11 delavcev vztraja pri svojih zahtevah. Foto: MMC RTV SLO
11 delavcev vztraja pri svojih zahtevah. Foto: MMC RTV SLO
Prenova delavci
V torek bodo delavci prišli pred ministrstvo za delo. Foto: MMC RTV SLO
Polemika
Delavci še čakajo na plačilo

11 delavcev (po poročanju TV Slovenija sta morala že dva poiskati pomoč na urgenci) kočevske Prenove samostojnega podjetnika Zorana Perkovića se bo pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve zbralo ob 12.00. Zaradi obveznosti pa se minister za delo Ivan Svetlik najverjetneje ne bo sestal z njimi.

Skupina od skupno 130 delavcev, kolikor jih je delalo pri samostojnem podjetniku, se je za stavko odločila zaradi neizplačevanja plač. Delodajalec jim namreč z izjemo po nekaj deset evrov, kolikor jim je izplačeval "na roko", že 15 mesecev ni plačal za opravljeno delo, prav tako tudi ne prispevkov.

Inšpektor odkril nepravilnosti, postopki že sproženi
Kot so sporočili z ministrstva, je inšpektorat za delo že opravil nadzor, ugotovil nepravilnosti in že sprožil ustrezne postopke proti delodajalcu. Inšpektor se je po navedbah ministrstva tudi pogovoril s stavkajočimi delavci ter jim pojasnil njihove pravice in obveznosti. "Drugih pristojnosti glede urejanja razmer v podjetju ministrstvo nima," pravijo.

O položaju delavcev (tudi iz kočevske Prenove) je tekla beseda tudi v Polemiki, ki si jo lahko ogledate v priloženem posnetku.

Delavci pomoč zavrnili
Položaj delavcev sicer spremlja center za socialno delo v Kočevju, vlogi dveh delavcev, ki izpolnjujeta zakonske pogoje (osebno delovno dovoljenje za nedoločen čas in dovoljenje za stalno bivanje) pa bodo obravnavali prednostno. Poleg pomoči Rdečega križa so delavcem ponudili tudi pregled v zdravstvenem domu in opravljanje najnujnejših higienskih opravil v domu za brezdomce, a so jo ti odklonili, pravijo na ministrstvu. Kot je za Dnevnik poročala Petra Šolar, pa delavci s hvaležnostjo sprejmejo pomoč domačinov.

"Glede na to, da je podjetje že obiskala delovna inšpekcija in delavcem nudila tudi strokovno pomoč v zvezi z vprašanji s področja socialne varnosti, da se je povezala tudi z veleposlaništvoma Srbije in BiH-a ter glede na to, da je v stiku z njimi tudi center za socialno delo, na ministrstvu menimo, da smo storili vse, kar je v naši pristojnosti," pravijo na ministrstvu.

Nevidni delavci sveta pozivajo k prostestu
Pri današnjem protestu pa bodo stavkajoče podprli tudi člani gibanja Nevidni delavci sveta, ki k udeležbi na shodu pozivajo tudi druge ljudi. V gibanju položaj migrantskih delavcev v Sloveniji opisujejo za katastrofalnega. "Delavci, ki dejansko gradijo to deželo, ostajajo brez dogovorjenih plačil in socialnih pravic, ki jim pripadajo, ter nimajo možnosti, da dosežejo svojo pravico. Situacija je tako skrajna, da se zdi edini način, da se javno opozori na stisko in krivico, gladovna stavka, tako, kot je to storila skupina delavcev v Kočevju, ki leto in pol niso dobivali plače."

"Za delavce naj poskrbi vlada"
Njihov namen na današnjem shodu je poziv vladi, naj se minister za delo aktivno vključi v reševanje težave stavkajočih v Kočevju, naj ministrstvo in vlada prevzameta odgovornost za splošni sistem izkoriščanja migrantov ter tudi poravnata stavkajočim delavcem plače, ministrstvo in vlada pa naj tudi začneta postopke za spremembe zakonov o zaposlovanju in delu tujcev ter o tujcih, s katerimi naj odpravijo sistem odvisnosti delavcev od delodajalcev in zagotovijo dejansko enakopravnost migrantskih delavcev.

Ministrstvo: Zakonodaja ureja to področje
"Položaj tujih delavcev, kar se zakonodaje tiče, ni neurejen, res pa je, da s strani posameznih delodajalcev prihaja do izkoriščanja in kršitve zakonodaje, na katere inšpektorji v vseh primerih, ko so o tem obveščeni, tudi odreagirajo," so odgovorili na ministrstvu. Glede bivanjskih razmer tujih delavcev pa zdaj pripravljajo uredbo, ki bi določila minimalne bivanjske standarde.

Polemika
Delavci še čakajo na plačilo