Film je na letošnjem filmskem festivalu v Valladolidu dobil tako priznanje za najboljši film kot nagrado občinstva. Foto:
Film je na letošnjem filmskem festivalu v Valladolidu dobil tako priznanje za najboljši film kot nagrado občinstva. Foto:
Sneg na Kilimandžaru
Rdeča nit Guediguianovih filmov je družbena stvarnost, prepletana z borbeno gorečnostjo vztrajnih posameznikov.
Filmska nagrada lux gre ...

Film Les neiges du Kilimanjaro raziskuje delavsko vprašanje in gledalca postavi pred dileme, s katerimi se sooča odpuščeni sindikalist, potem ko ga oropa prav tako odpuščeni sodelavec v nezavidljivem socialnem položaju.

Liberté, égalité, fraternité
Guediguian na podelitvi nagrade ni bil navzoč, v zahvali, ki jo je namesto njega prebral producent Marc Bordure, pa je poudaril, da je treba varovati tri stebre Francije in Evrope: svobodo, bratstvo in enakost. To je, kot je še zapisal, tudi sporočilo filma.

Nagrada, vredna približno 90.000 evrov, vključuje podnaslavljanje filma v 23 uradnih jezikov Evropske unije, vključno s prilagoditvijo za slepe ali slušno prizadete gledalce, ter izdelavo 35 mm kopij ali digitalnih kino paketov za vsako državo članico.

Nagrada kot kohezivna sila Evrope
Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je na podelitvi poudaril, da je nagrada lux v primerjavi z drugimi filmskimi nagradami posebna, ker se ukvarja z vprašanjem, kaj danes pomeni biti državljan EU. "Kinematografija je ogledalo družbe in kaže, kje smo, kdo smo, kam gremo, kaj želimo in še posebej, kaj želijo naši državljani," je dejal.

Poudaril je še, da Evropa ni zgolj gospodarska, temveč tudi kulturna velesila. "Lux nas opominja, da je tisto, kar nas združuje, močnejše od tistega, kar nas ločuje. Kaže tudi, da se evropska filmska industrija nima česa sramovati pred drugimi," je še dejal Buzek.

Med finalisti tudi Attenberg
Zmagovalca so izmed treh finalistov izglasovali evropski poslanci. Za letošnjo nagrado sta se poleg zmagovalnega potegovala še filma Attenberg režiserke Athine Rachel Tsangari, ki ga te dni lahko vidimo na Liffu, in Play režiserja Rubena Östlunda.

Nagrado lux je Evropski parlament ustanovil leta 2007 kot simbolno dejanje posvečenosti parlamenta evropski filmski industriji. Lani je nagrado prejel nemški film Die Fremde (Tujka) režiserke Feo Aladag.

Filmska nagrada lux gre ...