Film Chico in Rita so s skupnimi močmi ustvarili španski oskarjevec Fernando Trueba, svetovno priznani oblikovalec in stripovski avtor Javier Mariscal ter njegov brat Tono Errando, ki pripovedujejo zgodbo o odločilnem trenutku v razvoju džeza. Foto: Animateka
Film Chico in Rita so s skupnimi močmi ustvarili španski oskarjevec Fernando Trueba, svetovno priznani oblikovalec in stripovski avtor Javier Mariscal ter njegov brat Tono Errando, ki pripovedujejo zgodbo o odločilnem trenutku v razvoju džeza. Foto: Animateka
Mačje življenje
Kakšno je mačje življenje v Parizu? Napeto in naporno. Živi ga Dino, ki je razpet med dvema bivališčema. Podnevi biva pri Zoe, edinki policijske poveljnice Jeanne, ponoči pa v družbi izurjenega tatu Nica pleza po pariških strehah. Foto: Animateka.
Moj stari dom v Kentuckyju
Letošnja Animateka se osredotoča na španski animirani film in zgodovinsko retrospektivo, posvečeno povezavi med animacijo, glasbo in zvokom. Foto: Animateka
Bosanski sploščenec Maxa Anderssona in Larsa Sjunnessona
V Galeriji Kinodvora Animateko spremlja likovna razstava ob izidu slovenskega prevoda stripa Bosanski sploščenec Maxa Anderssona in Larsa Sjunnessona. Foto: Animateka
Začela se je Animateka

Potem ko je konec tedna špansko-britanski animirani film Chico in Rita Fernanda Truebe, Javierja Mariscala in Tona Erranda v kategoriji animiranih filmov najbolj prepričal Evropsko filmsko akademijo, bo ta Animateko danes ob 21.00 odprl v Kinodvoru. Zgodba, ki je nekakšen poklon rojstvu kubanskega bolera, salse, rumbe in džeza, predstavlja džezovske legende, kakršen je tudi kubanski pianist, glasbeni vodja in skladatelj Bebo Valdés, ki je zaslužen za glasbo filma.
Do 11. decembra si bo na Animateki mogoče ogledati več kot 500 filmov, ki so med drugim razvrščeni v retrospektivo z naslovom Animacija, zvok in glasba ter pregled španske animacije.
Animirane ljubezenske izpovedi
Retrospektiva bo popeljala v združitev animacije, zvoka in glasbe, ponudila pa bo tudi sklope o animiranem filmu in džezu ter animiranih ljubezenskih pesmih. Kot je že v navadi, bo festival postregel tudi z najboljšim iz sodobne produkcije kratkih animiranih filmov iz Vzhodne in Srednje Evrope v tekmovalnem programu in srednjeevropski panorami.

Celoten program Animateke najdete tukaj.

Štiri filmske uspešnice
Po mnenju programskega direktorja Igorja Prassla letos ne gre spregledati evropskega študentskega tekmovalnega programa, močan pa je tudi svetovni jagodni izbor animacij. Kot pravi, velja izpostaviti štiri celovečerne festivalske hite. To so temačna in skrivnostna vizija prihodnosti Metropia (Tarik Saleh), nostalgični poklon ljubezni Iluzionist (Sylvain Chomet), napeta kriminalka o dvojnem življenju mestne mačke Mačje življenje (Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol) ter Grdi raček ruskega mojstra Garrija Bardina, svojevrstna satirična interpretacija dobro znane zgodbe, ki za tarčo posmeha vzame ruski ultranacionalizem. Program obsega tudi Cartoon d'Or, smetano lanske evropske produkcije.

Festivalski plakat je izdelal švedski animator in ilustrator Max Andersson, ki je letošnji rezidenčni umetnik festivala, njegov animirano-dokumentarni film Tito on Ice pa bo ravno na Animateki doživel svetovno premiero.
Po filmu na koncert v Gromko
Štiri Slonove mednarodne tekmovalne programe prinaša vzgojno-izobraževalni program Slon, ki ponuja tudi Slonovo panoramo. Kot posebno poslastico za vso družino napovedujejo tudi animirani film Hiša pravljic Dominiqua Monferyija. Festival zaokrožajo še pester spremljevalni program razstav, srečanj z avtorji, delovni zajtrki, predavanja in koncerti v Klubu Gromka na Metelkovi.

Dan zatem, ko se bodo projektorji Animateke ugasnili v Ljubljani, bo festival znova gostoval v Mariboru, kjer bo njegov program spored Kina Udarnik zasedal do 18. decembra.

Začela se je Animateka