Matjaž Trošt
slice
Naša dva odstotka
Kolumna Matjaža Trošta, 14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
63
Misija: migranti
42
23. junij 2018 ob 07:27 Že nekaj let se evropska politika izogiba resnejšim odločitvam glede preseljevanja.
Carine
81
2. junij 2018 ob 06:43 Prispeli smo; pred EU in ZDA je hladna trgovinska vojna, ki zgolj s carinami na jeklo ali aluminij verjetno ne bo resneje zarezala v evropsko ali ameriško gospodarstvo, a so ključni posredni učinki, ...
Prijatelj in pol
31
19. maj 2018 ob 07:14 Odnosi med ZDA in državami Evropske unije so trenutno na najnižji ravni v zadnjih desetletjih. Kako malo je treba, da se v mednarodni politiki spremeni tako rekoč vse. Slog je ključen.
Razvedri se, Evropa!
36
28. april 2018 ob 07:06 Približno 11 mesecev pred britanskim izstopom iz Evropske unije ter 13 mesecev pred volitvami v Evropski parlament vprašanje, kakšen bo prihodnji obraz EU-ja, še nima odgovora.
Strah in občudovanje Strah in občudovanje ter poskusi pokroviteljskega pridiganja. Vse to v nekaj urah poslanske razprave s predsednikom Francije.
16
Mlačna vojna V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
87
Trgovinske vojne "Ne bomo uporabili tviterja," je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije in dodal, da niso ključne besede, ki jih bodo uporabili, temveč dejanja.
46
Ljubezen v srcu Evrope Veliko razprav v zadnjem obdobju sproža vprašanje, kaj storiti z izpraznjenimi sedeži v Evropskem parlamentu, potem ko se bodo od EU-ja poslovili britanski poslanci.
51
Azil in tegobe solidarnosti V minulem tednu so se znova izrisale razlike med članicami EU-ja glede migracij.
46
Evropeizacija Balkana kot nuja V teh prvih šestih mesecih leta se obeta izrazito veliko poudarjanje pomena širitve Evropske unije, maja je predvideno še posebno zasedanje voditeljev Unije in držav Zahodnega Balkana.
35
Brexit za vsako ceno Včerajšnji dogovor glede brexita še zdaleč ne pomeni rešitve.
46
Varnost in mi Varnostne razmere v Evropski uniji so zaostrene. Sekundarne migracije problematične. Francija celo omenja stalno navzočo teroristično grožnjo.
54
O nadzoru in elektriki Pred Salzburgom v smeri proti Münchnu se navadno ustavim na katerem od postajališč in si ogledam časovnico poti prek avstrijsko-nemške meje.
2
Forma je, vsebine ni Za nami je teden poln idej in vizij. Prednjačil je predvsem francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je svoji viziji prihodnje Evrope namenil dvourno goreče nastopanje na Sorboni.
37

Kazalo