Daniel Day-Lewis se je že podal v sredino 19. stoletje ameriške zgodovine, in sicer kot kruti Bill Mesar, proti kateremu se je v Tolpah New Yorka boril lik Leonarda DiCapria. V novem Spielbergovem filmu se bo vrnil v leta 1861-1865 v vlogi samega predsednika Lincolna. Foto:
Daniel Day-Lewis se je že podal v sredino 19. stoletje ameriške zgodovine, in sicer kot kruti Bill Mesar, proti kateremu se je v Tolpah New Yorka boril lik Leonarda DiCapria. V novem Spielbergovem filmu se bo vrnil v leta 1861-1865 v vlogi samega predsednika Lincolna. Foto:
Steven Spielberg
Steven Spielberg se z idejo o filmu ukvarja že desetletje, gre pa za zgodbo, ki je zapisana v knjižni uspešnici Team of Rivals. Foto: EPA
Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis je bil za oskarja štirikrat nominiran, dvakrat pa je šel v njegove roke - za vlogo v filmu My Left Foot in nazadnje za Tekla bo kri. Foto: EPA

Režiser bo film o enem najbolj priljubljenih ameriških predsednikov zasnoval na knjižni uspešnici Team of Rivals (Ekipa tekmecev) s pulitzerjem nagrajene Doris Kearns Goodwin, ki osvetljuje predsednikove spore s člani njegovega kabineta med državljansko vojno v letih 1861-1865. Scenarij za film je že končal Tony Kushner.
Daniel Day-Lewis zamenjal Liama Neesona
Ko je Spielberg leta 2001 podpisal pogodbo s studiem Dreamworks, si je v glavni vlogi zamislil Liama Neesona, a pred štirimi tedni se je ta umaknil, češ da je z 58 leti že zdaj dve leti starejši, kot je bil Lincoln v času atentata. Tukaj stopi v čevlje 16. ameriškega predsednika Daniel Day-Lewis, ki bo tako postal še eden izmed britanskih igralcev, ki so na platnih upodabljali prve može ZDA.
Omenimo Anthonyja Hopkinsa, ki je kar dvakrat prestopil prag Bele hiše, in sicer kot John Quincy Adams v Amistadu leta 1997 in Richard Nixon v biografskem filmu Nixon dve leti predtem. Michael Gambon je leta 2002 v Path to War zaigral Lyndona B. Johnsona, Kenneth Branagh pa je bil v HBO-jevem filmu Warm Springs Franklin D Roosevelt.
Brezčasen igralec, ki bi bil vedno na vrhu
53-letni Day-Lewis je ameriško filmsko akademijo že dvakrat prepričal, da mu je podeli oskarja - za My Left Foot in Tekla bo kri. Spielberg meni, da je več kot ustrezna zamenjava. "Daniel Day-Lewis je eden tistih igralcev, ki bi vedno sodil med največje, pa če bi bil iz časa nemega filma, zlate dobe ali celo v časa nekje daleč v prihodnosti," meni režiser, ki je hvaležen, da se bosta njuni poti končno križali pri Lincolnu.
Snemanje filma je trenutno načrtovano za jesen prihodnje leto, premiera pa leta 2012, čeprav nekateri domnevajo, da bodo producenti počakali do leta 2013, ko bo minilo 150 let od slavnega Lincolnovega govora 'Gettysburg Address'.
Ameriški gledalci bi znali biti prizadeti
Amanda Foreman, avtorica knjige A World on Fire o britanski vpetosti v ameriško državljansko vojno, verjame, da bi lahko britanski igralec v predsednikovih hlačah povzročil precej nejevolje. "Mislim, da bodo ljudje prizadeti. Govorimo o enem najslavnejših predsednikov v ameriški zgodovini ... Precej jeze bo zaradi tega. Američanom bo težko prodati, da ni bilo Američana, ki bi bil primeren za vlogo Lincolna."

Pomemben je talent, ne narodnost
"Film je mednaroden, ko govorimo o najboljših režiserjih in igralcih - oni presegajo nacionalnost," pa meni Scott Lucas profesor ameriških študij na Univerzi v Birminghamu. Poleg tega je to bolje tudi, kar zadeva jezik, saj se takrat angleščina na ameriških tleh in tista na Otoku nista toliko razlikovali. "Če pogledamo na primer Johna Quincyja Adamsa, njegova govorica ne bi bila nikoli podobna sodobnemu ameriškemu naglasu," je še pojasnil.