Drugo
(8)
Jože Humer
S svojim delom se je Jože Humer izoblikoval v "nadpovprečno zaslužno osebnost slovenskega kulturnega življenja, v katerega je vgradil svojo nadarjenost, motivacijsko prepričljivost in skoraj nepredstavljivo delavnost", piše v utemeljitvi reda za zasluge. Foto: www.drustvo-skgg.si
Stane Jurgec
Stane Jurgec je, kot piše v utemeljitvi reda za zasluge, s svojim "ustvarjalnim pedagoškim in glasbenoorganizacijskim delom zavzel vidno vlogo v slovenski kulturi ter Mariboru, Sloveniji in svetu zapustil neizbrisen umetniški in kulturniški pečat". Foto: igiz-imis.cimrs.si / T.Pinter

Dodaj v

Predsednik Türk je odlikoval kulturniškega aktivista Humra in vsestranskega Jurgca

Red za zasluge za umetnika, ki sta zaznamovala glasbeno področje
16. marec 2012 ob 18:15
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Danilo Türk je z redom za zasluge odlikoval Jožeta Humra za izjemno zaslužno, obsežno in javno pomembno delo v kulturi ter Staneta Jurgca za izjemno delo in zasluge pri razvoju kulture v Sloveniji.

Predsednik je odlikovanji Jožetu Humru in Stanetu Jurgcu izročil v SNG Maribor.

Humer: društveno delovanje dvignil nad ideološkost
Jože Humer je v 80. letih preteklega stoletja kot pravnik na tedanjem ministrstvu za kulturo skrbel za pravno urejenost in organizacijsko delovanje kulture. Ko je široka kulturna pobuda pomembno pripravljala tla slovenskim osamosvojitvenim dejanjem, jo je sooblikoval s svojo veliko zavzetostjo in hkrati bedel nad njo s pravnimi rešitvami. Bil je tudi med prvimi, ki so društveno delovanje dvignili nad ideološkost in kulturna društva obravnavali kot enakovredne soustvarjalce slovenske kulturne samobitnosti.

Humer, po duši kulturniški aktivist, je že kot študent sodeloval pri oblikovanju kulturnega življenja v društvu Akademik. Predvsem je bil dejaven na glasbenem področju. Ustanovil in vodil je vrsto zborov, med drugim APZ Tone Tomšič, zbor ljubljanskih srednješolcev Veter, oktet Gallus, Ljubljanske madrigaliste. Bil je tudi predsednik ljubljanske glasbene mladine, sodeloval je pri prenovi Glasbene matice in bil predsednik Zveze kulturnih organizacij Slovenije. Hkrati se je kot prevajalec libretov ter besedil za samospeve in zbore uvrstil med najodličnejše avtorje z izrednim smislom za spevnost jezika in usklajenost besedila s pevsko frazo. Je avtor skoraj 1.000 prevodnih, pa tudi izvirnih besedil te vrste.

Jurgec: skladatelj, dirigent, pedagog in direktor
Stane Jurgec je kot direktor Opere in baleta SNG-ja Maribor s prepoznavno ustvarjalnostjo in posluhom za občinstvo oblikoval program z mnogimi novitetami in novimi izvedbami. V 21 letih njegovega umetniškega vodenja se je zvrstilo kar 18 svetovnih praizvedb oper in sorodnih prireditev ter baletov na glasbo tujih in slovenskih skladateljev. Samo v osmih letih njegovega vodenja je bilo več kot 100 glasbeno-gledaliških premier. Opero in balet SNG Maribor je uveljavil tudi mednarodno, saj so v njegovem obdobju gostovali kar v 17 državah, spodbudil pa je tudi številne mednarodne koprodukcije.

Kot dirigent je vodil številne slovenske glasbene zasedbe, ob tem pa tudi beograjsko, sarajevsko, kijevsko, bratislavsko, šanghajsko, pekinško in peško filharmonijo, pa številne radijske orkestre ter orkestre vrste domačih in tujih gledališč. Kot dirigent je bil pomemben član Akademskega pevskega zbora Maribor, ki mu je dirigiral celih 27 let, od ustanovitve društva pa vse do leta 1991. Ustanovil je mednarodno tekmovanje mladih opernih pevcev, njegovo široko glasbeno obzorje pa so cenile tudi številne ugledne mednarodne in državne žirije ter ustanove. Kot skladatelj, dirigent in pedagog je Stane Jurgec svoje delo opravljal zelo predano, prodorno in kakovostno, še piše v utemeljitvi.

B. Ti.
Prijavi napako
Komentarji
Aeda
# 16.03.2012 ob 19:07
Iskrene čestitke obema.
von Rhein
# 17.03.2012 ob 09:19
To so poteze hinavskega tipa,ki želi na ta način nabirati glasove.Če ne bi kandidiral , ta dva,ki sicer priznanje zaslužita,nikoli ne bi tega prejela.Hinavska pokvarjenost značaja ,ki povzroča morsko bolezen.
Topas
# 17.03.2012 ob 14:04
Iz urada predsednika republke so sporocili, da bo predsednik podelil najvisje drzavno odlikovanje Mitji Mersolju, ker je ovajal emigrante in denunciral svoje sosede v dobrobit totalitaristicno teroristicnega sistema bivse juge.
Sporocili so se, da razmisljajo tudi o podelitvi odlikovanja za bivsega zupana ljubljane in to, ker ima veliko zaslug pri prodaji in spreminjanju namembnosti zemljisc kot tudi utaje davkov.
cicimici
# 17.03.2012 ob 11:21
rolandpc,

seveda se ukvarjam s kulturo in tudi spoštujem vse, ki se ukvarjajo s tem. Povem pa ti, da obstajajo kulturna in državna priznanja, pa prav tako odlikovanja. Potem jih še delimo na društvena in občinska priznanja oz. odlikovanja. Te lahko dobi tisti, ki jih nekdo predlaga, posameznik, skupina, klub, društvo...So pa tudi odlikovanja, ki jih podeljuje predsednik države za izjemne zasluge. Če sta si ta dva to zaslužila v redu, vendar jaz jih osebno itak ne poznam, pa tudi ne po dosežkih, še manj po priimkih. Povem pa še enkrat, da naš predsednik priznanja podeljuje po tekočem traku samo levičarjem, ker je samo njihov predsednik, na deesno se ne ozira, zato ga čaka jeseni dolga surla ali poraz, če hočete. Tako levo usmerjen in pokvarjen ni bil niti Kučan.
R2D2
# 16.03.2012 ob 18:39
.. upam da ne bo dobil spet ustavno obtožbo ...
polzaliva
# 17.03.2012 ob 10:10
To so poteze hinavskega tipa,ki želi na ta način nabirati glasove.Če ne bi kandidiral , ta dva,ki sicer priznanje zaslužita,nikoli ne bi tega prejela.Hinavska pokvarjenost značaja ,ki povzroča morsko bolezen.

To naj so prebere tudi R2D2.
rolandpc
# 17.03.2012 ob 01:17
cicimici, se pravi, da se s kulturo ne ukvarjaš. Če bi se, bi ju gotovo poznal oz. slišal zanju.
A Maribor pa ni Slovenija? Kakšne bedarije pišeš
cicimici
# 16.03.2012 ob 21:01
Ja kdo pa sta to? Še nikoli slišal za njiju! Če sta to zaslužila na mariborskem koncu že razumem, potem naj bi dobila tam priznanje. Res ne vem zakaj sta si zaslužila državno odlikovanje. No pa saj vemo, da Turk odlikuje samo nepomembne ljudi. Tisti, ki bi si to res zaslužili od njega tudi vzeli ne bi.
Kazalo