili pogovore.

V zvezi s premoženjem, ki ni potrebno za nadaljevanje proizvodnje, pa je napovedal, da bodo v zelo kratkem času pripravili predloge za prodajo, saj za določene lokacije obstaja veliko zanimanje kupcev. Prav tako se bodo v kratkim sestali s predstavniki družbe Boxmark Leather iz Kidričevega, ki ga je kot najboljšega ponudnika za vstop v Prevent izpostavila ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Končno do nadomestila za brezposelnost
Sodišče je v sklepu o začetku stečajnega postopka zapisalo, da morajo upniki terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijaviti v treh mesecih, zadnji rok za prijavo terjatev pa je 9. november 2010. Terjatve upnikov, ki bodo zamudili rok prijave terjatev, bo sodišče zavrglo, je objavljeno v sklepih sodišča, objavljenih na spletni strani Ajpesa.

Začetek stečajnega postopka sicer tudi pomeni, da bosta obe družbi v stečaju 1.2650 delavcem lahko izročili odpoved pogodbe o zaposlitvi, kar pomeni, da se bodo ti lahko (v 15 dneh od prejema odpovedi) lahko prijavili na zavod za zaposlovanje in uveljavljali pravice, ki iz tega izhajajo. Tako bi lahko nadomestilo za brezposelnost za avgust prejeli že septembra.

Prevent v stečajni postopek