Na Prix Italia so večino nagrad podelili evropski produkciji. Foto:
Na Prix Italia so večino nagrad podelili evropski produkciji. Foto:
Britanski BBC se je na podelitvi nagrad Prix Italia dobro odrezal. Foto: EPA
Aleš Jan je bil med žiranti za radijsko produkcijo. Foto: RTV SLO

Žiranti, med katerimi sta bila tudi Aleš Jan in Danica Dolinar, so nagrade podelili v dvanajstih kategorijah, poleg Združenega kraljestva pa so bili lahko po razglasitvi zmagovalcev zadovoljni tudi Španci z dvema nagradama. Največ nagrad je ostalo v Evropi, svoje pa so prejeli tudi Japonci, Avstralci in Kanadčani. V igri za nagrade je bilo šest slovenskih del, in sicer štiri med radijskimi deli in dve med televizijskimi.

Najboljši med televizijskimi deli
Najboljšo oddajo o upodabljajočih umetnostih pripravljajo v Združenem kraljestvu, in sicer DV8 - The Cost of Living. Španci so posneli najboljši dokumentarec o upodabljajoči umetnosti, v njem pa so predstavili dela Salvadorja Dalija. Sex Traffic BBC-ja so na festivalu razglasili za najboljšo tv-dramo v kategoriji filmov ali miniserij, medtem ko je med serijami najboljša švedska nanizanka A Knife in My Heart. Japonci so posneli dokumentarec o vodnih vrtovih v Sotojami in z njim slavili med tv-dokumentarci kulturnega ali splošnega pomena, medtem ko je najboljši dokumentarec, ki se ukvarja z aktualnimi temami, posnela Finska, ki je obdelala problem melanholije. Z nagrado Signis se je okitila španska oddaja Central America, Pain per Dollar.

Kje so uživali ob radijskih sprejemnikih?
Posebne nagrade so podelili tudi za najboljše izdelke, predvajane na radiih po vsem svetu. Najboljše skladateljsko delo so predvajali Avstralci, in sicer Sandakan Threnody, z najboljšo oddajo, ki pripoveduje o glasbi, pa se lahko pohvalijo Kanadčani. Žiriji se je zdela posnemanja vredna oddaja The Change of the Sound. Nizozemci so poslušali najboljšo radijsko izvirno dramo - Radio North Suriname -, najboljša prirejena drama pa je bila na sporedu v Združenem kraljestvu. Pred sprejemniki so uživali poslušalci oddaje My Arm.

Švicarji so za radio posneli tudi portret o pesniku Condaru Winterju in z njim prepričali žirijo, da jim je podelila nagrado za najboljši radijski dokumentarec kulturnega in splošnega pomena. Danci pa so z oddajo The Little Girl with Hijab posneli najboljši radijski dokumentarec, ki se ubada z aktualnimi temami. Posebno nagrado pa so z oddajo Asia in a Child's Eyes: Yearning for Mother osvojili Japonci.

Škarje in platno so imeli v rokah ...
Med žiranti, ki so odločali o dobitnikih nagrad najstarejšega in najbolj prestižnega mednarodnega tekmovanja radijskih, televizijskih in spletnih del, sta bila tudi dva Slovenca: Aleš Jan, ki je presojal radijske dokumentarne oddaje, in Danica Dolinar, ki si je natančno ogledala televizijske umetniške oddaje s področja glasbe. Slovenski predstavniki na 57. festivalu Prix Italia so bili radijski igri Konec hrepenenja (režiral jo je Aleš Jan) in Antigona (Irena Glonar), radijski glasbeni oddaji Glasovi pokrajine, v preobrazbah (Bor Turel) ter Gemini - portret skladatelja Janeza Matičiča (Gregor Pirš), Jasnovidka (Biljana Čakič Veselič) in prva epizoda nanizanke Čokoladne sanje (Vojko Anzeljc).