Zadnji film Jima Jarmuscha nosi naslov Broken Flowers. Foto: EPA
Zadnji film Jima Jarmuscha nosi naslov Broken Flowers. Foto: EPA
Zasedba filma Zlomljeno cvetje na canskem filmskem festivalu. Foto: EPA

Jarmusch je znan po svojih nekonvencionalnih odločitvah in filmskih projektih, njegov zadnji film Broken Flowers (Zlomljeno cvetje) pa je komedija, v kateri se Bill Murray sprašuje o pomenu življenja in ljubezni. Film, v katerem se prepletajo za Jarmuscha značilni temačni ritmi pripovedi in rahločutnost upovedovanja, se precej razlikuje od del, s katerimi je režiser zaslovel.



Potovanje v preteklost
Glavnega junaka je režiser ustvaril posebej za Murraya, ženske vloge v Zlomljenem cvetju pa je razdelil med Jessico Lange, Sharon Stone, Tildo Swinton in Frances Conroy. Film pripoveduje Murrayevo zgodbo, ko ga zapusti njegovo zadnje dekle in si priseže, da bo ostal samski do konca življenja. Nato pa ga preseneti pismo ene izmed nekdanjih deklet, ki mu prizna, da ima z njo 19-letnega sina. Pismo ga ob pomoči njegovega etiopskega soseda, ki ga igra Jeffrey Wright, popelje na potovanje v preteklost ...

Zlomljeno cvetje je skoraj v celoti delo Jarmuscha, ki ga je režiral in napisal scenarij. V ZDA bo premierno prikazan 5. avgusta, lahko pa se pohvali z nagrado za najbolj izviren film na filmskem festivalu v Cannesu.