"Kje smo ta hip?" se je vprašal premier. Med drugim je zagotovil, da Slovenija gospodarsko okreva in lahko v od dveh do treh letih ujamemo najboljše. Foto: MMC RTV SLO

Pahor je po seji vlade spomnil na konec lanskega leta predstavljeni cilj vlade, da naj bi Slovenija v letu 2010 imela gospodarsko rast v višini enega odstotka, anketno brezposelnost pod sedmimi odstotki ter zmanjšala proračunski primanjkljaj za pol odstotka.

Za zdaj je gospodarska rast napovedana v višini 0,6 odstotka in anketna brezposelnost na 0,2 odstotne točke višji ravni od želene. Glede načrtovanega znižanja primanjkljaja zato premier meni, da "bo morda treba začeti razmišljati o rebalansu, če bomo želeli doseči ta cilj".

Težave predvsem v gradbeništvu
Z reševanjem gospodarske, socialne in finančne krize smo lahko po njegovem mnenju zadovoljni, a ne pretirano, saj so na primer kazalci ob premajhni kreditni aktivnosti in rasti stopnje brezposelnosti skrb vzbujajoči predvsem v gradbeništvu. Vlada bo zato sprejela sistemske ukrepe za pomoč gradbeništvu.

"Ne želimo reševati menedžerjev gradbenih podjetij," je poudaril Pahor in pojasnil, da bo vlada s temi ukrepi predvsem poskrbela za delavce, ki bodo izgubili službo. "Moja prednostna naloga je, da zagotovim hitro in učinkovito spremembo poslovnega okolja v gradbeništvu, da bi se čim prej vrnilo v dobro kondicijo," je dodal.

Semafor še deluje
Pomudil se je tudi pri semaforju izvajanja izhodne strategije. "Ne moremo reči, da napredka ni bilo," ugotavlja, saj so "prodirali po bočnih in drugih položajih". Po njegovih besedah se za izvajanje strategije trudijo na vseh ministrstvih. "Ministru Gaspariju je z moje strani dano pooblastilo, da priganja pristojne ministre, če oceni, da je to potrebno," je še pojasnil.