Morebiten prenos Mercatorjevih delnic je mogoč zgolj ob soglasju Urada za varstvo konkurence. Foto: MMC RTV SLO
Morebiten prenos Mercatorjevih delnic je mogoč zgolj ob soglasju Urada za varstvo konkurence. Foto: MMC RTV SLO
UVK in bankirji o Mercatorju

Banke bodo UVK-ju predložile osnutek sporazuma o skupni prodaji, urad pa bo o njem povedal svoje mnenje, je po sestanku NLB-ja, ki je zastopal konzorcij bank, ki želijo skupaj prodati svoje deleže v Mercatorju, in urada za varstvo konkurence za Radio Slovenija pojasnil v. d. direktorja UVK-ja Damjan Matičič in dodal: "Posredovali bodo osnutek pogodbe o skupni prodaji, ki jo bodo verjetno uskladili med seboj in ki jo bo urad nato proučil." UVK lahko da pozitivno mnenje, kar pomeni, da je sporazum skladen s pravili konkurence. Lahko je le deloma skladen s temi pravili, ali v celoti neskladen, je dodal.

UVK aprila omejil razpolaganje z delnicami Mercatorja
Urad za varstvo konkurence je konec aprila družbam iz skupine Pivovarna Laško - Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska - in bankam NLB, NKBM, Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska Banka in Banka Koper omejil razpolaganje z delnicami Mercatorja. Morebiten prenos Mercatorjevih delnic je tako do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence v predmetni zadevi mogoč zgolj ob soglasju urada.

Banke že pripravile sporazum o prodaji delnic
Banke, lastnice Mercatorja, so sporazum o skupni prodaji delnic Mercatorja že pripravile. Sporazum, ki še ni podpisan, predvideva, da se v prodajo poleg bank in finančnih družb (NLB, družba GB, Rodić M & B Trgovina, Abanka Vipa, Banka Koper, banka Hypo Alpe-Adria, NFD 1, Banka Celje in NFD Holding) vključijo tudi družbe iz skupine Pivovarna Laško. Omenjene družbe imajo skupaj v Mercatorju 50,9-odstotni lastniški delež.

Do prodaje Agrokorju ni prišlo
Nadzorni svet Pivovarne Laško, ki se je kar nekaj časa odločal, ali naj pivovarna svoj 23,34-odstotni delež v Mercatorju sama proda hrvaškemu Agrokorju ali naj se pridruži prodajnemu konzorciju, je pretekli teden že odločil, da Laško zaradi odločbe urada za varstvo konkurence svojega deleža ne bo prodalo Hrvatom. Prvi nadzornik Laščanov Vladimir Malenkovič je tudi odprl vprašanje o tem, ali je oblikovanje prodajnega konzorcija zaradi odločbe varuha konkurence sploh izvedljivo.

Prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko je prejšnji teden napovedal, da bodo preverili, ali je odločba urada za varstvo konkurence takšna, da dopušča neko skupno nastopanje. Tako naj bi se na enem od pogovorov na uradu za varstvo konkurence zglasili tudi predstavniki Pivovarne Laško. Če odločba varuha konkurence dopušča skupno nastopanje pri prodaji Mercatorja, potem se bo prodajnemu konzorciju pridružila tudi laška pivovarna, vendar le če bo sporazum pivovarni omogočil, kar potrebuje.

Večino posojil zapade junija
Konec junija bo Pivovarni Laško zapadla večina kratkoročnih posojil, ki jih brez dodatnega kapitala in doseženega dogovora z bankami glede reprograma ne bo mogla poravnati. Konec leta 2010 pa je imela Pivovarna Laško 219 milijonov evrov kratkoročnih in 46 milijonov evrov dolgoročnih posojil.

UVK in bankirji o Mercatorju