Marko Brecelj opozarja na dnevne tegobe posameznika znotraj kapitalistične družbe, s svojimi projekti pa premaguje aktivnost apatične mladine. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Marko Brecelj opozarja na dnevne tegobe posameznika znotraj kapitalistične družbe, s svojimi projekti pa premaguje aktivnost apatične mladine. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Metelkova
Celovečerni projekt Besede prostora, prostor besed so organizatorji namenili predstaviti prizorišča in utripa Metelkove. Foto: BoBo
Metelkova
Večer projekcij, razstav, instalacij, performansov in odprtih ateljejev je bil le delček tega, kar se na pestro obarvani Metelkovi dogaja že osemnajst let.

Dogodek, ki ga je pripravil Zavod za sodobno umetnost SCCA, so namenili predstavitvi prizorišča in umetniškega utripa Metelkove, zamislili pa so si ga kot različne prireditve - od razstav, instalacij, performansov, projekcij do odprtih ateljejev.
Tekstualnost je vpisana v umetnino
Obiskovalce je mamila Škratova delavnica, ki razpolaga predvsem z družboslovnimi in humanističnimi deli, med sprehodom so se ustavili pri umetnikih, ki ustvarjajo na Metelkovi, projekt pa se je končal z razstavo v projektni sobi SCCA z enakim naslovom, kot ga nosi projekt.
Razstavljena so dela likovne umetnosti, povezana z literaturo, saj so besedilo, knjiga in branje od nekdaj tudi teme likovne umetnosti. Vsako izmed razstavljenih umetniških del je nekaj posebnega, hkrati pa vsa skupaj predstavljajo celovit proces ukvarjanja z besedo, tekstom, knjigo, literaturo in ritualom branja na eni strani ter mestom in urbanim na drugi strani. Tekstualnost so v umetnino 'vpisali' Ksenija Čerče, Dejan Habicht, David Kareyan, Damijan Kracina, Zoran Srdić Janežič, Alenka Pirman in Marija Mojca Pungerčar.
Odprta vrata umetniških ateljejev
Kotiček za mladega komunista s priporočljivim branjem je naslov instalacije Marka A. Kovačiča, v odprtih ateljejih pa je bilo mogoče spoznati tudi ustvarjanje Tomaža Furlana, Nevena Korde, Marka A. Kovačiča in Ide Hiršenfelder. Na ogled je še tudi razstava založniških in spletnih projektov SCCA, ki je na ogled v Škratovem vrtu za stavbo Pešaki. Koncept projekta, za katerega so dobili sredstva v okviru projekta Svetovna prestolnice knjige Ljubljana, so si zamislili Dušan Dovč, Barbara Borčić, Ida Hiršenfelder in Saša Nabergoj.
Glasbeni zagon praznovanja
V Gali hali je prvi večer praznovanja obletnice AKC Metelkova mesta najprej pripadal starosti domače alternativne scene Marku Breclju. Nekdanji Buldožer, ki ga poznamo tudi po drznih performansih, je na Metelkovi predstavil svoje delo na družbeno angažiranem in glasbenem področju, s katerim kot kantavtor z odličnimi besedili dokumentira večen pečat v sodobni slovenski glasbi. Ob 22.00 pa se bo dogajanje nadaljevalo še s koncertom Space Disco Behind The Mask of Saturna v Channel Zero.