Drugo
(4)
Ivan Urbančič
Ivana Urbančiča so zanimali predvsem problemi in možnosti mišljenja danes skozi prizmo fenomenologije v širšem smislu. Foto: BoBo

Umrl je filozof Ivan Urbančič

O problemih in možnostih mišljenja danes
8. avgust 2016 ob 15:38,
zadnji poseg: 9. avgust 2016 ob 13:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V starosti 85 let je umrl filozof in prevajalec Ivan Urbančič. Spada med začetnike slovenske fenomenološke šole, s svojim delom pa je postavil temelje slovenskega univerzitetnega študija fenomenologije in hermenevtike.

Ivan Urbančič se je rodil leta 1930 v Robiču pri Kobaridu. Diplomiral je leta 1964 na ljubljanski Filozofski fakulteti, doktorski študij pa je leta 1970 končal na zagrebški univerzi. Najprej je delal v tovarni Iskra, pozneje na Inštitutu za sociologijo in filozofijo na ljubljanski univerzi. Sledilo je urednikovanje pri Slovenski matici, bil pa je tudi med ustanovitelji Nove revije. Med letoma 1982 in 1990 je bil dejaven v gibanju za demokratizacijo Slovenije.

O možnostih mišljenja danes
Podpisal se je pod številne članke in knjige, med njimi dela O krizi: epilog k Zgodovini nihilizma, Zgodovine nihilizma, Evropskega nihilizma in Leninove filozofije. Leta 2014 so izšla še Razmišljanja v preddverju filozofije. Ukvarjal se je predvsem s problemi in možnostmi mišljenja danes - v horizontu fenomenologije v širšem smislu, pri čemer je izhajal iz t. i. dovršitve evropske filozofije Karla Marxa, Friedricha Nietzscheja in Wilhelma Diltheya. Bil je eden od protagonistov v televizijskem filmu o filozofiji Govoreče glave v režiji Dušana Moravca.

Urbančič je poučeval tudi slovensko filozofsko izročilo, med drugim je analiziral delo Franca Vebra. S spremnimi besedami je pospremil številne slovenske prevode filozofije Friedricha Nietzscheja.

Pogreb bo v petek, 12. avgusta, ob 11.00 na ljubljanskem pokopališču Vič.

VIDEO
Umrl je filozof Ivan Urbančič

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Q_
# 08.08.2016 ob 23:04
... sicer pa kateri novinarski bučman uspe stvoriti tole:"Ivana Urbančiča so zanimali predvsem problemi in možnosti mišljenja danes skozi prizmo fenomenologije v širšem smislu."?!
Ljubiljančan
# 09.08.2016 ob 08:10
Mene pa zanima logika postavljanja v rubrike. Je filozofova smrt namenjena samo zrelim letom?
Q_
# 08.08.2016 ob 23:00
Bit, ki prekriva preštevilne lokalne zablode.
braun
# 08.08.2016 ob 16:18
Bit, skrita videnju, vedenju, v premici prihaja in odhaja, misli pot, vse krajšo, končno neskončno kratko, zaključeno v samem začetku.

Takle mamo in še spimo, frankfurterji pa se nalivajo z leninovo pen(in)o.
Kazalo