Prenova naj bi se nadaljevala tudi prihodnje leto. Foto: RTV SLO
Prenova naj bi se nadaljevala tudi prihodnje leto. Foto: RTV SLO
Cankarjev dom
Obnova drugega preddverja bo omogočila tudi razstavne prostore. Foto: Cankarjev dom
Cankarjev dom
Kakšna bo nova podoba Kluba CD? Foto: Cankarjev dom
Cankarjev dom
Obnova prostorov Cankarjevega doma predvideva tudi novo stopnišče. Foto: Cankarjev dom

Prenova, ki naj bi potekala v letošnjem in prihodnjem letu, predvideva tudi nadzidavo četrtega nadstropja. Letos bodo v Cankarjevem domu za naložbe, vzdrževanje in nakup opreme namenili 511,810.000 tolarjev, od tega bo 420 milijonov prispevalo ministrstvo za kulturo. Soglasje k rebalansu naložb, vzdrževanja in nakupa opreme v letošnjem letu pa je dal na današnji seji soglasje tudi svet Cankarjevega doma.

400 milijonov za drugo preddverje
74 milijonov tolarjev bodo za naložbe v CD-ju zagotovili iz nejavnih prihodkov javne službe in dejavnosti na trgu, družba Iskra, soustanoviteljica osrednje ustanove, pa bo v ta namen prispevala 17 milijonov tolarjev. Največji letošnji finančni zalogaj CD-ja bo obnova drugega preddverja, v katerem so bili do zdaj prostori za kongresno dejavnost (E1 in E2), manjša dvorana s kabinami za simultano predavanje (E3) in dvorane E4, E5 in E6, za katero je predvidenih 400 milijonov tolarjev.

Kaj bo ponudila nova podoba?
Rušitvena dela drugega preddverja, ki so se začela v začetku meseca, naj bi predvidoma končali prihodnji teden. Prostori v drugem preddverju so bili ob gradnji načrtovani kot tiskovno središče, razmišljanje o spremembi celotnega drugega preddverja pa je narekoval razvoj manjših kongresnih centrov po vsej Sloveniji, zaradi česar naj bi postajal CD z obstoječimi prostori vse bolj nekonkurenčen.

Nova preureditev drugega preddverja, ki obsega tudi uporabo pomičnih predelnih sten, bo tako omogočala različne razporeditve kongresnih prostorov, ob tem pa tudi izvedbo razstav in sprejemov na celotni površini 1.200 kvadratnih metrov. Omogočala bo tudi kombinirano postavitev od enega do pet kongresnih prostorov različnih velikosti.

Z novim stopniščem
Obnova naj bi prinesla tudi novo stopnišče, ki bo skrbelo za povezavo prvega in drugega preddverja, ob tem pa še nov zasilni izhod na Valvasorjevo ulico, ki naj bi povečal varnost obiskovalcev. Konec obnove je predviden konec oktobra, ko je načrtovan tehnični prevzem prostorov.

Več prostora za Klub CD
Prenova Kluba CD je predvidena za konec februarja, končala pa naj bi se konec oktobra 2007. V investicijskem programu obnove in posodobitve prostorov CD-ja za obdobje 2006-2007, h kateremu je svet CD-ja prav tako dal soglasje, predvidevajo za prenovo 259 milijonov tolarjev. Obnova Kluba CD predvideva ureditev v dvorano z odrsko tehnologijo, sodobno scensko razsvetljavo in tonsko opremo, kar bo omogočilo izvajanje različnih programskih vsebin, vključno z malimi gledališkimi projekti ter multimedijalnimi konceptualnimi projekti.

Nadzidava četrtega nadstropja pa naj bi omogočila dodatne prostore za organizacijo in izvedbo različnih sestankov, sej in seminarjev za manjše število udeležencev, ob tem pa tudi dodatne funkcionalne prostore za različne programske potrebe Kluba.