Dediščina
(5)
Uhan z ovnovo glavo je tipičen predstavnik helenistične zlatarske tehnike iz 3. st. pr. n. št. Foto: Reuters
Kraj arheološkega izkopavanja tik ob obzidju Starega mesta v Jeruzalemu. Foto: Reuters

Dodaj v

Najdeni antični zlati uhan priča o grškem vplivu v Jeruzalemu

Helenizacija je v mesto prišla z Aleksandrom Velikim
10. avgust 2018 ob 14:35
Jeruzalem - MMC RTV SLO, Reuters

Zlat uhan, datiran v čas pred več kot 2.000 leti, so arheologi odkopali blizu antičnih judovskih templjev v Jeruzalemu. Gre za zelo redek dokaz vpliva helenistične kulture na območju.

Na najdbo so izraelski arheologi naleteli med izkopavanji v bližini starodavnega tempeljskega griča, kjer je danes locirana tudi za muslimane sveta mošeja Al Aksa zunaj obzidanega Starega mesta.

Zlat uhan sestavlja štiri centimetre dolg obroček z ovnovo glavo, rokodelska tehnika pri njegovi izdelavi pa je konsistentna z zlatnino zgodnjega helenističnega obdobja med 3. st. pr. n. št. in zgodnjim 2. st. pr. n. št. Gre za obdobje med osvajalskim pohodom Aleksandra Velikega, ki je osvojil Jeruzalem, pa do judovskega upora proti poganskim vladarjem iz biblične knjige Makabejcev, so navedli izraelski raziskovalci.

"To je prvi najden zlat uhan iz helenističnega obdobja v Jeruzalemu sploh," je pojasnil profesor arheologije Yuval Gadot z Univerze v Tel Avivu. Takšen nakit so nosile premožne ženske in moški, lastnik uhana pa je bil bodisi Grk bodisi "heleniziran Jud", je pojasnil.

"Uhan bomo povezali z drugimi najdbami in morda bomo skupaj sestavili boljše razumevanje preteklosti Jeruzalema, njegovih preteklih prebivalcev in njihovega vedenja in navad," je sklenil Gadot.

G. K., Foto: Reuters
Prijavi napako
Komentarji
dude
# 10.08.2018 ob 16:26
Tudi jaz ne razumem clanka. Kaksne uhan pa naj bi nasli - majevski?

Kreta, Turcija (kjer so ziveli Grki) je oddaljena manj kot 1000km. Z ladjo to ni nek pretiran zalogaj.
Repec
# 10.08.2018 ob 15:50
Judea in Ellas sta si prakticno preko ceste.... To ni neko presenecenje... Presenecenjebi bilo, ce bi ta prstan nasli na Martiniku ali Azorih.
democenzus
# 10.08.2018 ob 19:08
al ga je pa tat, al pa nek romar zgubil, tezko rect, kaj pa ce najdes pri nas tak uhan, pac nekdo zgubil, to se ni dokaz
Celt
# 10.08.2018 ob 18:31
To ni grški vpliv, ampak se preprosto imenuje TRGOVINA !
slo.venec
# 10.08.2018 ob 17:21
Grki in Izraelci so skoraj ista stvar. Npr. Skoraj vsi izraelski športni klubi se imenujejo Hapoel, nekateri grški pa Apoel.
Kazalo