James Earl Jones bo s častnim oskarjem nagrajen na sobotni podelitvi v Los Angelesu, ki pa se je osebno ne bo udeležil zaradi gledaliških obveznosti v Londonu, seveda pa se bo čez lužo javil vsaj z videoprenosom v živo. Foto: EPA
James Earl Jones bo s častnim oskarjem nagrajen na sobotni podelitvi v Los Angelesu, ki pa se je osebno ne bo udeležil zaradi gledaliških obveznosti v Londonu, seveda pa se bo čez lužo javil vsaj z videoprenosom v živo. Foto: EPA
Oprah
Poleg Jamesa Earl Jonesa bosta letošnja častna oskarja dobila še umetnik ličenja Dick Smith in TV-voditeljica Oprah Winfrey, ki bo dobila nagrado za humanitarnost Jeana Hersholta. Foto: EPA

Osemdesetletnik, ki se je na velikem platnu prvič pojavil leta 1964 v Kubrickovem filmu Dr. Strangelove, je v pogovoru za agencijo AP povedal, da sploh ne bi smel biti igralec.

"Ne gospod, Jones, ne šalimo se"
"Prvič zato, ker jecljam. In drugič, zaradi mojega prvega stika s filmi. Sedel sem na klopi v Misisipiju in gledal film na improviziranem platnu – rjuhi, raztegnjeni med dvema trgovinama. Ko se je v filmu začel pretepaški prizor, sem bil čisto prestrašen. Nisem mogel gledati nasilja, zato sem se skril pod klop in ljudi prosil, da naj to prekinejo, a tega niso naredili. Samo gledali so naprej. Verjetno sem si mislil, da če jih ne moreš premagati, je bolje, da se jim pridružiš," se preteklosti spominja James Earl Jones, ki trenutno v Londonu z Vanesso Redgrave nastopa v gledališki igri Driving Miss Daisy.

Ko so ga iz Akademije klicali z novico, da mu bodo podelili častnega oskarja, je mislil, da gre za šalo. "Klicatelj je prepričal mojega sina, da ne gre za potegavščino. Ko sva končno dojela, da gre zares, sva se začela smejati in se od takrat še nisva nehala," se zdaj svojim dvomom smeji Jones, ki je bil za oskarja za najboljšega igralca nominiran za vlogo v filmu The Great White Hope iz leta 1970.

Še vedno čaka na tisto res veliko vlogo
Kot igralec se je pojavil v številnih filmih, igrah in televizijskih serijah, marsikdo pa si ga je zapomnil tudi ali predvsem kot glas dveh znanih filmskih očetov: Mufase v Levjem kralju in Dartha Vaderja v trilogiji Vojna zvezd. "Ko je Darth Vader prvič spregovoril na filmu, sem zanikal, da sem to jaz. Imel sem dober razlog: mislil sem, da gre za posebne učinke," pravi James Earl Jones in dodaja, da rad dela vse - igra v gledaliških predstavah, filmih ali posoja svoj glas. "Celo snemanje oglasov imam rad."

Za nagrado Akademije je nadvse hvaležen in jo jemlje kot veliko čast. "Zelo sem zadovoljen s svojo kariero in zelo srečen, čeprav nisem primarno filmski igralec, zato me še bolj preseneča, da so mi namenili to nagrado," je še povedal James Earl Jones in dodal, da je posnel mnogo čudovitih filmov, a še vedno čaka na takega, za katerega bo lahko rekel, da je njegova zapuščina.