Jeanne Hébuterne, ki jo je pisec Charles-Albert Cingria  opisal kot nežno, sramežljivo, tiho in delikatno, je bila osrednja Modiglianijeva muza in tudi njegova sopotnica. Potem ko je Modigliani zbolel za tuberkulozo in leta 1920 umrlm, se je le dan zatem noseča Jeanne vrgla iz petega nadtsropja. Foto: EPA
Jeanne Hébuterne, ki jo je pisec Charles-Albert Cingria opisal kot nežno, sramežljivo, tiho in delikatno, je bila osrednja Modiglianijeva muza in tudi njegova sopotnica. Potem ko je Modigliani zbolel za tuberkulozo in leta 1920 umrlm, se je le dan zatem noseča Jeanne vrgla iz petega nadtsropja. Foto: EPA
Henri Matisse
Ljubitelji umetnosti so se lahko prvič na kakšni dražbi zagrebli za enega od bronastih del ženskih aktov Henrija Matissa. Foto: EPA

Začnimo pri francoskem umetniku Matissu, čigar 1,8 metrov visoki bronasti kip ženskega akta so prodali za 48,8 milijona dolarjev. Nu de dos, 4 etat (Back IV) je bil v dražbeni hiši Christie's ocenjen na od 25 do 35 milijonov, gre pa za enega izmed štirih bronastih kipov ženskih figur, upodobljenih s hrbtne strani, ki jih je Matisse ustvaril med letoma 1908 in 1931.
Prvič se je eden izmed bronaste četverice znašel na dražbi, največ pa so zanj ponudili v Gagosian Gallery Inc., poroča BBC.
Na dražbi impresionistov in moderne umetnosti so postavili tudi rekordno ceno za španskega kubista Juana Grisa. Njegovo olje na platnu Violon et guitare (Viloina in kitara) so prodali za 28,6 milijona, ocenjena pa je bila na 18 do 25 milijonov dolarjev. Celotna dražba je skupaj prinesla 231,4 milijona dolarjev, v Christie's pa navajajo, da je največ del odšlo azijskim in kupcem drugih območij zunaj ZDA in Evrope.
Večer Modiglianija in njegovih portretirank
Dan pred tem so na dražbi hiše Sotheby's prav tako v New Yorku prodali akt Amedea Modiglianija za več kot 68,9 milijona dolarjev. Za La Belle Romaine so tako krepko presegli ocenjenih 49 milijonov, slika pa sodi v serijo aktov, ki jih je mojster naslikal okoli leta 1917. Doslej je bil rekord za Modiglianijevo delo 43,2 milijona evrov, in sicer so jih toliko odšteli letos na dražbi v Parizu. "Navdušeni smo nad rezultati dražbe," je po njej povedal predstavnik hiše Simon Shaw. "To je bil sijajen večer za Modiglianija ... Ta cena je več kot štirikratna cena tiste, za katero je Sotheby's kupil delo leta 1999."
Večer je pripadal temu figurativnemu italijanskemu umetniku tudi zato, ker so prodali njegovo delo Jeanne Hebuterne (au chapeau), enega od prvih portretov njegove ljubice, prodali pa so ga za 19,1 milijona dolarjev. Med drugim so prodali tudi eno izmed slavnih Monetovih upodobitev lilij, in sicer za 24,7 milijona dolarjev, in Matissovo delo Danseuse dans le fauteuil, sol en damier, ki so jo prodali za 20,8 milijonov.