Zalar bo poiskal krivca za zastaranje afere. Foto: BoBo
Zalar bo poiskal krivca za zastaranje afere. Foto: BoBo
Satex brez epiloga

Zalar je zadevo Satex ocenil kot katastrofalen in ga primerjal s situacijo po letalski nesreči. "Tisto, kar sedaj lahko naredimo, je, da najdemo črno skrinjico. Ta nam bo povedala, kaj je šlo narobe, zakaj je šlo narobe in kdo je za to odgovoren," je dejal.

Pojasnil je, da so že sprožili ustrezne postopke. Od začasne predsednice vrhovnega sodišča je tako zahteval, da izvede ustrezen pregled zadev sodne uprave na Višjem sodišču v Mariboru, od predsednika tega sodišča pa je zahteval, da stori enako pri predsednici Okrožnega sodišča v Mariboru. Oba imata po Zalarjevih besedah možnost, da uporabita tudi denimo službeni nadzor ali oceno dela posameznika. Poročilo je Zalar zahteval tudi od generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

Ko bo prejel vsa poročila, bo določil, katere ukrepe lahko sprejme, je napovedal Zalar. Ob tem zagotavlja, da bo razčistili, "kdo je tu za kaj odgovoren". Prva poročila, ki jih je prejel, so ga sicer, kot pravi, zelo neprijetno presenetila. "To je vzorčni primer, kako naj se kazenski postopek ne pelje," je še poudaril. Afera Satex ne bo dočakala sodnega razpleta, saj je primer danes absolutno zastaral.

Goljufali, bili obtoženi, sedaj svobodni
Četverica obtoženih v omenjeni aferi, med katerimi so nekdanji uslužbenec NKBM Borut Rataj, menedžerja družbe Satex Štefan Poštrak in Mladen Kerin ter nekdanji notar Tomislav Ajdič, naj bi si od začetka leta 1995 do jeseni 1996 preko 944 različnih posojil od NKBM pridobila za okoli 11 milijonov današnjih evrov protipravne premoženjske koristi.
Vsi so bili za očitana kazniva dejanja leta 2005 že pravnomočno obsojeni na zaporne kazni, a je vrhovno sodišče sodbo novembra 2008 razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Satex brez epiloga