Nicole Kidman in Dev Patel na londonski premieri Leva sredi oktobra. Foto: Reuters
Nicole Kidman in Dev Patel na londonski premieri Leva sredi oktobra. Foto: Reuters
Kidmanova je na začetku meseca dobila kipec za najboljšo stransko vlogo, tj. hollywoodsko filmsko nagrado. Foto: Reuters

Film režiserja Gartha Davisa je bil posnet po resnični zgodbi o dečku, ki se je po 25 letih odločil, da bo šel v Indijo iskat svojo pravo družino. Igralki bodo nagrado na filmskem festivalu v omenjenem puščavskem letovišču izročili na slovesnosti 2. januarja. Za isto vlogo je sicer pred tremi tedni prejela že hollywoodsko filmsko nagrado.

"Karizmatična in vsestranska"
Nicole Kidman, ki bo naslednje leto praznovala 50. rojstni dan, je kot ena najbolj karizmatičnih in vsestranskih igralk v Hollywoodu odigrala nešteto nepozabnih vlog v filmih, kot so Ure do večnosti, Moulin Rouge, Hladni vrh in Zajčja luknja. V svojem zadnjem filmu pa je v vlogi Avstralke Sue Brierley, ki posvoji dva indijska dečka, ponovno dokazala, da so njene vloge vredne nagrad, je besede predsednika festivala v Palm Springsu Harolda Matznerja povzela filmska revija Variety.

Zgodba filma Lion (v neuradnem prevodu Lev) temelji na resničnih dogodivščinah Indijca Sarooja Brierleyja, kot jih je opisal v svojih spominih z naslovom A Long Way Home (neuradno Dolga pot domov). Kot otrok je z materjo in bratoma živel v revščini, zato je z bratoma pogosto beračil na železniški postaji. Nekoč se je z vlakom po nesreči - od utrujenosti je zaspal in ko se je zbudil, ni mogel odpreti vrat vagona - odpeljal 1.500 kilometrov iz rodnega mesta v Kalkuto. Od tam se mu ni uspelo vrniti v rodno mesto in čez nekaj časa ga je posvojil avstralski par. Po 25 letih se je odpravil v Indijo iskat svojo pravo družino.

Sarooja Brierleyja je na filmskem platnu upodobil britanski igralec Dev Patel.

Film je svetovno premiero doživel 10. septembra na festivalu v Torontu.