Drugo
()
Roža Piščanec je vrsto let ilustrirala tudi strani Cicibana.

Dodaj v

Slovo ilustratorke Rože Piščanec

Ilustratorka knjige Kdo je napravil Vidku srajčico
30. september 2006 ob 19:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V 83. letu starosti je v petek v Ljubljani za posledicami raka umrla akademska slikarka in ilustratorka Roža Piščanec.

Opus umetnice obsega predvsem krajine in figuralne kompozicije v tehniki olja in akvarela, ljubezen do ustvarjanja pa je uresničevala tudi z ilustracijo otroške literature, pravljic, učbenikov in periodičnega tiska za otroke in mladino.

Leta 1923 v Lovrencu na Dravskem polju rojena Roža Piščanec se je po vojni posvetila študiju na Ljubljanski akademiji za likovno umetnost, leta 1950 je študij končala, dve leti kasneje pa je končala še slikarsko specialko pri Slavku Pengovu. Po študiju se je kot likovni pedagog posvetila poučevanju na osnovni šoli in do upokojitve leta 1973 svoje znanje prenašala na Poljanski gimnaziji v Ljubljani. Po upokojitvi se je posvečala predvsem akvarelu in risbi, ustvarjala pa je vse do smrti.

Od Vidkove srajčice do Cicibana
Kot ilustratorka je prispevala pomembni del zakladnice slovenske likovne ustvarjalnosti z ilustracijami knjige Kdo je napravil Vidku srajčico pisatelja Frana Levstika. Slikanica je bila večkrat nagrajena, doživela pa je tudi številne ponatise tako v Sloveniji kot tujini. Njene ilustracije so vrsto let polnile strani Cicibana in Pionirja.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo