Delavci so se tudi v nedeljo zbrali pred stavbo. Foto: MMC RTV SLO
Delavci so se tudi v nedeljo zbrali pred stavbo. Foto: MMC RTV SLO
Viator & Vektor
Delavci Viator & Vektorja so stavko začeli v petek. Foto: www.viator-vektor.si
Stavka v Viatorju & Vektorju končana
V Viator in Vektorju so se dogovorili

Iz družbe sicer niso sporočili, kakšen dogovor so predstavniki stavkajočih in uprave dosegli. V sporočilu za javnost so zapisali le, da je direktor družbe Viator & Vektor Logistika Bojan Novak "izrazil zadovoljstvo nad razumevanjem s strani stavkovnega odbora in sklenjenim dogovorom".

Zadovoljen je tudi predsednik upravnega odbora Zdenko Pavček, ki je za TV Slovenija za prispevek Anje Huš med drugim dejal, da so dosegli dogovor, kjer so oboji zmagovalci, oziroma kompromis med zahtevami in možnostmi. Predvsem pa ga veseli, da se ni okrnil delovni proces, saj komitenti tudi v petek, ko se je stavka začela, niso bili prikrajšani. Za zadnje se je tudi zahvalil stavkovnemu odboru. Potrdil je še, da bo petek plačan stavkovni dan.

Nekoliko zgovornejši je bil Mirko Drača iz Sindikata prometa in zvez, predsednik stavkovnega odbora, ki je povedal, da ima dogovor osem točk. Potrdil je, da so dosegli dogovor glede plačila voznikom za prevožen kilometer nad normo. Med drugim pa so se po njegovih besedah dogovorili o sklenitvi podjetniške kolektivne pogodbe za tista odprta vprašanja, ki jih danes še niso razrešili in naj bi jih do 30. aprila prihodnje leto. Med njimi je omenil vprašanja plačnega sistema - način obračuna plač in dopuste. O podrobnostih za zdaj ne bodo govorili, je poudaril.

Sestanek se je sicer pričel ob devetih zjutraj, ko se je 130 zaposlenih sešlo z upravo in največjim lastnikom podjetja Pavčkom. Delavce je najprej nagovoril Drača, potem pa sta za mizo sedli pogajalski skupini sindikatov in uprave.

Stavkali od petka
Kot je znano, so v petek vozniki družbe parkirali svoje tovornjake, pridružili pa so se jim tudi nekateri drugi zaposleni v družbah Skupina Viator & Vektor, Viator & Vektor Logistika in Viator & Vektor Storitve. Za stavko so se zaposleni odločili zaradi, kot pravijo, poseganja v nekatere sporazumno določene pravice delavcev. Vodstvo je namreč aprila vsem zaposlenim znižalo stimulativni del plače, voznikom pa tudi plačilo za prevoženi kilometer nad normo. Ob tem delavci še dodajajo, da se vodstvo družbe ni držalo tudi nekaterih drugih dogovorov.

Zaradi krize manjše plače
Direktor družbe Viator & Vektor Logistika Bojan Novak je v petek na novinarski konferenci pojasnil, da so zaradi zmanjšanega obsega prodaje njihovih poslovnih partnerjev ter znižanja cen storitev na evropskem trgu letos imeli za 35 odstotkov manj prihodkov. Aprila so zato posegli v stimulativni del plač in ga v povprečju znižali za 15 odstotkov. O zniževanju stimulativnega dela prejemkov so obvestili svet delavcev in sindikat, ki pa nista dala soglasja.

Stavka v Viatorju & Vektorju končana
V Viator in Vektorju so se dogovorili